După doi ani și 17 milioane de euro din fonduri europene, depozitul de deșeuri de la Valea Mărului, aproape operaţional

După doi ani și 17 milioane de euro din fonduri europene, depozitul de deșeuri de la Valea Mărului, aproape operaţional
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La mijloc de august, depozitul de la Valea Mărului, parte componentă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Galați, apare în fața vizitatorilor ca un uriaș adormit. În total, doar această investiție a ajuns la aproape 17 milioane de euro și, în curând, deșeurile menajere ale gălățenilor vor avea o nouă destinație.

Trebuie spus că proiectul integral de gestiune a deșeurilor la nivel județean are o valoare de aproximativ 104 milioane de euro (mai exact, 481.894.052,10 lei) și este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Asocierea, având ca lider compania ilfoveană Iridex Group Plastic SRL, a finalizat lucrările, iar, în prezent, se intervine pentru amenajarea drumului de acces, o chestiune de câteva zile. În plus, racordarea la electricitate este ”o treabă de jumătate de zi”, aflată în sarcina Electrica SA, după cum ne-a precizat președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea, în condițiile în care instalația electrică este și aceasta finalizată integral și mai trebuie montat doar un contor. 

După aproape doi ani de zile de lucrări, utilajele nou-nouțe din incinta depozitului, linia de sortare sau stațiile de epurare și de pompare a levigatului sunt în bloc-starturi, urmând a-și îndeplini sarcinile pentru care au fost concepute și achiziționate de la firme de prestigiu din Elveția, Austria, Germania, sau Italia. Asta și pentru că, trebuie spus, din ce am remarcat la fața locului, doar stația de alimentare cu carburant este rezultatul industriei de profil autohtone. ”În paralel, a fost demarată procedura de achiziție pentru a se desemna un operator al depozitului. Dacă nu vor fi contestații, în cel mai scurt timp oamenii nu vor mai trebuie să meargă cu deșeurile în județul Vaslui. Este vorba de o capacitate de peste  un milion de metri cubi de deșeuri menajere. Trebuie să uităm sintagma «groapă de gunoi» pentru că după levigare și obținerea fracției umede, apa ce va intra în stațiile de epurare cu osmoză inversă va fi efectiv una potabilă. Sunt echipamente de ultimă generație, achiziționate chiar în acest scop”, ne-a mai precizat președintele CJ câteva detalii privitoare la această adevărată fabrică de ecologizare.

Cum am scăpat de infringement la Tecuci

Un alt ”front” al lucrărilor este cel al închiderii gropii de gunoi de la Rateș (Tecuci). Acest focar de infecție funcționa de mai bine de jumătate de secol, iar, fără investiția preluată de CJ, ne pășteau amenzi și o procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană. În momentul de față, groapa de gunoi a fost închisă după intervenții ce au costat circa 22 de milioane de lei, fiind curățată, acoperită cu folii impermeabile, un strat de pământ și apoi unul de gazon. În interiorul gropii, au fost amplasate instalații care captează biogazul ce mai rezultă în urma proceselor de fermentare. Potrivit lui Costel Fotea, până la sfârșitul verii vor fi finalizate absolut toate lucrările de la Rateș. După recepție, gestiunea va reveni municipalității tecucene, aceasta din urmă având obligația de a o monitoriza vreme de 15 ani. Tot la Tecuci, va fi amenajată o stație de compostare, cu o valoare de 23 de milioane de lei. Această stație va avea rolul de a rezolva problema resturilor vegetale, fiind bine cunoscut faptul că în jurul municipiului din nordul județului există un însemnat bazin legumicol. În plus, va fi amenajată o hală pentru depozitarea produselor inerte, gen rafie, sau diverse folii din plastic, aferente plantelor din solarii pentru că și acestea trebuie neutralizate.

În septembrie, licitație pentru stația de tratare mecano-biologică

Altfel, la Târgu Bujor, se lucrează intens la drumul de acces, la stația de transfer, dar și la retehnologizarea stației de compostare. În ceea ce privește grosul investiției, ce se localizează în municipiul reședință de județ, Costel Fotea ne-a informat că mai sunt necesare o serie de hotărâri ale unor consilii locale din zonă, ulterior urmând a fi demarată în scurt timp o  licitație pentru stația de tratare mecano-biologică ce va funcționa în procedura integrată DBO (Design-Build-Operate). ”Ne dorim ca în luna septembrie această procedură să fie ridicată în SICAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice – n.r.). Vorbim despre un obiectiv de investiție în valoare de 60 de milioane de euro ce include o linie de sortare automată, un digestor cu rol de prespălare a deșeurilor, dar și o turbină pentru producerea curentului electric”, a adăugat președintele CJ.

Reamintim faptul că, tot în urma unei proceduri de achiziție, firma Resourcing Environmental Consulting SRL a fost desemnată să realizeze studiul de fundamentare (etapa I), ocupându-se de elaborarea documentației pentru atribuirea contractului de proiectare-construcție-operare (etapa II), formularea răspunsurilor la solicitările de clarificări adresate autorității contractante de către operatorii economici interesați în a depune oferte la procedura DBO (etapa III) și va acorda sprijin pe parcursul perioadei de desfășurare a licitației (etapa IV).

Cu caracter de noutate, Consiliul Județean Galați va demara o altă procedură pentru gestionarea deșeurilor inerte. ”Este vorba, în mod special despre moloz, dar și mobilier de care dispensează oamenii de prin casă, ca de exemplu paturi, sau canapele vechi. Și acestea trebuie duse undeva, nu lepădate lângă pubele și este limpede că nu pot ajunge la Valea Mărului pentru că nu sunt deșeuri menajere. Rezolvarea problemei va face obiectul unei investiții pe care am evaluat-o la aproximativ 20 de milioane de euro”, ne-a declarat, în premieră, președintele CJ.

Citit 6283 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.