România pe hârtie în 100 de chipuri. Un regal literar și arhitectonic
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Un regal literar și arhitectonic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"O măicuță de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu a venit cu un coș cu ouă din care regele Mihai a ales un ou albastru pe care l-a ciocnit, așa cum cere tradiția, la inițiativa Episcopului Dunării de Jos, cu presa locală", se arată pe pagina oficială a familiei regale, în legătură cu ultima vizită întreprinsă la Galaţi de ultimul monarh al României.

Era pe 23 aprilie 2006, iar Majestatea Sa venise să petreacă Paștele la Galați, în catedrala arhiepiscopală a cărei piatră de temelie fusese așezată cu 100 de ani înainte, pe 27 aprilie 1906, de prințul Ferdinand și regina Maria. Lungă de 37 de metri și înaltă de 42,5 metri, clădirea a fost realizată după planurile arhitecților Petre Antonescu și Ștefan Burcuș.

După cutremurul din 1940, turla s-a prăbușit, iar după seismul din 1977 construcția a fost serios avariată, fiind refăcută și reconsolidată de fiecare dată.

În imagine, de la stânga la dreapta, protagoniștii proiectului "IV Romane", lansat deja la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus București: Andrei Velea (a prezentat "#Agora", are deja șase cărți de poezie și proză scurtă), Octavian Miclescu (a publicat acum "Vânzătorul de margarete", are deja patru cărți de poezie și proză scurtă, iar pe scena Dramaticului gălățean i s-a jucat piesa de teatru "Banda lui Moebius"), Adi-George Secară (a scris "Pirapitinga", are deja zece cărți de poezie) și jurnalistul Tudor Neacșu (debut absolut cu romanul "Karga"). Cei patru citesc din ediția princeps cu autograf "Moromeții" a lui Marin Preda, în fața catedralei arhiepiscopale gălățene.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 9541 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.