Firmele CAUTĂ UCENICI în construcţii şi confecţii textile, dintre cei peste 19.000 de ŞOMERI

Firmele CAUTĂ UCENICI în construcţii şi confecţii textile, dintre cei peste 19.000 de ŞOMERI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă le oferă persoanelor cu vârsta de peste 16 ani posibilitatea de a obţine o calificare profesională şi le permite angajatorilor să-şi formeze personalul aşa cum doresc, în funcţie de cerinţele proprii. Administratorii firmelor din Galaţi consideră însă că banii acordaţi de stat pentru susţinerea uceniciei sunt mai mult praf în ochi, iar şomerii nu se încumetă să lucreze în domenii dificile, precum construcţiile, doar cu salariul minim.

Cine poate fi ucenic

Orice persoană care a împlinit 16 ani şi este în căutarea unui loc de muncă poate fi ucenic, cu condiţia de a nu avea deja calificare pentru postul pe care vrea să-l ocupe. Durata contractului de ucenic variază între 12 şi 36 luni. Tinerii până în 18 ani vor lucra şase ore pe zi, 30 de ore pe săptămână, iar celelalte persoane majore vor munci opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Candidatul va primi salariul minim pe economie şi, la finalul contractului, certificat de calificare profesională, iar angajatorul va primi lunar, din bugetul asigurărilor de şomaj, 300 de lei pentru fiecare ucenic pe care-l formează în firma sa.

Doar două firme gălăţene vor să angajeze

Până acum, conform spuselor directorului AJOFM, Cezar Năstase, doar două firme gălăţene, una din domeniul construcţiilor şi cealaltă în confecţii textile, şi-au exprimat dorinţa de a angaja ucenici cu acte.

„Ne lovim de refuzul multor angajatori. Cei cu care am stat de vorbă până acum ne-au spus că subvenţia de la stat pentru fiecare ucenic în parte este mică, iar procedura de accesare a beneficiilor pe care le oferă legea nu este proporţională cu efortul depus. Pe de altă parte, şomerii nu se înghesuie să fie ucenici, pentru că salariile sunt mici. De aceea, suntem doar în discuţii cu managerii celor două firme, nu am semnat niciun contract, pentru că nu avem niciun candidat”, a adăugat Cezar Năstase, directorul AJOFM.

Vor să înveţe meserie, dar unde munca e mai uşoară

Absolvenţii cu care am vorbit la bursa locurilor de muncă s-au arătat interesaţi să ocupe un post de ucenic, în ciuda salariului minim pe economie. Se pare, însă, că nu în domeniile firmelor care au anunţat că vor persoane pe care să le înveţe meserie.

Alina Bratu, studentă în ultimul an la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, este de acord cu conceptul de ucenic la locul de muncă. „Decât să termini o facultate şi să ajungi vânzător la magazinul din colţ, mai bine să fii ucenic. Eu m-aş mulţumi şi cu un salariu de 300 de lei, atât timp cât fac ceea ce-mi place şi învăţ o meserie”, susţine studenta.

"Ca să prinzi experienţă trebuie să începi de jos. Ideea este ca angajatorul să accepte să te formeze şi, dacă ai anumite calităţi, în timp, să te promoveze. Eu aş fi dispus să muncesc ca ucenic, dar într-un domeniu de viitor şi să-mi placă ceea ce fac”, ne-a spus un alt tânăr ce-şi căuta un job la bursa locurilor de muncă.

CITEŞTE ŞI: 540 de gălăţeni au îngroşat numărul ŞOMERILOR

Citit 1496 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.