Ministrul Rafila, despre tratarea cancerului și combaterea infecțiilor nosocomiale. Ușa PNRR, închisă pentru un nou spital la Galați (VIDEO)

Ministrul Rafila, despre tratarea cancerului și combaterea infecțiilor nosocomiale. Ușa PNRR, închisă pentru un nou spital la Galați (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După ce a vizitat o serie de unități sanitare gălățene, ministrul Alexandru Rafila a susținut o conferință de presă, vineri, 16 decembrie, la sediul Consiliului Județean (CJ). Amfitrion a fost președintele CJ, Costel Fotea, care a precizat că această întâlnire a avut ca scop o prezentare a ceea ce facem cu banii de la Guvern, cu banii de la Ministerul Sănătății, dar și investițiile sanitare din județ finalizate cu fonduri europene. 

”Am avut onoarea de a-l avea alături pe ministrul Sănătății, căruia îi mulțumesc că a venit la Galați și că a acceptat invitația noastră de a vizita și câteva investiții realizate de CJ în domeniul sănătății, precum cele două clădiri construite pentru Ambulatoriile de Specialitate ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului Județean, modernizarea Unității de Primiri Urgențe sau Centrul de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului”, a precizat președintele CJ. În acest sens, Costel Fotea a menționat și punerea în funcțiune, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei”, a unui al doilea accelerator liniar de particule, ceea ce face ca, în acest moment, Galațiul să devină un adevărat centru regional de tratare a cancerului.

Priorități: unitățile prespitalicești și combaterea infecțiilor nosocomiale

La rândul său, Alexandru Rafila a insistat pe tema dezvoltării serviciilor de tratare a pacienților în ambulatoriile de specialitate. ”Circa 75 la sută din cazurile care se prezintă la UPU pot fi rezolvate în unitățile prespitalicești”, a arătat ministrul Sănătății, menționând că a remarcat interesul pentru dezvoltarea acestor servicii în Galați, ținând cont de ultimele investiții finalizate. În ceea ce privește combaterea cancerului, oficialul guvernamental a spus că, în prezent, aceasta are loc cu ajutorul unor echipamente medicale performante la nivel mondial. ”Din cele 15 acceleratoare liniare de particule achiziționate în ultima perioadă, în țara noastră, iată că două au fost instalate la Galați”, a adăugat Alexandru Rafila.

Expertul OMS a abordat și tema închiderii a două apeluri de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cel dintâi referitor la investițiile în ambulatoriile de specialitate, cu o finanțare de 80,2 milioane de euro, în contextul în care există o preocupare evidentă pentru înființarea unor astfel de unități prespitalicești de sine stătătoare. Totodată, pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, bugetul alocat este de circa 150,38 milioane de euro, Galațiul fiind bine reprezentat cu proiecte și pe această componentă de finanțare prin PNRR. ”Ca să putem reduce numărul acestor infecții, pentru că eliminarea lor este imposibilă, am avea nevoie de cât mai multe saloane cu un singur pat”, a arătat ministrul Sănătății și a adăugat o altă prioritate a prezentului, și anume suplimentarea cu 382 de incubatoare pentru nou-născuți, la nivelul întregii țări.

PNRR ba, șanse de finanțare prin BEI pentru un nou spital la Galați

Din păcate, până la saloanele cu un singur pat este drum lung, mai ales la Galați, unde ușa PNRR pare definitiv închisă pentru finanțarea unui nou spital. Deși recunoaște că un spital vechi de 50 de ani are nevoie de reabilitare și, mai degrabă, de o extindere cu un nou corp, Alexandru Rafila a precizat că niciun spital din județul Galați nu se regăsește pe lista finanțărilor prin PNRR, aprobate de fosta guvernare, la momentul negocierii acestui capitol. ”Am găsit 22 de județe care nu aveau niciun obiectiv pe această listă, deși zona Galați-Brăila este extrem de populată, în schimb, alții aveau patru. Existând studiu de fezabilitate, este întru totul justificat să existe posibilitatea să se aplice la o astfel de finanțare. Înțeleg că vor exista fonduri de la Banca Europeană de Investiții (BEI - n.r.) și, cu siguranță, este nevoie la Galați de un astfel de spital”, a adăugat ministrul Sănătății. Deoarece am insistat pe această temă, oficialul social-democrat a specificat clar: ”Am fost la Bruxelles nu ca să modific lista, ci pentru ca să o completez, iată, și cu investiții de la dvs. și răspunsul a fost negativ. Nu se poate completa lista, rămâne cea cu 49 de unități sanitare. Asta mi-a spus Comisia Europeană încă din vară. De altfel, nici măcar nu am reușit să obțin un răspuns cu privire la criteriile care au stat la baza includerii celor 49 de obiective pe lista finanțării prin PNRR”. Oricum, din acestea vor rămâne 25, iar bugetul alocat este de aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Citit 5898 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.