E oficial! Din martie, România și Bulgaria intră aerian și maritim în Spațiul Schengen

E oficial! Din martie, România și Bulgaria intră aerian și maritim în Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul, transmite EFE.

Decizia înseamnă că, începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări - care au aderat la UE în 2007 - vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

''Consiliul UE a decis să extindă zona #Schengen la Bulgaria şi România. Controalele la frontierele interne aeriene şi maritime vor fi ridicate în martie 2024, în timp ce o decizie privind ridicarea controalelor terestre va fi luată ulterior'', a postat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE pe contul său de X (fostul Twitter).

Parlamentul European și Comisia Europeană au salutat, de asemenea, decizia Consiliului de extindere a spațiului Schengen.

"Aderarea celor două ţări va stimula călătoriile, comerţul şi turismul şi va consolida şi mai mult piaţa internă. Discuţiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un Spaţiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât şi pe scena internaţională", se arată într-un comunicat transmis de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a declarat că "decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria şi România".

"Este o zi de mare mândrie pentru cetăţenii români şi bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime şi aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două ţări şi pentru Spaţiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei şi României: această mare realizare a fost posibilă graţie eforturilor, angajamentului şi perseverenţei de care aţi dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spaţiul Schengen va deveni şi mai puternic, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni", a spus Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

Reprezentanţa CE la Bucureşti arată că această a noua extindere a Spaţiului Schengen "confirmă şi consolidează încrederea reciprocă şi unitatea dintre statele membre care stau la baza spaţiului Schengen şi va contribui la dezvoltarea acestui proiect esenţial".

"Ea va aduce mai multă putere Uniunii prin consolidarea protecţiei frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficace. Gradul de prosperitate va creşte datorită eliminării timpului pierdut la frontiere şi prin facilitarea contactelor între persoane şi întreprinderi, la fel ca şi atractivitatea Uniunii, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne", subliniază sursa citată.

Discuţiile referitoare la stabilirea unei date pentru viitoarea eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele interne terestre vor continua în 2024 şi se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil, spune Reprezentanţa CE în România.

"Pentru a asista Bulgaria şi România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, aceste ţări vor continua să primească un sprijin financiar substanţial, precum şi asistenţă Frontex. În acelaşi timp, proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria şi România la frontierele externe s-au dovedit a fi eficiente şi ar trebui să fie transformate într-un format mai structurat", se mai arată în comunicat.

Spaţiul Schengen cuprinde 27 de ţări şi se întinde pe mai mult de 4 milioane de km2, înglobând o populaţie de aproape 420 de milioane de persoane. Odată cu aderarea României şi a Bulgariei, spaţiul Schengen va creşte la 4,5 milioane de km2 şi o populaţie de 450 de milioane.

Citit 3240 ori Ultima modificare Marți, 02 Ianuarie 2024 12:08

9 comentarii

  • postat de Akbar
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 15:14
    5.13.163.***
    2,41 miliarde euro/an si 46.000 tone CO2 emise anual, cauzate de neaderarea terestra a Romaniei la Schengen. Mai e cale lunga pana la integrarea deplina în Schengen a Romaniei si Bulgariei”, cancelarul Austriei Karl Nehammer, 31 dec. Ce-am primit e rezultatul milogelilor mioritice. Adica, nimic.
    0
    15
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 20:41
    86.124.203.***
    pe scurt am acceptat în scris și sub semnătură că suntem responsabili de criza migrației din Europa și ne-am lăsat umiliți ca ultimii orbeți” a scris, pe Facebook, fostul ministru Daniel Funeriu.
    2
    24
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 20:40
    86.124.203.***
    ”Intrarea parțială a României în Schengen este cea mai mare umilire de la Diktatul de la Viena încoace!” (Ion Cristoiu)
    4
    24
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 20:37
    86.124.203.***
    Deci dle Amalinei ce inseamna pt romanii care vor sa treaca terestru termenul de sistem cu mai multe filtre de control?Cumva de ex camionagii la granita cu Ungaria o sa piarda mai mult timp?Si ce tara care se respecta semneaza un tratat cu Austria pt intrarea in Schenghen ?
    1
    19
  • postat de florin
    Marți, 02 Ianuarie 2024 20:33
    86.124.203.***
    Din acordul semnat;2) Intensificarea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria și România precum și de către România la frontiera cu Ungaria (de exemplu, echipe multilaterale pentru măsuri compensatorii care să creeze un sistem cu mai multe filtre pentru a aborda în continuare neregulile
    0
    14
  • postat de macarie banu
    Luni, 01 Ianuarie 2024 23:00
    178.224.212.***
    un flit pe care ni l-a oferit ciolacu si co. direct in fata.Doar pentru capital politic. Cate gaze din Marea Neagra au mai cedat ciocoii vechi si noi austriecilor pentru "marea" intrare in schengen?!.....cand toata lumea vrea sa iasa...noi vrem sa intram. Ne vor baga,undeva,bine de tot!
    4
    25
  • postat de IPOCRITEI PROPUNERI….
    Luni, 01 Ianuarie 2024 10:08
    82.76.59.***
    Nu avem demnitate, cand o tara cat moldova, care ne a jefuit padurile, ne suge rezervele tarii de petrol si gaze si care in final, prin vetoul dat tarii, fac jocul rusilor, care ca si fostii aliati de imperiu, ungurii, au liber la resursele energetice rusesti.
    AR FI TREBUIT SPUS UN NU HOTARAT,
    3
    32
  • postat de Gigel
    Duminică, 31 Decembrie 2023 12:20
    5.13.172.***
    Sa incarcam camioanele pe nave si sa le ducem pe Dunare la deal. Le debarca fara sa mai stea la cozi ca e shienghien, vorba lu Baseasca aia mica, pe apa.
    1
    24
  • postat de Ivan
    Duminică, 31 Decembrie 2023 06:08
    5.13.134.***
    Slava!
    14
    25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.