Echipamente medicale vitale vor fi achiziţionate în comun la nivelul UE

Echipamente medicale vitale vor fi achiziţionate în comun la nivelul UE

Ovidiu Amălinei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

UE va achiziționa echipamente medicale pentru spitale în valoare totală de 50 milioane EUR, ca parte a demersurilor de combatere a pandemiei de coronavirus. Kituri de testare, măşti şi ventilatoare ce susţin funcţia respiratorie vor fi achiziţionate în comun de instituţiille UE, a declarat europarlamentarul gălăţean Dan Nica.

„Parlamentul European lucrează cu statele membre pentru a se asigura că UE poate achiziționa ventilatoare, măști și alte echipamente medicale pentru a fi puse la dispoziția spitalelor din întreaga Uniune. A fost instituit un sistem de colectare a echipamentelor medicale (prin intermediul rescEU), astfel încât livrările necesare pentru combaterea COVID19 să poată ajunge rapid la statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente. Aceste echipamente sunt necesare pentru a trata pacienții infectați, pentru a proteja personalul sanitar și pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului”, a precizat europarlamentarul Dan Nica.
RescEU face parte din mecanismul de protecție civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre țările UE în domeniul protecției civile. De la crearea rescEU în 2019, UE poate sprijini în mod direct statele membre afectate de dezastre atunci când capacitățile naționale sunt suprasolicitate. Datorită mecanismului UE de protecție civilă, peste 1.800 de cetățeni au fost deja repatriați din toată lumea după apariția COVID19.
„Parlamentul lucrează cu statele membre pentru a aproba rapid 40 din 50 milioane EUR pentru echipamente medicale de terapie intensivă, precum ventilatoarele, și echipamentele individuale de protecție, precum măștile reutilizabile”, a mai arătat europarlamentarul gălăţean.
Statele membre își unesc forțele în temeiul Acordului de achiziții publice comune pentru achiziționarea de echipamente individuale de protecție, de ventilatoare ce susțin funcția respiratorie și de articole necesare pentru testarea coronavirusului. Colaborarea în acest fel le va oferi o poziție mai puternică pe piața mondială.

Citit 8459 ori Ultima modificare Joi, 26 Martie 2020 14:49

1 comentariu

 • postat de DIASPORA fara drept de vot ! Vineri, 27 Martie 2020 18:40 77.111.247.*** Link la comentariu
  2
  6

  ,,RescEU face parte din mecanismul de protecție civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre țările UE în domeniul protecției civile."

  Da...cooperarea se face in modul urmator: noi le platim iar ei le folosesc.
  Deocamdata ,,cooperarea" este ,,consolidata" cam asa : ,,Germania și Olanda au blocat planul comun al UE împotriva coronavirusului" ... scrie in ziare...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.