Bilanțul pandemiei, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați

Bilanțul pandemiei, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând din 15 martie 2020, de la declanșarea stării de urgență pe teritoriul României și până pe 15 iunie 2021, inspectorii de muncă gălățeni au efectuat un număr total de 3.625 de controale (inclusiv pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19), din care 1.891 au fost în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.724 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, reiese din raportul prezentat, marţi, 22 iunie, de ITM Galați, în cadrul Comisiei de dialog social a Prefecturii Galați.

"Obiectivul instituţiei noastre în derularea controalelor nu a fost anihilarea agentului economic, deja afectat de restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei. În cadrul controalelor efectuate, inspectorii de muncă au adoptat o atitudine fermă, dar orientată, în primul rând, pe prevenţie, iar sancţiunile au fost aplicate numai când au fost identificate cazuri flagrante de încălcare a legislaţiei şi când s-a constatat că recomandările din prima fază ale inspectorilor de muncă nu au fost respectate la verificările ulterioare. Menţionăm că ponderea amenzilor aplicate este de 9,4% din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate", se precizează în documentul citat.

Pe perioada pandemiei, au fost făcute mai multe campanii naționale pe legislația muncii. În cazul respectării prevederilor legale privind suspendarea și executarea contractelor de muncă, au fost controlați 130 de angajatori, au fost dispuse 206 măsuri de remediere, s-au dat 9 amenzi în valoare totală de 255.500 de lei şi 32 de avertismente. Șapte din cele nouă amenzi, totalizând 230.000 de lei, au fost aplicate după depistarea a 15 persoane prestând muncă nedeclarată. Au mai fost controlate firmele care folosesc zilieri (26 de beneficiari verificați, nouă măsuri de remediere, o amendă de10.000 de lei aplicată) și cele care practicau telemunca (38 de angajatori cu peste 50 de salariiați, 15 măsuri dispuse, patru avertismente).

ITM a mai desfășurat campanii pentru informarea și protecția românilor care pleacă să lucreze în alte țări ca sezonieri și a firmelor care plasează forță de muncă în străinătate.

Nu în ultimul rând, pe durata stării de alertă, ITM Galați a primit 912 petiţii. Aspectele cel mai frecvent sesizate au fost: prestarea muncii nedeclarate, neacordarea salariului, neplata orelor suplimentare, neplata concediului de odihnă neefectuat, neplata diurnei, neeliberarea de adeverinţe, nerespectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă, neacordarea echipamentului de protecţie. În starea de alertă, au fost depistate 124 de persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 18 aveau contractul individual de muncă suspendat.

Citit 6000 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.