Comisia Europeană aşteaptă planurile naţionale de redresare

Comisia Europeană aşteaptă planurile naţionale de redresare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Strategiile de relansare economică a Uniunii Europene (UE) au făcut marţi, 2 iunie, obiectul unor dezbateri între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Grupul S&D din Parlamentul European, ocazie cu care europarlamentarul gălăţean Dan Nica a solicitat asigurări că "România nu va fi discriminată în finanțarea relansării post-pandemie și că investițiile nu vor duce la sacrificarea unor sectoare industriale cu puternic impact economic și social".

Ursula von der Leyen a confirmat, în cadrul dialogului politic avut cu eurodeputații socialiști, că România va beneficia de o alocare financiară netă echivalentă cu 10 la sută din PIB, dar că țara noastră trebuie să elaboreze de urgență un plan național.

"Banii europeni pentru relansarea economică vor veni pe cât de repede Guvernul va propune Comisiei un plan de redresare. Drept urmare, pentru ca România să beneficieze de resursele vitale de finanțare de care are nevoie, Guvernul trebuie să înceapă de urgență consultările, inclusiv cu autoritățile locale, pentru a identifica nevoile existente la nivel sectorial și regional și pentru a elabora o viziune strategică menită să reindustrializeze țara, în acord cu perspectiva trasată prin Pactul Ecologic European", a arătat europalamentarul Dan Nica.

Nu în ultimul rând, dincolo de demersurile din CE şi PE, în cadrul triunghiului decizional european, şi preşedintele Klaus Iohannis are datoria de a susţine aceste planuri în cadrul Consiliului European, a mai precizat europarlamentarul.

În cadrul dezbaterilor europene, Dan Nica a criticat, în discursul său, mecanismul de alocare a fondurilor europene pentru redresare, bazat pe valoarea medie, din ultimii cinci ani, a unei serii de indicatori macroeconomici, precum șomajul, care, practic, nu au legătură cu criza actuală.

Totodată, europarlamentarul social-democrat a solicitat ca suplimentarea financiară a bugetelor Fondului pentru o Tranziție Justă (cu 32 miliarde de euro) și programului Orizont Europa (un plus de aproape 11 miliarde de euro), precum și pentru REACTEU și RESCUE să devină permanentă și să nu vizeze doar această perioadă limitată de criză.

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European a mai declarat că "e nevoie de obiective clare pentru industria europeană, pentru relocalizarea unor industrii în UE, în special în sectoare critice și pentru asigurarea condițiilor de concurență echitabilă pe piața internă".

Citit 10300 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2020 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.