Schengen, un mizilic cu suspans

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iată că, pentru cei ce stăteau cu sufletul la gură vizavi de chestiunea cu intrarea în Spaţiul Schengen, veştile bune vin nu de la Bruxelles, ci, deocamdată, de la Sofia. Potrivit unor informaţii difuzate de radioul public bulgar, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va lua în discuţie, pe 14 decembrie, varianta aderării în doi paşi a României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie. Asta înseamnă că opoziţia Olandei „s-a mai muiat”, chiar dacă oficial autorităţile de la Haga nu au venit cu vreo declaraţie lămuritoare. Cert este că în culisele diplomaţiei se întâmplă ceva, altfel nu ar fi avut rost să se pună pe agenda Consiliului JAI un subiect asupra căruia ar pluti în aer certitudinea unui eşec.

Olanda este, într-adevăr, sub presiune, mai ales după ce, la mijlocul lui noiembrie, Finlanda a anunţat că este de acord cu varianta de compromis a aderării României şi Bulgariei la Schengen. Un alt semnal pozitiv este proiectul de recomandare al Comisiei Europene pe marginea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, document care ar urma să fie dat oficial publicităţii la mijlocul acestei săptămâni, dar care a început deja să circule în anumite cercuri. Aprecierile CE la adresa României sunt laudative, chiar dacă Bruxellesul nu uită să amintească de procesele care se prelungesc nepermis de mult timp şi de necesitatea unor eforturi suplimentare pentru combaterea corupţiei.

Dincolo însă de aceste considerente, Comisia întăreşte poziţia României în faţa autorităţilor olandeze care legau o eventuală aprobare pentru extinderea Spaţiului Schengen de progresele din domeniul justiţiei. Nu în ultimul rând, semnalele favorabile României venite din partea mediului de afaceri olandez au fost, poate, chiar mai numeroase decât s-ar fi aşteptat guvernul de la Haga. Oricum ar fi, la mijlocul lui decembrie, Olanda încă ar mai avea posibilitatea să-şi dea doar un acord de principiu, lăsând deschisă o apreciere şi la raportul MCV din februarie.

De altfel, din proiectul ce urmează a fi discutat la Consiliul JAI rezultă că frontierele aeriene şi maritime ar urma să se deschidă abia de la sfârşitul lui martie 2012, iar cele terestre abia din iulie. Adică ar mai fi vreo jumătate de an în care se pot întâmpla multe. Însă una peste alta, faţă de criza din zona euro, complicaţiile cu Spaţiul Schengen sunt un mizilic. Iar liderii europeni nu prea au acum timp „de prostii”. Dacă scapă de „sâcâielile” în această problemă se vor putea concentra, poate, mai bine şi pe ce se va alege de moneda euro.

Citit 7641 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2011 23:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.