UȘOR DE CITIT. ”Regina desculţă”, istorie de poveste

UȘOR DE CITIT. ”Regina desculţă”, istorie de poveste
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Era o vreme în care - pentru o femeie de culoare crescută pe plantaţiile de tutun din Cuba - viaţa era mai bună în sclavie decât în libertate. Dar nu-i fusese însă scris lui Caridad să trăiască până la bătrâneţe pe plantaţie, batjocorită de vechili. Eliberată pe mare de un stăpân muribund, tânăra femeie, deja obişnuită cu mizeria vieţii de rob, ajunge să fie sechestrată şi chinuită, în gospodăria unui olar din apropiere de portul Cadiz. O salvează Melchor Vega, zis „Galerianul” - un ţigan contrabandist, cu statut pariarhal în mahalaua sa. Melchor avea să fie, pentru Caridad, primul bărbat care o privea ca pe o femeie, nu ca pe o sclavă. Pe măsură ce daţi pagină după pagină, o să pierdeţi noţiunea timpului. Destinul lui Caridad începe să se împletească frumos cu cel al lui Milagros, nepoata lui Melchior.

Aventurile personajelor lui Ildefonso Falcones încep în portul Cadiz, continuă prin mahalalele ţigăneşti şi ajung până aproape de ţărmurile Gibraltarului. Şi acesta este doar începutul. Când regele Ferdinand al VI-lea, care ocupa tronul Spaniei, hotărâşte să-i şteargă de pe faţa pământului pe ţigani, începe un nou capitol în viaţa celor două femei, dar şi în cea bătrânului Melchor. Femeile sunt nevoite să fugă şi să se descurce acum singure, în sălbăticia potrivnică a unor coaste pietroase, iar bătrânul care în tinereţe supravieţuise unei condamnări la muncă silnică pe galeră ajunge, înjunghiat, pe mâinile unei femei care are de ales: fie îl salvează, fie îl lasă să piară, dat fiind faptul că nu reprezenta mai mult pentru ea, în acel moment, decât un ţigan nestatornic şi nedeprins cu munca. Şi, de-aici încolo, vin alte şi alte aventuri. Cei cu adevărat puternici vor să le supravieţuiască…

Nu degeaba este Ildefonso Falcones unul dintre cei mai iubiţi scriitori de roman istoric din Spania. Scriitura lui are farmec, e bine măsurată, frazele lungi alternează cu cele scurte. Textul nu-i nici prea încărcat, nici prea sărăcăcios. Nu cade în descrieri obositoare, dar nici nu trece, cu superficialitate, peste momentele în care profunzimile sufletului omenesc, fie el de ţigan, de spaniol sau de african, trebuie sondate în mod repetat, cu abilitate, asfel încât cititorul să poată pricepe crâmpeiul de Spanie de secol al XVIII-lea pe care romanul „Regina desculţă” îl readuce la viaţă. Datele istorice sunt reale, aşa că, citindu-l, putem să punem deoparte şi câteva informaţii pentru cultura noastră generală.

Descrierile situaţiilor limită în care ajunge Milagros sau cele chinurilor pe care este obligată să le îndure Caridad sunt destul de dure, dar altfel nici nu s-ar fi putut, ca povestea să îşi păstreze autenticitatea. Cartea se citeşte foarte uşor şi se termină, parcă, prea repede. Dar nu-i bai… mai sunt şi altele, la fel de bune.

Ildefonso Falcones, spaniol din naştere, a mai scris încă două mari romane, devenite bestselleruri internaţionale: Catedrala Mării şi Mâna Fatimei. Ambele au apărut, ca şi „Regina desculţă”, în ediţii foarte bine îngrijite, la Editura Rao. Şi, cel mai probabil, Falcones - care în prezent locuieşte în Barcelona şi trăieşte din scris şi din practicarea avocaturii - va scoate în curând, pe piaţă, o nouă poveste. Părerea noastră este că romanele lui merită urmărite, pentru că au darul de a-i face viaţa mai frumoasă unui pasionat de istorie şi de literatură.

Găsiţi „Regina desculţă” la Librăria Donaris, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 26.

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 4775 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.