Electrica vrea rețea inteligentă cu bani europeni în cele patru Ţigline
Foto: Marian Calestru

Electrica vrea rețea inteligentă cu bani europeni în cele patru Ţigline
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Compania Distribuție Energie Electrică România SA (DEER) a lansat o licitație de 73,5 milioane de lei pentru implementarea unui sistem de distribuție inteligentă a energiei electrice în trei orașe din România. Galațiul are prinse în acest proiect cartierele Țiglina I, II, III și IV, afectate de desele pene de curent care le pun probleme atât consumatorilor casnici, cât și instituțiilor. Proiectul mai vizează cartierul Rogerius din Oradea și un alt cartier, din municipiul Târgu Mureș.

Licitația lansată pe portalul achizițiilor publice (SEAP) prevede cumpărarea de "infrastructură hardware și software, respectiv servicii de implementare și operaționalizare necesare realizării unui Sistem Avansat de Management al Activelor rețelei de distribuție a energiei electrice". Compania a luat naștere la începutul acestui an, în urma fuziunii operatorilor de distribuție regionali Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord din grupul Electrica SA.

Proiect de şapte ani

Valoarea totală estimată a contractului este de 73,5 milioane de lei, iar durata lui, de maximum şapte ani, împărțit în mai multe etape: până la 24 de luni - implementarea și punerea în funcțiune a sistemului, 36 de luni - perioada de garanție și suport tehnic și 24 de luni - perioada de post garanție și suport tehnic.

Finanțarea nerambursabilă va fi asigurată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), prin intermediul Axei Prioritare 6 - Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul Specific 6.3. Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor.

Țiglinele, printre cartierele în care curentul a picat cel mai des

Cartierele Țiglina I, II, III și IV din Galați s-au numărat, în ultimii ani, printre zonele cele mai afectate de pene de curent, chiar dacă Electrica Galați afirmă că aici s-au mai făcut investiții. În 2017, de exemplu, directorul de atunci al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord – SDEE Galați, Cezar Cristian, anunța într-un interviu publicat de "Viața liberă" lucrări de înlocuire a cablurilor de medie tensiune între staţia de transformare Fileşti şi punctele de alimentare PA 5, PA 7, PA 19, lucrări de trecere la 20 kV şi modernizarea unui număr de nouă posturi de transformare din zonă.

Supraconsumul și numeroasele lucrări edilitare, principalele cauze ale penelor de curent repetate

În decembrie 2018, conducerea de atunci a SDEE Galați a explicat pentru ”Viața liberă” motivele producerii avariilor foarte dese în cartierele Țiglina I și II și Mazepa. Pe de o parte, acestea sunt ”cartierele în care s-au executat cele mai multe lucrări edilitare (amenajări stradale Ţiglina I - zona Colegiului LMK, amenajări stradale Ţiglina II - zona Colegiului "Costache Negri", trecerea în subteran a infrastructurii reţelei de fibră optică RCS-RDS), ce au provocat întreruperi cauzate de procesele tehnologice, cât şi întreruperi accidentale provocate de lovirea sau distrugerea infrastructurii SDEE Galaţi”. Pe de altă parte, comunicatul preciza că ”renunţarea bruscă la furnizarea agentului termic centralizat în municipiul Galaţi a dus la o creştere neuniformă şi imprevizibilă a consumului de energie (în zone în care instalaţiile electrice nu au fost proiectate să suporte această sarcină), fapt ce duce la defecte repetate, inclusiv în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Mazepa”.

