Instructorii AUTO, băgaţi în corzi | Trei sferturi dintre şcoli îşi fac elevii şoferi

Instructorii AUTO, băgaţi în corzi | Trei sferturi dintre şcoli îşi fac elevii şoferi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Procentul de promovare la şcolile de şoferi din Galaţi a crescut spectaculos în ultimele luni * Dacă nu îşi fac bine treaba, şcolile care nu au peste 50 la sută promovare ar putea dispărea de pe piaţă


Aproape 13.000 de gălăţeni au trecut, de la începutul acestui an, prin focurile examenului pentru diferite categorii de permis de conducere, puţin peste jumătate reuşind să iasă victorioşi din proba practică, cea care face diferenţa între cei meniţi să fie şoferi şi candidaţii la postura de simpli aspiranţi. Cifra a crescut progresiv în vara acestui an, şi odată cu ea a variat, direct proporţional, şi procentul de promovare al şcolilor care îi pregătesc pe viitorii şoferi.

Atenţionaţi în rânduri repetate, inclusiv în prima parte a acestui an, administratorii unităţilor care-i pregătesc pe cursanţi, cu privire la calitatea instructajului teoretic şi practic, au fost nevoiţi să ridice calitatea. Ca exemplu, dacă după primele trei luni ale lui 2016 doar două şcoli din cele 30 aflate la acel moment în judeţul Galaţi aveau un procent de promovare de peste 50 la sută, la finele lunii septembrie numărul celor care nu atingeau cota s-a redus drastic.

„Dintre cele 31 de şcoli înregistrate în evidenţe la finele lunii septembrie, opt au avut un procent mai mic de 50 la sută la promovare, iar jumătate dintre acestea au avut valori apropiate, de genul 46-48 la sută. Restul de 23 au avut peste 50 la sută, ceea ce înseamnă că a crescut calitatea instructajului, şcolile au înţeles că dacă nu îşi fac bine temele şi nu îşi pregătesc corespunzător elevii cu care vin în examen nu vor putea fi competitive”, ne-a explicat cms. şef Cristinel Baciu, şeful Serviciului Permise Auto şi Înmatriculări Galaţi.

Ridicarea ştachetei la şcolile de şoferi le-ar putea folosi acestora într-un viitor nu foarte îndepărtat. Conform uneia dintre propunerile Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020, şcolile de şoferi şi-ar putea prelungi autorizaţia de funcţionare doar dacă minimum 50 la sută dintre cursanţi promovează examenul. În astfel de condiţii, şcolile care ar înscrie elevi „la grămadă”, pentru a încasa cât mai multe taxe şi i-ar pregăti la un nivel mediocru, ar risca, chiar mari fiind, să fie eliminate de pe piaţă de şcolile mici, cu puţini elevi, dar care ar ava un procent de promovare net superior.

Citit 7240 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.