Săraca limbă română. „Cel mai delicios”

Săraca limbă română. „Cel mai delicios”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sufletu-mi gingaș tresaltă de bucurie și alte emoții ori de câte ori aude sau vede știri, crainici TV, bloggeri, vloggeri și alte lighioane de vedeți inculți relatând despre arta culinară.

Că e vorba despre târguri așa-zis tradiționale de bucate, că se bagă în seamă prin cratițele unor emisiuni de bucătăreală, cea mai frecventă idioțenie care-mi zgârie timpanele este „cele mai delicioase mâncăruri”.

E ca și cum eu, un fel de vedet la rându-mi, aș spune „cel mai uriaș cârnat”, „cel mai complet meniu”, „cel mai tragic moment”, „cel mai idiot pseudo-jurnalist”. Și iată de ce: delicios, uriaș, tragic, idiot sunt de gradul superlativ absolut; un uriaș nu poate fi mai puțin uriaș; complet înseamnă tot – deci nu se poate spune „mai puțin tot”; mai puțin tragic nu există; în fine, idioția este gradul cel mai avansat de oligofrenie, în care funcțiile psihice, chiar cele mai elementare, nu sunt evoluate, ceea ce duce la incapacitatea dezvoltării limbajului și la needucabilitate.

Dar de ce-mi fac eu inimă rea, când unii suferă de idioție și nu-i doare pe nicăieri?!

Citește și VORBEȘTE CORECT!

Citit 2056 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2023 16:36

2 comentarii

  • postat de Cristina
    Luni, 22 Mai 2023 15:52
    86.126.114.***
    Este amuzant si trist in acelasi timp deoarece copii capata acest limbaj de pe internet si uita sa mai vorbeasca corect.
    Recent l-am auzit si eu pe verisorul meu cum pocea cuvintele si m-am luat de el intr-un sens constructiv si i-am zis sa mai puna si el mana pe o carte, sau daca nu sa mai caute i
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 22 Mai 2023 09:29
    5.13.169.***
    Au furat dar au si facut! Unii fura pana la cot, altii pana la crestet! Termopanele sunt ale matusei Tamara. Mama mea sunt eu! Cum sa nu-mi ajut copii sa-i bag in aparatul de stat, voi nu v-ati ajuta copiii!?? Eu nu dorm noaptea, ma duc sa urmaresc cormoranii!

    Cea mai tare: Poti Doamne fereste s
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.