Cadastru în mediul rural, cu 312 milioane euro

Cadastru în mediul rural, cu 312 milioane euro
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat o întâlnire de lucru la care au participat prefecți, subprefecți, primari și directori ai oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară din opt județe: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Tema a fost informarea reprezentanților autorităților locale cu privire la etapele și beneficiile realizării cadastrului cu fonduri europene. Luna viitoare, instituția va iniția două proceduri de atribuire pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

Una dintre problemele cu care se confruntă primarii este cea a cetățenilor care nu dețin acte de proprietate pentru imobilul pe care îl posedă. Conducerea ANCPI le-a dat asigurări edililor că aceste imobile vor fi înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară cu condiția să fie împrejmuite. Astfel, cei care le ocupă vor avea calitatea de posesori, urmând ca în termen de trei ani să devină proprietari, în cazul în care nu există contestații sau litigii.

ANCPI este beneficiarul proiectului "Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România", inclus în axa prioritară 11 din POR 2014-2020, pentru realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în 2023, în valoare de 312 milioane de euro.

Citit 10329 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 20:10

2 comentarii

 • postat de Victoria Krauser
  Joi, 26 Martie 2020 17:07
  92.114.82.***
  Daca se face catastrul cladirilor si terenurilor , s- ar revolva si multe litigii ce zac fara solutii de atatea ani . Cred ca ar trebui sa stim cand si sa film consultati inaintea emiterii documentelor , pentru à nu se structura erori , care se vor rezolva greu , chiar prin cheltuieli in instanta .
  0
  3
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 25 Martie 2020 07:04
  5.13.216.***
  "Una dintre problemele cu care se confruntă primarii este cea a cetățenilor care nu dețin acte de proprietate pentru imobilul pe care îl posedă " am citat si consider ca sunt necesare ceva clarificari : 1) cetateanul plateste de cca 30 de ani impozit la Primarie ( deci este propietar ) ...are autorizatie de construire ,cum intra in posesia titlului de propietate ? 2) cetateanul a construit apartamentul , la bloc , prin credit CEC ,inainte de 1990 , plateste ,de exemplu , de 58 de ani impozit la Primarie , este sau nu propietar , aceiasi situatie cu suprafata aferenta ,impozitata de Primarie ? Sfanta birocratie ??
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.