Marionete pentru liniştea Moscovei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primul scrutin „liber” din republica separatistă Osetia de Sud, aflată sub protecţia „pacificatorilor” ruşi, s-a desfăşurat într-o atmosferă de un absurd demn de romanele lui Kafka. Deşi toată lumea ştie că provincia separatistă şi-a câştigat „independenţa” faţă de Georgia cu ajutorul tancurilor ruseşti, Moscova doreşte să păstreze aparenţele şi se joacă de-a democraţia pe teritoriul ocupat după model sovietic…

Dar ironia sorţii este că, deşi Rusia şi-a exprimat forte clar preferinţele pentru unul dintre candidaţi, respectiv Anatoli Bibilov, socotelile Comisiei Electorale nu s-au potrivit cu cele de la Moscova. În ciuda unor sondaje de la ieşirea de la urne ce-l dădeau pe Bibilov drept câştigător, sondaje aflate, ce-i drept în marja de eroare, Comisia Electorală a răsturnat situaţia declarând-o câştigătoare pe candidata opoziţiei, Alla Djioeva, fost ministru al Educaţiei. Şi uite aşa, chiar dacă Rusia nu a ezitat să declanşeze, în 2008, un război împotriva Georgiei pentru a păstra controlul asupra Osetiei de Sud, nu reuşeşte acum să se bucure în linişte de „dreptul învingătorului”.

Cum înclinaţiile Moscovei spre democraţie, mai ales în fostele republici sovietice, este una destul de limitată, dilema electorală a fost rezolvată din condei printr-o decizie a Curţii Supreme a republicii separatiste. Acuzată că „face presiuni asupra electoratului” şi că doreşte să declanşeze „o revoluţie colorată”, Alla Djioeva a fost scoasă în afara legii, iar statul ei de câştigător al alegerilor nu a ţinut nici măcar 24 de ore. Scrutinul se repetă, undeva în martie, poate până atunci electoratul se gândeşte mai bine! Iar opozanta, ca să nu mai încurce lucrurile, primeşte şi interdicţie de a mai participa la alegeri.

Povestea cu „revoluţia” este bună în cazul în care opoziţia ar dori să se revolte, servind forţelor de represiune un alibi. Culmea este că, indiferent de cine va ieşi câştigător, lupta electorală se dă pentru conducerea unui „ţări” care nu este recunoscută de nimeni! De nimeni, în afară de Rusia… Dar în condiţiile astea, de ce se mai oboseşte Moscova cu toate aceste combinaţii. Îl vrea pe Bibilov, ar putea să-l numească „democratic”, direct de la Kremlin.

 

Citit 6676 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2011 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.