Un Ceauşescu maghiar (I)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Ce frig mai vine de la Apus! Tensiuni paradiplomatice între Ungaria şi România! Recent, românii l-au chemat la tras de urechi doar pe ambasadorul sirian… Acum, vizita de sprijin electoral într-o ţară străină a preşedintelui Parlamentului ungar. Laszlo Kover a venit în România sub formă de preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM), în ciuda cererii omologului său român de a amâna vizita după alegeri (păi, după alegeri, ce-ar câştiga dom´ Kover pentru PCM?) şi a ameninţării că ar putea urma… ceva, venită din partea premierului român. Şi în ciuda protestului preşedintelui Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely.

La jumătatea lunii trecute, premierul maghiar, un secretar de stat la ministerul de Externe de dincolo şi un europarlamentar maghiar (normal, membru FIDESZ, ca şi Orban, premier şi preşedinte al partidului) erau cei care se arătau „îngrijoraţi” cu privire la legea electorală precum şi la cea a minorităţilor din România şi de Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş. Atunci, premierul Orban nu s-a sfiit să facă apel la organizaţiile politice maghiare din România „să coopereze, să îşi unească forţele”, practic împotriva noului guvern român, cu purtări naţionale mai apăsate, din moment ce maghiarii, deşi fac parte din Parlament, nu mai sunt partener de guvernare. Deşi, nici vechea, nici noua guvernare nu a învinuit Budapesta pentru ieşirea extremistă de la Mircurea Ciuc, prin care un exaltat, Csibi Barna, la comemorarea Tratatului de la Trianon, a spânzurat întruchiparea lui Avram Iancu, erou naţional al unionismului şi eroismului românesc! În schimb, a existat intenţia înhumării poetului József Nyirő, supranumit "apostolul secuilor", fost membru al Partidului Crucilor cu Săgeţi, considerat criminal de război. Ca şi pe la noi, istoricii maghiari n-au răzbit să scrie o istorie completă, ci doar una… aleasă.

Dar Guvernul Orbán stârneşte şi nemulţumiri interne, după ce a luat măsuri despre care n-a fost vorba în campania din 2010. Cele două treimi credincioase premierului în Parlament îi dau însă posibilitatea să joace dur. A modificat, de pildă, Constituţia (afectând drepturile necreştinilor, homoxesualilor, susţinând Ungaria Mare), punând pe jar forurile europene de la care de altfel aşteaptă ajutor financiar în plină criză! Încă din ianuarie, Comisia Europeană, prin preşedintele Jose Manuel Barroso, a somat Budapesta să schimbe legile care afectează independenţa justiţiei şi cea a Băncii Centrale. Cum dependenţa de ajutor este mare, ca şi datoria externă, Viktor Orbán s-a prefăcut cooperant, dându-i chiar asigurări în scris lui Barroso, cu promptitudine. Vom vedea în continuare ce schimbări nocive s-a adus legislaţei ungare.

Citit 9786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.