Dana 32 din Portul Docuri a fost refăcută din temelii, cu fonduri europene de 5,7 milioane de euro (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Dana 32 din Portul Docuri a fost refăcută din temelii, cu fonduri europene de 5,7 milioane de euro (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În condițiile în care, în contextul războiului din Ucraina, modernizarea infrastructurii de transport din porturile de la Dunărea Maritimă a devenit "prioritate zero" la nivel internațional, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a marcat marți, 22 august, darea în folosință a unei importante investiții - modernizarea Danei 32, din Portul Docuri, un proiect în valoare de 5,7 milioane de euro.

Dana 32, aferentă silozului de cereale proiectat de Anghel Saligny, este una dintre "veteranele" transportului de mărfuri din Galaţi, însă perioada lungă de exploatare - lucrările preexistente au o vechime de 80-100 de ani! - a dus la o șubrezire și o instabilitate a cheului. La asta s-au adăugat capriciile Dunării - uneori prea mică, făcând dificilă operarea navelor, alteori prea mare, ameninţând cu inundarea portului.

Proiectul "Lucrări de infrastructură portuară cheu Dana 32 - Port Docuri Galaţi", demarat de APDM Galaţi, a fost menit să readucă Dana 32 "în secolul XXI", să-i redea o nouă viaţă și să ofere condiţii moderne de operare a navelor. Acest lucru a fost posibil grație unei finanțări europene, prin POIM 2014-2022, valoarea totală a investiției fiind de 28,75 milioane de lei, din care 24,23 milioane de lei au fost cheltuieli eligibile.

Modernizarea cheului aferent Danei 32 a fost, practic, una integrală, pornind de la structura de rezistență, platforma de operare și utilități oferite transportatorilor.

"Prin acest proiect s-a realizat modernizarea și reabilitarea a 70 de metri liniari - front acostare, prin execuția unui nou cheu vertical, care l-a înglobat pe cel deja existent, dar s-a refăcut și întreaga suprastructură a cheului. De asemenea, s-a realizat și racordarea Danei maritime 32 la utilități - rețele electrice și de apă-canal, în scopul alimentării cu energie și apă a navelor. Nu în ultimul rând, pentru deservirea danei s-a realizat și un nou post de transformare cu o putere de 500 KVA", a declarat directorul APDM Galați, Marcela Daniela Costea.

Un mare avantaj al noii structuri a Danei 32 va fi acela că navele maritime vor putea acosta direct la cheu, indiferent de nivelul Dunării. Acest lucru va permite operarea rapidă a mărfurilor, fapt ce va crește atractivitatea Portului Docuri - situat, de altfel pe rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) - în includerea acestuia în noile lanțuri logistice. Lucrările hidrotehnice vor permite ca la Dana 32 să fie operate marile nave maritime - vor putea acosta chiar și nave de 5.000-6.000 tdw, singura limitare fiind capacitatea admisă în Bara Sulina - iar capacitatea de încărcare - descărcare a mărfurilor ar urma să crească cu aproape 100.000 de tone, la 250.000 de tone anual.

Prezenți la darea în folosință a noilor facilități ale infrastructurii de transport, reprezentanții autorităților publice locale și județene au ținut să sublinieze rolul pe care porturile de la Dunăre îl au pentru Galați. Potrivit viceprimarului Lucian-Valeriu Andrei, proiectele derulate de administrația portuară "aduc plusvaloare comunității și creștere economică pentru Galați". La rândul său, vicepreședintele CJ Galați, Mitică Sandu, a arătat faptul că "noi, ca gălățeni, nu putem fi decât mândri de faptul că investițiile din porturi consolidează poziția Galațiului pe harta economică a României".

Demarate în martie 2021, proiectarea și execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Danei 32 au revenit, în urma procedurilor de licitaţie publică, asocierii Vepex Com SRL (lider), BCPC - Biroul de Consultanţă Proiectare în Construcţii, Hidrotehnica Romconstruct și Superquatro Grup. Pe parcursul lucrărilor, proiectul a trecut și prin provocările ridicate de pandemia de Covid-19 sau cele apărute după izbucnirea războiului din Ucraina.

În prezent, noile investiții deschid perspectiva ca Portul Docuri să joace un rol mai activ în cadrul "coridoarelor solidarității", menite să faciliteze exporturile de mărfuri, în special cereale, din Ucraina. După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în urma recentelor negocieri la nivel înalt de la Galați, dintre reprezentanți din SUA, UE, România, Ucraina și Republica Moldova, s-a convenit elaborarea unui plan de măsuri menit să crească tranzitul de cereale ucrainene prin porturile de la Dunăre.

Citit 4981 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 17:26

5 comentarii

  • postat de Nicusor
    Miercuri, 23 August 2023 13:55
    5.13.140.***
    @ magis,
    REPET, maestrul fotograf ar fi trebuit sa schimbe unghiul pentru ca le STRICA RECLAMA politicienilor. Vorba "Au vopsit gardul dar a ramas leopardul" (nu este chiar asa dar nu am gasit alta rima, vezi "Elefantul, vrăbiuţa plus bursucul şi maimuţa…".
    0
    1
  • postat de magis
    Miercuri, 23 August 2023 13:16
    89.121.200.***
    @ Nicusor
    Cladirea care pare in paragina (dar nu e) este silozul construit de Anghel Saligny in 1889 si, e drept, din pdv vizual isi arata virsta. Cu niste ani in urma s-a incercat refacerea fatadelor, insa - nu stiu din ce considerente - nu s-a reusit si finalizarea lucrarii.
    0
    0
  • postat de Gogu
    Miercuri, 23 August 2023 07:39
    82.79.117.***
    Vizita de lucru, in teren, la pantofi cu toc si camasa fara cravata... parca e o vizita la un muzeu inchis / sat pustiu. Care sunt veniturile preconizate pentru Galati? In cat timp se amortizeaza investitia? Cate locuri de munca se vor crea?
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 22 August 2023 21:30
    86.124.202.***
    Din caietul de sarcini:''Pe cheu vor putea fi montate în viitor şine de rulare pentru operare cu macara portic
    de 16t-32m, tip Bocşa şi două linii de cale ferată (şine CF tip 49), pentru racordarea la
    reţeaua CF a portului.''Fara utilaje si oameni cum creste traficul?Care este termenul pt rezolvar
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Marți, 22 August 2023 20:59
    5.13.168.***
    CE cladire este cea prezenta in pozele 2, 3, 5, 7, cea care are caramizile PUTREZITE DE MUCEGAI iar TENCUIALA LIPSA ??? Daca nu a fost reabilitata, pentru a da bine oare nu ar fi trebuit ca pozele sa fie facute din alt unghi ? Pucheanu este in C.O. sau nu s-a lasat cu taiat panglici ?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.