Piața forței de muncă din județul Galați a revenit, la finalul trimestrului al treilea, pe un trend ascendent, efectivul salariaților la sfârșitul lunii septembrie fiind de 121.851 de persoane, în creștere față de luna precedentă cu 174 de salariați, potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.
Ca urmare a acestor evoluții, se consolidează tendințele manifestate în ceea ce privește numărul de salariați din județul Galați încă de la începutul acestui an. Mai exact, Galațiul a intrat în 2023 cu un număr total de salariați de 120.787 de persoane. Până la sfârșitul primului trimestru s-a ajuns la un număr de 121.306 de salariați, iar până la sfârșitul trimestrului al doilea s-a ajuns la 121.723 de salariați.
Practic, pe tot parcursul acestui an, doar în luna august s-a înregistrat o sincopă în ceea ce privește numărul de salariați, cu o scădere la 121.677 de persoane, poate și din cauză că perioada verii este, prin tradiție, o lună a concediilor, caracterizată prin reducerea activității în multe sectoare.
Rămâne de văzut dacă piața muncii își va menține în continuare creșterea. Cert este că, față de trimestrul al treilea al anului trecut, județul Galați are în prezent 801 salariaţi în plus.
Mai puţin cu 515 lei decât media pe ţară
Dincolo de numărul de salariați, la fel de importante sunt și veniturile salariale. Din acest punct de vedere, în județul Galați, deși se înregistrează o ușoară creștere a salariului mediu, acesta rămâne mult sub media pe țară.
În luna septembrie 2023, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Galaţi a fost de 6.505 lei, cu 1,00 la sută mai mare decât în luna precedentă. Desigur, după plata taxelor și contribuțiilor la bugetele de stat, salariul mediu net este sensibil mai mic.
"În judeţul Galaţi, câştigul salarial mediu nominal net în luna septembrie 2023 a fost de 4.078 de lei, mai mare cu 1,07 la sută faţă de luna august 2023. Faţă de luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu nominal net din luna septembrie 2023 a înregistrat o creştere cu 16,41 la sută în judeţul Galaţi", precizează Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.
Spre comparație, la nivel național, la sfârșitul lunii septembrie, salariul mediu brut a fost 7.350 de lei, cu 92 de lei (+1,3 la sută) mai mare decât în august 2023. În ceea ce privește câştigul salarial mediu net în luna septembrie 2023, acesta a fost la nivel național de 4.593 de lei, în creştere cu 62 de lei (+1,4 la sută) faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,7 la sută.
Prin urmare, dacă este să tragem linie, la sfârșitul trimestrului al treilea al acestui an, salariul mediu net la nivelul județului Galați era cu 515 lei mai mic decât cel de la nivel național.
Un alt factor după care pot fi diferențiate salariile sunt și sectoarele de activitate la care ne raportăm. "La nivelul judeţului Galaţi, faţă de luna precedentă, câştigul salarial mediu nominal net din luna septembrie 2023 a crescut cu 1,77 la sută în servicii, dar a scăzut cu 1,61 la sută în agricultură, silvicultură şi pescuit şi doar cu 0,15 la sută în industrie şi construcţii", precizează DJS Galați. Prin urmare, cele mai mici salarii medii nete au fost înregistrate, în județul Galați, în agricultură, silvicultură și pescuit, respectiv 3.185 de lei. În industrie și construcții, salariul mediu net a ajuns la 3.923 de lei, iar în servicii, la 4.199 de lei.