Câţi gălăţeni se mai ANGAJEAZĂ prin BURSELE LOCURILOR DE MUNCĂ

Câţi gălăţeni se mai ANGAJEAZĂ prin BURSELE LOCURILOR DE MUNCĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Chiar dacă sunt 19.434 de şomeri în Galaţi, la bursele locurilor de muncă nu se prezintă mai mult de 3.000 persoane * Angajatorii gălăţeni nu manifestă interes pentru a participa la astfel de evenimente, nici pentru a ajuta tinerii să acumuleze experienţă * Chiar dacă participă sute sau chiar mii de şomeri la astfel de acţiuni, prea puţini reuşesc să fie şi încadraţi în muncă


În ultimii doi ani, la Galaţi au fost organizate şase burse ale locurilor de muncă, dintre care trei generale, două pentru absolvenţi şi una în domeniul confecţiilor. Numărul celor care au participat la acestea, fie angajatori, fie şomeri, a fost variabil de fiecare dată, dovadă a faptului că dintre cei aproape 20.000 de primitori de şomaj pe care îi are judeţul nostru, doar aproximativ 10 la sută vin la astfel de evenimente cu CV-ul în mână.

Şomeri mulţi, angajatori puţini

La fiecare dintre ultimele şase burse ale locurilor de muncă, din 2013 şi până acum, au fost contactaţi între 480 şi 2.300 de angajatori de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Însă rareori au venit mai mulţi de 100 la eveniment, motiv pentru şomerii din Galaţi să fie nemulţumiţi de ofertele de muncă disponibile. De altfel, singura bursă a locurilor de muncă unde numărul angajatorilor prezenţi s-a apropiat de numărul celor contactaţi a fost cea din domeniul confecţiilor, organizată în luna octombrie a anului 2014, când au venit şapte angajatori din cei 10 invitaţi de AJOFM.  

În celelalte cazuri, numărul lor a fost extrem de redus, uneori fiind chiar mai mic de 10 la sută din numărul celor contactaţi. Astfel, în aprilie 2013, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, au fost chemaţi 484 de angajatori, dar numai 62 şi-au făcut timp pentru a le prezenta oferta de muncă şomerilor. La următoarea bursă generală, din aprilie 2014, au participat doar 112 agenţi, din cei 961 contactaţi. Proporţiile au fost respectate şi în aprilie 2015, când din cei 870 de agenţi contactaţi au venit la bursa generală doar 105. 

În cazul Burselor Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, situaţia este chiar şi mai alarmantă. În septembrie 2013, au participat doar 76 de angajatori din cei 717 chemaţi, în timp ce în septembrie 2014 au participat doar 100 de angajatori dintre cei 2300 contactaţi. Explicaţia pentru aceste diferenţe alarmante ne-a oferit-o reprezentanţii AJOFM Galaţi. „O mare parte a şomerilor din Galaţi dă semne că îşi caută un loc de muncă. Problema cea mai mare este că mulţi sunt calificaţi în domenii care nu se mai caută (spre exemplu, cele specifice combinatului siderurgic), şi au afecţiuni medicale sau o vârstă la care recalificarea nu mai este o opţiune viabilă. Pe de altă parte, există şi tinerii care nu au o pregătire practică adecvată cerinţelor angajatorilor, iar calificarea la locul de muncă cere timp şi resurse pe care majoritatea angajatorilor nu sunt dispuşi să le ofere”, ne-a declarat Magdalena Hâncu, consilier AJOFM în cadrul compartimentului „Relaţii cu Angajatorul”. 

Câte persoane îşi caută un loc de muncă la Galaţi

Conform datelor furnizate de AJOFM, la bursele locurilor de muncă, fie ele generale sau pentru absolvenţi, organizate în Galaţi din 2013 şi până în prezent, au participat între 800 şi 2.700 de persoane. Cea mai bună prezenţă la un astfel de eveniment în ultimii doi ani s-a înregistrat chiar anul acesta, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din luna aprilie, când s-au prezentat 2.700 de persoane interesate să ocupe unul dintre cele peste 1.400 de posturi puse la dispoziţie. Dintre aceştia, însă, doar 252 au fost selectaţi în vederea încadrării pe unul dintre acele posturi - cinci chiar în timpul acţiunii, 114 în termen de o lună de la încheierea evenimentului, iar restul după. Cele mai solicitate meserii au fost cele pentru care erau necesare doar studiile medii, adică lăcătuş mecanic, brutar, sudor sau confecţioner. Şi cei cu studii superioare au prezentat interes, pentru ei fiind disponibile posturi de economist, programator sau inginer în diverse domenii. De altfel, pentru cei cu studii superioare acestea sunt cele mai frecvente posturi care li se oferă, rareori existând câte un post de alpinist utilitar sau operator CMC.

Cele mai scăzute cifre în ceea ce priveşte persoanele interesate de obţinerea unui loc de muncă au fost înregistrate la Bursa Locurilor de Muncă în domeniul confecţiilor, acolo unde s-au prezentat doar 72 de şomeri, dintre care au fost încadraţi 17. Pentru aceşti 72 de şomeri fuseseră puse la dispoziţie, la acea vreme (octombrie 2014), 422 de locuri de muncă. 

În aceste condiţii, se poate vedea cu ochiul liber de ce încă suntem pe loc fruntaş la rata şomajului, la nivel judeţean, şi de ce mulţi absolvenţilor de liceu sau facultate aleg, imediat după finalizarea studiilor, să se înscrie în evidenţele AJOFM-ului şi să primească ajutor de şomaj, fie el şi de doar 250 de lei pe lună.

Condiţii pentru a primi ajutor de şomaj

Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, absolvenţii în vârstă de minim 16 ani care, în intervalul de 60 de zile de la data finalizării studiilor, nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de îndemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maxim 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Indemnizaţia de şomaj se acordă la cerere, în funcţie de stagiul total de cotizare. Astfel, pentru un stagiu între 1 şi 5 ani, se acordă îndemnizaţie de şomaj timp de 6 luni, în timp ce ajutor de şomaj timp de 12 luni (1 an) se acordă doar pentru un stagiu mai mare de 10 ani.

Trei burse pe timp de vară

În perioada 26-28 august, în trei locaţii din judeţ (Tg.Bujor, Tecuci şi Costache Negri) au fost organizate selecţii de personal de către un angajator din Sânnicolau Mare, jud. Timiş. Compania, Delphi Packard Romania, a cerut asistenţa AJOFM pentru a găsi operatori asamblori, pentru cele mai noi linii de producţie în domeniul auto, iar rezultatele au fost relativ bune. Astfel, în Târgu Bujor s-au prezentat aproximativ 70 de persoane în vederea angajării, în comuna Costache Negri mai bine de 100, iar în Tecuci aproximativ 150 de persoane. Perioada de selecţie nu s-a încheiat, astfel că toţi cei care nu au reuşit să ajungă la bursele locurilor de muncă organizate în cele trei locaţii de către compania din Timiş se pot adresa direct departamentului de recrutare al companiei.

AFLĂ despre o nouă BURSĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ ce se va desfăşura în Galaţi. Când şi unde va avea loc

Foto-arhivă "Viaţa liberă", Bogdan Codrescu

Citit 4399 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.