Neconcordanță între PNRR și urgențele energetice

Neconcordanță între PNRR și urgențele energetice
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prezentat Comisiei Europene dă undă verde dezafectării unor centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă, avertizează europarlamentarul gălățean Dan Nica.

"S-a negociat în secret un PNRR care, în contextul actualei avalanșe de scumpiri, va arunca noi poveri fiscale pe umerii românilor, va bloca majorarea veniturilor și, din păcate, va abandona cetățenii în pragul unei ierni greu de suportat. Populația a fost lăsată fără nicio strategie concretă în fața unor angajamente care arată, din nou, o neconcordanță între nevoile urgente ale românilor și planurile guvernanților", a declarat eurodeputatul PSD.

Dan Nica a arătat că, din Planul Național de Redresare și Reziliență negociat de Guvernul Cîțu, reiese clar că până la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă. Astfel: Până în semestrul 2 (S2) 2021 va fi dezafectată o capacitate instalată de 1.695 MW de producție de energie electrică; în 2021 (S1) și 2022 (S1 și S2) - dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 2.355 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune/lignit; din 2021 (S2) și până la finalul lui 2025 se are în vedere dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 3.780 sau 4.590 MW.

Europarlamentarul a menționat că, deși se prevede înlocuirea parțială cu capacități de producție pe gaz, orientate către viitor, flexibile și eficiente, de 1.300 MW, începând cu anul 2021 (S2) și până la finele lui 2025, abia în 2023 (S2) va avea loc semnarea contractelor, în 2025 (S2) se va desfășura a doua rundă de proceduri de licitații, iar abia în 2026 (S1) se va implementa punerea în funcțiune și racordarea la rețea a unei capacități suplimentare de cel puțin 3.000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară).

Citit 2427 ori Ultima modificare Luni, 08 Noiembrie 2021 10:02

2 comentarii

 • postat de raspundere penala Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 08:24 62.231.94.*** Link la comentariu
  0
  0

  Mare geniu Nica asta...multumim Viata Libera ca ne luminati cu acest geniu...

  Raportează
 • postat de rocky Marți, 09 Noiembrie 2021 08:08 85.186.96.*** Link la comentariu
  0
  0

  Cresterea pretului la energie, ca sa inteleaga tot poporul, ar avea cica legatura cu nivelul de energie electrica tranzitat la momentul actual in sistemul electroenergetic national (SEN) care comparativ cu acum 2 ani in urma cand inca nu eram in pandemie ar fi scazut de la 10...12GWh la cat indica acum starea sistemului electroenergetic care se poate vedea accesand: https://www.transelectrica.ro/web/tel/sen-harta
  Deci, acum avem in SEN aprox.7...8GWh.
  S-ar putea ca diferenta sa fie data si de ce zicea dl.Nica, cel mai probabil, dar putin probabil sa renunti asa in SEN la atata energie cu toate ca consumul s-a cam mentinut constant mai ales anul asta cand multe industrii si-au pornit motoare si unele la maxim. Totusi, cred ca si furnizorii + distribuitorii actuali de energie vor sa-si scoata "parleala" majorand pretul la energie, ceea ce au si facut, adica vor sa aiba aceleasi venituri cu mai putina energie electrica tranzitata in SEN. Retineti ca nivelul de energie electrica tranzitata in SEN este dictat de consumatori mici si mari sau toti consumatorii.
  Facand o corelatie cu alte tari mai mult sau mai putin dezvoltate ca noi, ganditi-va, spre ex. ca numai Franta au o putere instalata in SEN-ul lor de cca. 135GW, de 16...17 ori mai mare decat a Romaniei (bineinteles, ca si Franta ca intindere, putere economica, e mai mare, fara termeni cine stie ce de comparatie).

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro