Oportunităţi de ANGAJARE pentru tineri: Peste două milioane de LOCURI DE MUNCĂ în Uniunea Europeană

Oportunităţi de ANGAJARE pentru tineri: Peste două milioane de LOCURI DE MUNCĂ în Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat, recent, un seminar de informare pentru tinerii care se află în căutarea unui job în Occident, dar şi pentru şomerii care nu îşi găsesc un loc de muncă remunerat suficient de bine, sub numele „Ziua informării EURES”. Aula "Virgil Madgearu", de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru studenţii care au vrut să afle mai multe despre oportunităţile pe care le au la terminarea studiilor.

„În acest moment, există 2.427.745 de locuri de muncă în Uniunea Europeană, oferite de 2.500 de angajatori din toate ţările. Tinerii care îşi doresc un trai mai bun pot apela cu încredere la noi, deoarece le oferim consultanţă gratuită, dar şi pentru că prin intermediul nostru îşi pot găsi un loc de muncă”, a declarat Mihaela Pîrăianu, consilier EURES în cadrul AJOFM Galaţi.

Locurile de muncă vacante variază de la ţară la ţară. Ponderea cea mai mare este în Spania, unde se caută tineri pentru orice post, de la muncitor necalificat în domeniul agriculturii până la ingineri în sisteme de telecomunicaţii. La polul opus se află, paradoxal, Germania şi Austria, dar nu pentru că oferta salarială nu ar fi una satisfăcătoare, ci pentru că angajatorii din aceste două ţări cer, obligatoriu, cunoaşterea la un nivel mediu spre avansat, a limbii de stat. Astfel, majoritatea tinerilor se orientează spre ţări precum Italia, Franţa, Belgia, Olanda, Portugalia sau Anglia, unde cerinţele lingvistice nu sunt atât de drastice.

„Mă bucur că am participat la acest seminar, simt că mi-au fost deschise orizonturile. Acum ştiu unde trebuie să mă duc după ce termin facultatea, pentru a-mi găsi un loc de muncă în străinătate”, ne-a spus Andreea Necula, studentă la Universitatea "Dunărea de Jos".

Însă mai sunt şi tineri care ar rămâne în ţară, dacă oferta salarială ar fi una bună. Alexandra Lupu, voluntar în cadrul unei organizaţii pentru studenţi, este una dintre aceşti tineri. „Cu siguranţă mi-ar plăcea să pot rămâne acasă. Dacă o firmă de aici mi-ar oferi un salariu bun, comparativ cu nivelul de trai, aş accepta fără probleme. Sigur, în străinătate aş câştiga mai mulţi bani, dar sunt conştientă şi de faptul că salariul e direct proporţional cu cheltuielile.”

Pentru a intra în programul EURES, doritorii se pot prezenta la sediul AJOFM Galaţi sau se pot conecta online.

Până la soluţionarea problemelor salariale din România, tinerii vor continua să pună în capul listei de obiective găsirea unui loc de muncă în străinatate. Chiar dacă mulţi sunt conştienţi că totul este mai scump în afara ţării, condiţiile, legile şi comportamentul angajatorilor sunt principalul lucru care atrage.

Citeşte şi: 184 de gălăţeni ANGAJAŢI, după Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Citit 1283 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.