Energia regenerabilă, cheia pentru prevenirea creșterii prețurilor

Energia regenerabilă, cheia pentru prevenirea creșterii prețurilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În condițiile în care asistăm la o creștere explozivă a prețurilor la energie și gaze, statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România, trebuie să investească rapid în energie regenerabilă pentru a asigura accesul la resurse tuturor cetățenilor, în mod special categoriilor vulnerabile, susține europarlamentarul gălățean Dan Nica.

Declarațiile vin în contextul în care, în plenul Parlamentului European, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a prezentat raportul privind starea uniunii energetice în 2021. Documentul evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziției către o energie curată, la aproape doi ani de la lansarea Pactului verde european. Raportul arată că, în 2020, sursele regenerabile de energie au depășit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE, generând 38 la sută din energia electrică, față de 37 la sută în cazul combustibililor fosili.

"Conform celor mai recente date ale Comisiei, la nivelul UE sunt încă 31 de milioane de oameni vulnerabili în privința accesului la energie. Cifrele ar putea crește dramatic din cauza crizei prețurilor din această perioadă, criză care ar trebui să fie un semnal că este necesar să investim masiv în eficiența energetică și în surse regenerabile. Un astfel de pas va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci și la stabilizarea prețurilor la energie, reducând dependența energetică față de țările terțe. Grupul nostru parlamentar nu are nicio îndoială cu privire la necesitatea de a îmbunătăți reziliența, securitatea și siguranța energetică în întreaga UE. Salutăm acțiunile întreprinse de Comisia Europeană, cum ar fi setul recent de instrumente pentru combaterea creșterii prețurilor la energie și propunerile legislative cheie, însă o pregătire eficientă pentru posibile șocuri reprezintă o necesitate absolută", a declarat Dan Nica.

Eurodeputatul PSD consideră că eforturile comune la nivel european și național pentru ca energia regenerabilă să fie accesibilă tuturor cetățenilor ar trebui să fie prioritate zero, reamintind că românii au fost lăsați descoperiți, angajamentele din actualul PNRR arătând că până la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă.

Raportul prezentat de comisarul pentru Energie mai arată că, până în prezent, nouă state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar alte patru analizează posibile calendare de eliminare.

Citit 4567 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.