Poți conduce până primeşti efectiv permisul?

Poți conduce până primeşti efectiv permisul?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Momentul în care treci cu succes examenul pentru carnetul de șofer este unul plin de bucurie. Cu toate acestea, chiar dacă ai primit dreptul de a conduce pe drumurile publice, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a te aventura la volan. Iată ce drepturi ai după ce iei examenul, ce riscuri poți întâmpina și cum poți evita eventualele probleme.

Dreptul de a conduce şi primirea permisului

După ce ai fost declarat admis la examenul pentru permisul de conducere, ai imediat dreptul de a conduce pe drumurile publice, însă cu o condiție esențială: să ai permisul sau o dovadă înlocuitoare la tine. Dreptul de a conduce intră în vigoare imediat ce ai obținut verdictul admis la examen, dar documentul fizic, adică permisul de conducere, nu este disponibil imediat.

După ce ai fost declarat admis, trebuie să aștepți să primești permisul de conducere prin poștă, la adresa de domiciliu. Acest proces poate dura între 10 și 14 zile calendaristice. În acest interval, deși ai dreptul legal de a conduce, nu ești în posesia documentului fizic care atestă acest lucru.

Cum să eviţi problemele

Chiar dacă legal poți șofa imediat după obținerea dreptului de a conduce, este important să iei în calcul următoarele riscuri:

- Dacă conduci fără să ai permisul de conducere sau dovada înlocuitoare la tine și ești oprit în trafic, poți primi o amendă contravențională în valoare de 870 de lei. Deși nu este o sumă exorbitantă, ar fi mai bine să o eviți.

- În unele situații, informațiile tale ar putea să nu fie actualizate în baza de date a poliției. Acest lucru ar putea să ducă la întocmirea unui dosar penal pentru conducerea fără drept a unui autovehicul pe drumurile publice, chiar dacă ai fost admis la examen.

- Pentru a evita aceste riscuri, o soluție preventivă este să obții o dovadă înlocuitoare de la secția de poliție rutieră. După ce ai fost declarat admis, te poți prezenta la această secție și poți solicita o dovadă înlocuitoare, care îți va conferi dreptul de a conduce pentru o perioadă de 15 zile. Aceasta este o opțiune sigură pentru a evita orice posibile neplăceri în timp ce aștepți să primești permisul prin poștă.

Citit 8433 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2023 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.