Timpul liber, esenţial pentru o carieră de succes

Timpul liber, esenţial pentru o carieră de succes
Echilibrul, esenţial între familie şi serviciu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Serviciul este doar o parte din viaţa noastră, nu cea mai importantă însă. Tocmai de aceea, este esenţial să găsim un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Există mai multe strategii pe care le poţi pune în practică pentru ca stresul de la locul de muncă să nu acapareze şi aspecte importante din viaţa ta particulară.

Cariera sau viaţa personală? Nu trebuie sa faci o alegere în acest sens. Există persoane care reuşesc să se bucure de o viaţă profesională încununată de succes, dar şi de o viaţă personală la fel de împlinită, în acelaşi timp.

Ce înseamnă o carieră - este mai degrabă chemarea spre a face un lucru deosebit într-un domeniu anume. Nu poţi face carieră decât într-o meserie care te atrage cu adevărat. Iar obţinerea unei promovări, de exemplu, nu înseamnă întotdeauna o viaţă profesională de succes. Mai ales că multe companii se concentrează pe obţinerea unui profit în detrimentul dezvoltării profesionale a angajaţilor. Cariera nu înseamnă abandonarea totală a hobby-urilor sau a relaţiilor sociale şi nici izolarea în muncă. Iar găsirea unui echilibru pe ambele planuri - personal şi profesional - va duce automat la o viaţă împlinită şi satisfacţie pe toate planurile.

Ce înseamnă viaţă personală - includem aici tot ce ţine de viaţa privată, în afara orelor de program, a unui individ. Implică timpul dedicat familiei, prietenilor, hobby-urilor, pasiunilor, preocupărilor personale.

Este nevoie sa alegi una dintre ele? - Nu. Găsirea unui echilibru între cele două planuri este scenariul ideal. O viaţă personală fericită duce la relaxare şi la abordarea problemelor de serviciu cu o minte liberă, proactivă şi setată spre rezolvarea problemelor.

Mitul sacrificării vieţii personale pentru o carieră de succes - în general, nu trebuie să sacrifici viaţa personală pentru o carieră de succes. Cu puţin efort şi o strategie de organizare bine pusă la punct, vei reuşi să te apropii de un echilibru.

Mitul angajatului perfect - angajaţii perfecţi nu există. Fiecare individ are propriul set de abilităţi.

Cariera, refugiu pentru o viaţă personală fără satisfacţii - cariera poate fi pentru unele persoane un refugiu pentru o viaţă personală lipsită de satisfacţii sau care stagnează. Însă nu este o cale spre fericire sau implinire. Se poate întâmpla şi ca oamenii să se refugieze în muncă în urma unui eşec personal. Şi nu este neapărat o greşeală să facem acest lucru, dar doar temporar.

Cariera vs. workaholic - potrivit unui studiu, aproximativ 92 la sută dintre angajaţii români lucrează peste 50 de ore pe săptămână, transformandu-se de cele mai multe ori în workaholici (n.r. - termen englezesc care descrie o persoană obsedată/ dependentă de muncă). Sunt cei mai nefericiţi angajaţi.

Echilibrul dintre viaţa personală şi carieră

Echilibrul dintre viaţa personală şi carieră poate să difere de la o persoană la alta, însă atingerea acestuia a ajuns să fie una dintre cele mai mari provocări ale omului modern.

- De ce este nevoie de echilibrul dintre viaţa personală şi carieră - pentru că un dezechilibru de orice fel este dăunător. Chiar dacă, în climatul economic actual, în care presiunea de a lucra cât mai mult este prezentă în majoritatea domeniilor, un echilibru este greu de atins, acesta trebuie să se afle pe lista de priorităţi a oricărei persoane.

- Efectul burnout - extenuarea se va instala în viaţa profesională şi personală a oricărui angajat care a lucrat prea mult. Iar angajatorul va înţelege din asta lipsă de interes. În cel mai fericit caz, angajatorul va sesiza problema şi vă va ajuta să găsiţi un echilibru.

- Importanţa vieţii personale pentru o carieră de succes - unii oameni găsesc împlinirea în viaţa de familie şi fac un scop din a nu depăşi 40 de ore de muncă săptămânal. Viaţa personală fericită creşte productivitatea la serviciu.

Cum poţi atinge echilibrul

Cerinţele de la job şi de acasă sunt primele lucruri la care trebuie să vă gândiţi atunci când vă doriţi să atingeţi un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Cel mai uşor este sa stabiliţi un set de reguli pe care să le urmaţi cu stricteţe.

- Stabilirea si revizuirea priorităţilor - faceţi o listă de priorităţi în viaţa profesională şi în viaţa personală. Nu vă abateţi de la ea.

- Organizarea programului pentru minimizarea timpului pierdut - dacă sunteţi una dintre persoanele care cred că vor reuşi să termine toate sarcinile pe care le au de îndeplinit la locul de muncă dacă aleg să stea peste program, vă minţiţi singuri. Stabiliţi o listă de sarcini pentru ziua în curs şi încercaţi să le bifaţi pe toate în limita timpului pe care îl aveţi la dispoziţie. Se pare că 30 la sută dintre angajaţi nu îşi organizează de la început ziua de lucru, scrie hipo.ro.

- Setarea obiectivelor ţinând cont de viaţa personală - există momente din viaţa când problemele de familie trebuie puse pe primul loc. De exemplu, în cazul în care cineva apropiat vouă se îmbolnăveşte.

- Adăugarea timpului liber pe lista de activităţi - dacă altfel nu se poate, stabiliţi clar, din timp, care sunt perioadele din zi, lună, an în care vreţi să vă dedicaţi total vieţii personale şi familiei. Nu va abateţi de la aceste planuri.

- Învăţaţi sa spuneţi „Nu” - dacă agenda voastră este plină, aveţi curajul şi spuneţi „Nu“ sarcinilor suplimentare pe care şeful vi le propune sau rugăminţii unui coleg de a-l ajuta cu ceva. Faceţi acest lucru politicos.

- Separarea muncii de viaţa personală - ideal ar fi ca, pe cât posibil, atunci cand sunteţi la job să vă faceţi treaba cât de bine puteţi, iar când plecaţi să vă deconectaţi complet.

- Mitul hobby-ului transformat în carieră pentru o viaţă împlinită - este un mit că un hobby transformat în carieră este cel mai simplu drum spre o viaţă împlinită. Orice ocupaţie căreia o persoană i se dedică excesiv va deveni o sursă de stres şi oboseală.

- Capcana lucratului de acasă - deşi pare ideal, lucratul de acasă poate ajunge să vă acapareze întreaga zi. Atunci când sunteţi acasă, atenţia vă este împărţită între mai multe sarcini, iar viaţa personală se împleteşte cu cea profesională.

(Surse online: sodexo.ro)

Citit 7109 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iulie 2020 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.