LADA DE ZESTRE/ CRAPUL, pregătit la Tuluceşti după REŢETE DIN BĂTRÂNI (FOTO)

LADA DE ZESTRE/ CRAPUL, pregătit la Tuluceşti după REŢETE DIN BĂTRÂNI (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sătenii din comuna Tuluceşti se pot lăuda cu două preparate din peşte care fac să saliveze chiar şi cele mai pretenţioase şi rafinate gusturi. Despre reţetele "Crap cu solzi la cuptor" şi "Crap cu varză la cuptor" ne-a vorbit cu drag Amelian Chirilă din comuna Tuluceşti, care a moştenit reţeta de la părinţi şi de la bunici. „Făceau părinţii şi bunicii mei la sobă oarbă – se făcea focul la gura sobei care era în afara camerei, iar cuptorul în cameră. Aveau pirostrii dreptunghiulare cam de un metru şi ceva, cât era soba de mare, cu picioare şi cu tălpi să nu se zgârie vatra şi, cum nu era sudură la vremea aceea, aveau o sârmă groasă încinsă. Pe pirostriile alea puneau tăvile cu crap cu varză la cuptor şi crapul cu solzi la cuptor. Numai la cuptor făceau”, ne-a povestit Amelian Chirilă. În ceea ce priveşte pregătirea celor două preparate culinare, Amelian Chirilă ne-a spus că nu există niciun secret care contribuie la un rezultat memorabil. E nevoie de răbdare, puţină pricepere în ale bucătăriei şi multă dragoste.

Crap cu solzi, "ceva nemaipomenit"

Sursa citată a menţionat că reţetele dobândite de la bătrânii satului se păstrează şi până în prezent deoarece iese o mâncare de excepţie. „Părinţii mei spintecau pe spate crapul căruia îi lăsau solzii, îi dădeau, pe lungimea lui, câteva tăieturi, după care desfăceau peştele. Apoi, făceau un fel de mujdei de usturoi cu mult piper roşu – pe vremea aceea nu aveau piper negru, puneau chiper roşu, mirodenii şi multe roşii, pe care le băgau înăuntrul peştelui, la coaste, acolo, apoi acopereau cu roşii. Mai puneau o lingură de ulei şi atât. Îl aşezau în tavă şi o trimiteau la cuptor cam 40 minute. Trebuie verificat, că e gata când roşiile sunt puţin înnegrite. În momentul în care ai tăiat peşte şi ai mâncat cu roşiile coapte… Ieşea ceva nemaipomenit”, ne spune, cu chipul luminat de poftă, Amelian Chirilă.

Crapul cu varză, un festin născut în cuptor

Mai departe, cealaltă mâncare de peşte se pregăteşte puţin mai greu şi necesită mai mult timp dar, la final, toţi care au gustat îi sunt recunoscători bucătarului. „Crapul cu varză la cuptor se face puţin mai greu. Mai întâi, se pregăteşte varza, ca şi cum s-ar prepara varza scăzută – tăiată foarte mărunt, pentru că nu are niciun rost să fie mare, şi se pun ingredientele: sare, piper, foi de dafin, busuioc verde tăiat mărunt, puţin coriandru. Iese apoi o mâncare de varză de ai vrea să o mănânci cu mâna din cratiţă de cât de frumos miroase. Apoi ai tăiat peştele pe spate, dar de sub ceafă, cam de o palmă şi îi faci o gaură. Se scot solzii doar de pe partea care rămâne deasupra, cea de pe partea tăvii rămâne cu solzi. Umpli peştele cu varză multă, că el se desface şi ajunge să fie varză de cinci centimetri pe zece. Îi bagi varză şi în urechi – le desfaci şi bagi multă, bagi o farfurie de varză. Apoi îl bagi la cuptor, unde se lasă cam 40 minute. Deşi peştele se face foarte repede la cuptor, mai ales că varza e deja făcută, îl laşi până varza „suge” din peşte toată aroma şi, în momentul în care ai băgat furculiţa în varză, simţi că mănânci peşte!”, ne-a explicat Amelian Chirilă, în timp ce încercam să ne imaginăm cu poftă acest întreg festin al crapului.

Reţetele, transmise şi tinerilor

Aceste două preparate din peşte cu care se mândresc cei din comuna Tuluceşti la fiecare sărbătoare mare sunt pregătite mai puţin, în zilele obişnuite. Chirilă Amelian a subliniat că tradiţia aceasta nu va piere niciodată în comuna Tuluceşti, întrucât tinerii au preluat deja reţeta de la părinţi şi de la bunici şi deja ştiu să prepare crapul după metoda bătrânilor. „Crap cu solzi se face la toate petrecerile, dar crap cu varză mai rar şi numai în familiile în care există un bătrân care să îi împingă, poate şi pentru că cere mai mult timp – varza are nevoie de o oră în cratiţă, iar apoi aştepţi iar o oră să dai la cuptor tot. Plus focul din sobă care trebuie pregătit şi el. Că rezultatul este de excepţie, e altceva”, a încheiat Amelian Chirilă.

MUZEUL Mixt Tecuci VA PURTA NUMELE donatorului clădirii!

 

 

Citit 3553 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2015 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.