Suplimentarea fondurilor europene alocate prin Programul pentru Tranziție Justă, ce are printre beneficiarii direcți județul Galați, precum și sprijinirea competitivității industriei europene se află pe agenda audierilor viitorilor comisari europeni în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) a Parlamentului European, a declarat pentru ”Viața liberă” europarlamentarul Dan Nica.
Aceste audieri au loc în condițiile în care, în prezent, se negociază la nivelul instituțiilor europene structura noului buget multianual (2028 – 2034), dar și restructurarea unor instrumente financiare menite să sprijine competitivitatea economiei europene. De asemenea, audierile din Parlamentul European cu viitorii comisari europeni vor contribui la fixarea priorităților pe care noua Comisie Europeană le va avea în noul mandat.
În acest context, europarlamentarul gălățean Dan Nica, în calitate de coordonator S&D în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) a Parlamentului European, s-a întâlnit luni, 30 octombrie, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, desemnat de Franța, ce va deține portofoliul pentru Strategie industrială în noua structură a executivului comunitar.
”Subiect principal a fost viitorul competitivității industriei și prioritățile politicii industriale europene. Am discutat, de asemenea și despre sprijinul financiar necesar pentru industria europeană și industria românească, în asigurarea unei tranziții juste”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.
În actualul exercițiu financiar (2021 – 2027) alocarea financiară prin instrumentul de Tranziție Justă este de 2,53 miliarde de euro, iar aceste fonduri sunt destinate atenuării impactului socio-economic al tranziției la o economie neutră din punct de vedere climatic din șase județe – Galați, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Mureș.
În mod particular, județul Galați beneficiază de o alocație financiară de 387,58 milioane de euro, din care 329,44 milioane de euro reprezintă contribuția din partea Fondului pentru Tranziție Justă și 58,14 milioane de euro, contribuția națională.
”Acest instrument de Tranziție Justă este binevenit pentru Galați, în sprijinirea mediului de afaceri – atât la nivelul IMM-urilor, cât și la nivelul unor mari companii consumatoare de energie, precum combinatul siderurgic, problema este că ar trebui ajustat în conformitate cu noile realități.
Actualul fond pentru Tranziție Justă se bazează pe o decizie luată în urmă cu patru ani de zile. Realitatea de astăzi diferă foarte mult de condițiile de acum patru ani. Când s-a luat decizia privind Fondul de Tranziție Justă nu era nici pandemia de Covid-19, nici război în Ucraina, nici fenomene climatice violente, precum au fost recent inundațiile de la Galați. Suntem în 2024, realitatea este alta și trebuie să ajustăm atât actualele instrumente financiare, cât și strategia pe care o vom avea în alocările financiare din noul exercițiu financiar european”, a declarat pentru ”Viața liberă” europarlamentarul Dan Nica.
Acesta a precizat că, fie și luând în considerare solicitările pe Fondul de Tranziție Justă de la nivelul județului Galați, alocările financiare ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mai mari, dat fiind interesul foarte mare din partea mediului de afaceri pentru depunerea de proiecte.
”Menținerea competitivității economiei europene în general, a României, Galațiului, în particular, depinde și de astfel de instrumente precum cel de Tranziție Justă. În prezent, noua Comisie Europeană trebuie să se instaleze, urmează audierile în comisiile Parlamentului European. Prin urmare, voi avea discuții directe cu fiecare dintre comisarii care vor fi audiați în comisia ITRE a Parlamentului European. Vorbim de Energie, Industrie, de vicepreședinții executivi CE care au în responsabilitate zone de care depinde competitivitatea mediului de afaceri.
Iar prima mea întrebare va fi dacă ei consideră că, date fiind schimbările din 2024 până în prezent, consideră că trebuie ajustat instrumentul de Tranziție Justă. Și dacă da, în ce fel? Dacă răspunsul la prima întrebare ar fi ”nu”, atunci înseamnă că sunt comisari care nu au legătură foarte multă cu realitățile din Uniunea Europeană, ceea ce le-ar crea lor o problemă în a obține un vot favorabil în Comisia ITRE și nu numai”, a arătat europarlamentarul Dan Nica.
Conform Regulamentului de procedură al PE, preşedintele PE, după consultarea preşedintelui ales al Comisiei, invită candidaţii propuși pentru diferitele posturi de comisar să se prezinte la audieri în faţa diferitelor comisii sau organisme ale PE, în funcţie de domeniul lor de activitate. În cazul de față, intenția la nivelul instituțiilor europene este de a finaliza audierea comisarilor europeni până cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie.