De interes pentru ȘOFERI. Ce noutăţi aduce Ordonanţa RCA pregătită de Ministerul Finanţelor

De interes pentru ȘOFERI. Ce noutăţi aduce Ordonanţa RCA pregătită de Ministerul Finanţelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, conform unui proiect Ordonanţă de urgenţă privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro.

Limitele de răspundere sunt revizuite din 5 în 5 ani, în funcţie de evoluţia indicelui european al preţurilor de consum (IEPC) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizaţi ai preţurilor de consum şi sunt prevăzute în reglementările Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit Ordonanţei RCA, şoferii vor avea posibilitatea de a încheia poliţe pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului.

De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.

"Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul compensării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă", se mai arată în document.

Citit 6700 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 15:27

3 comentarii

 • postat de Albutzoiu
  Duminică, 11 Septembrie 2016 18:58
  100.99.69.***
  Asadar ai lui Negrutzoiu raman pe pozitii. Si cand ma gandesc ca cizmarul cel viteaz a fost impuscat pentru tradare.... Mama lor la toti!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Aceiasi Marie cu alta palarie
  Duminică, 11 Septembrie 2016 01:01
  5.13.176.***
  Tot o golanie,cine dracu ia despagubiri de 1000000 de euro?Trebuie redus RCA-ul si in acelasi timp sa se faca asigurare pe perioade incepand de la o zi ,pana la cati ani se doreste.La fel trebuie procedat si la rovinieta,sau sa le bage dracului in pretul combustibilului ,ce atatea taxe si biruri ,sa tinem acolo la conducere niste paraziti numiti pe criterii politice, cu salarii de la 2500 de euro in sus. Trebuie desfiintat sistemul mafiot din temelii,si simplificat totul,pentru ca asa nu ne vom mai face bine niciodata.
  1
  9
  Raportează
 • postat de luci
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 21:11
  84.117.242.***
  Este un lucru bun faptul ca se pot incheia asigurari si pe o luna, asa te poti transfera de la o firma la alta mut mai usor, mai ales ca in ultima perioada o parte din ele au intrat in insolventa. Oricum pana acum, inainte sa-mi fac asigurare, cautam pe https://www.odat.ro/calculatorul-rca-obtine-cel-mai-ieftin-rca-online/ firma cu asigurarile cele mai mici, asa voi proceda si pe viitor
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.