Oameni exasperați în multe zone ale orașului

Însă probleme cu infrastructura de energie electrică sunt în aproape tot orașul. Iată doar câteva exemple, dintre cele mai recente primite pe adresa redacției:

”În zona în care locuiesc (str. Brăilei, Mazepa 2, zona BRD), curentul s-a întrerupt pe data de 22.11.2020,  pe 8.12.2020 și a culminat cu 10.12.2020 (peste patru ore, între 17,45- 22,00.). Au fost întreruperi pe tot parcursul anului 2020, dar nu le-am notat și regret acum. Mai ceva ca în anii de glorie ai socialismului istoric. E inadmisibil așa ceva! La telefonul de call-center răspund cu greu domnișoare politicoase, dar fără să aibă informații corecte tehnice. Nu ni se spune în ce constă avaria, cât durează, doar chestii generale șablonizate (”echipa e pe teren, lucrează la avarie!), expresie care sună cam așa ”Stați liniștiți, Electrica lucrează pentru tine”. Rușinos! Întrebați-i ce investiții au făcut în zonă! E clar că este o subdimensionare a trasformatoarelor, a rețelei electrice. Centralele termice nu funcționează, este frig în casă, aparatele electrice se pot deteriora, DAR cui îi pasă?” (Petruța Badea).

”Aloooo, Viața liberă, și în cartierul  Filești se întrerupe curentul, oare de ce? Aseară nici noi nu am avut curent de la ora 1 noaptea până astăzi la ora 13. Oare noi nu existăm? Și noi suntem cartier al orașului Galați. Sau numai la taxe și impozite? Vă  rugăm să ne spuneți și nouă motivul pentru care se întrerupe energia electrică (un alt cititor, pe adresa de e-mail a redacției).

Mai avem: O avarie la rețeaua electrică de medie tensiune aparținând SDEE Galați, produsă în ziua de 28 mai 2020, i-a lăsat fără curent, mai mult de o oră, pe consumatorii din zonele Țiglina III și Țiglina IV (parțial). Avaria a afectat însă și stația de pompare a societății Apă Canal, secând robinetele a zeci de mii de gălățeni din opt cartiere ale orașului. ”A fost identificat un cablu defect, respectiv LES 6 kV PT 1 Micro 16 – PT 2 Micro 16”, ne-a informat la vremea respectivă Biroul de presă al SDEE Galați.

Acum doi ani, ”Viața liberă” scria: ”Oricât de greu ar părea de crezut, gălăţenii nu au nicio modalitate reală de a le cere socoteală celor de la Electrica. E companie privată, aşa că nici Prefectura, nici Primăria nu pot face nimic. Prefectura ar putea face ceva doar dacă sunt ameninţate viaţa sau integritatea personală a gălăţenilor. Să cazi într-un şanţ din cauza beznei se pare că nu e chiar aşa de grav”.

La sfârșitul anului trecut, am solicitat conducerii DEER Galați noi informații privind investițiile care urmează să fie făcute în municipiul și județul nostru în acest an. Când vom primi răspunsurile, vi le vom prezenta.

Avantajele unui sistem inteligent de distribuție

Sistemul inteligent de management va asigura procesarea informațiilor despre starea activelor rețelei de distribuție pe bază de risc, luând în considerare defectările, deranjamentele și incidentele. Printre rezultatele urmărite se numără reducerea timpilor de întrerupere a serviciului și a numărului de deranjamente și incidente cauzate de defectarea echipamentelor în timpul distribuției de energie, reducerea efectelor negative generate de întreruperi ȋn continuitatea menținerii racordării la rețea a utilizatorilor și a costurilor de înlocuire a echipamentelor defectate în timpul serviciului. Se urmărește, de asemenea, reducerea pierderilor, atât de natură tehnică, cât și comercială, îmbunătățirea serviciului de distribuție prin reducerea duratelor de întrerupere a serviciului, atât planificate, cât și neplanificate, monitorizarea alimentării cu energie la nivelul consumatorului și intervenirea rapidă, de la distanță, pentru remedierea unor situații neplăcute pentru consumator, inclusiv privind întreruperea distribuției de energie ȋn cazuri justificate și repunerea acestuia în stare normală de utilizare. Nu în ultimul rând, sistemul inteligent va oferi posibilitatea tarifării diferențiate și atragerea consumatorului într-o strategie de educare spre reducerea consumului, care va duce, pe termen lung, la scăderea amprentei locale de bioxid de carbon și redistribuirea consumului spre surse regenerabile.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 7592 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 13:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.