Performanţe recunoscute de străini. POVEȘTILE DE SUCCES ale gălăţenilor din Diaspora (FOTO)

Performanţe recunoscute de străini. POVEȘTILE DE SUCCES ale gălăţenilor din Diaspora (FOTO)
În imagine, Adrian Bejan
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un gălăţean a devenit primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin", iar fiica unui gălăţean a devenit campioană mondială la şah şcolar sub 17 ani. Sunt doar două dintre poveştile de succes pe care le-aţi putut citi în paginile de Diaspora ale ziarului "Viaţa liberă" în 2017.

Suntem la început de an, cu planuri şi proiecte noi ori cu cele rămase până acum neîmplinite, dar care au primit acum o doză de speranţă. Iată de ce ni se pare potrivit să vă reamintim câteva dintre cele mai impresionante poveşti de succes - adevărate lecţii de viaţă - pe care, de-a lungul anului 2017, le-aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă".

Un gălăţean, printre geniile lumii

Oamenilor de geniu Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates - laureaţi ai prestigiosului Institut Franklin, fondat în 1824 - li s-a alăturat, în 2017, gălăţeanul Adrian Bejan, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Şi tot în 2017, Adrian Bejan a primit medalia de aur Ralph Coats Roe, la congresul anual al ASME - Societatea Americană a Inginerilor Mecanici. Membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa la 18 universităţi din 11 ţări, autor al teoriei constructale, Adrian Bejan este, înainte de toate, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", promoţia 1966.

Tineri de excepţie

O gălăţeancă a reuşit performanţa de a deveni finalistă la celebrul Festival Sanremo. Numele ei este Cristina Aurelia Popa şi merită să-l ţineţi minte. La fel şi pe cel al Dianei Mîrza, "the teenage chess queen" - "regina adolescentă a şahului", pentru că este campioană mondială la şah şcolar sub 17 ani, motiv pentru care a fost felicitată de preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins. Diana este fiica gălăţeanului Gabriel Mîrza, fost fotbalist la Oţelul Galaţi şi fost corespondent al ziarului "Viaţa liberă" în timpul Campionatului Mondial de fotbal din 1998.

Fotbal am spus? Atunci trebuie să ne amintim şi de gălăţeanul Adrian Avasâlcăi, fost jucător la Oţelul şi la fosta Dunărea Galaţi, care şi-a deschis propria academie de fotbal - AVA Football Academy - pentru copiii românilor din Marea Britanie şi nu numai!

Manager naţional la Siemens

Absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" este şi gălăţeanul Lucian Vasiliu, care de 23 de ani lucrează pentru Siemens. A început în România şi a continuat în Canada, unde a devenit National Manager for Sales, Automation Services, adică responsabil pentru întregul business pe ţară, care se cifrează între zece şi cincisprezece milioane de dolari canadieni pe an. Are cinci colegi români, dintre care trei i-au fost colegi de clasă, pe care chiar el i-a recomandat companiei!

Curajul de a o lua de la zero

Câţi dintre noi au puterea de a lăsa totul în urmă şi de a o lua de la zero? De pildă Monica (Mitu) Simmonds, care, la 29 de ani, fiind managerul firmei Konac, aflată în plină ascensiune, şi având tot ce-şi putea dori în Galaţi, a lăsat totul în urmă şi a emigrat legal în Canada, alături de fiul ei, Alexandru. Astăzi, Monica, devenită prin căsătorie Simmonds, este business manager în departamentul de finanţe al companiei Martinrea International, a doua ca mărime din Canada în domeniul construcţiilor de autoturisme.

Şi farmacista Georgiana Lupu a lăsat două joburi bine plătite aici, în Galaţi, şi, urmându-şi inima, a plecat în Germania, fără să ştie vreo boabă nemţeşte. A învăţat limba, şi-a obţinut certificatul de liberă practică şi, din practiciană neplătită, a devenit angajata unei farmacii, un job unde s-ar întoarce oricând. Şi spunem că s-ar întoarce pentru că, între timp, a plecat în Marea Britanie, luând-o iar de la zero, dedicându-se total profesiei de mamă.

Datorită gălăţeanului Radu, peste două mii de apartamente de lux construite în Greater Toronto Area (GTA) - cea mai populată zonă metropolitană din Canada - au energie electrică. Paradoxal, în România nu a lucrat nici măcar o oră ca electrician, dar acum este angajat la cea mai mare companie electrică din Canada, Ozz Electric!

Gălăţeni care s-au dedicat celorlalţi

Într-o perioadă în care româncele din Marea Britanie aveau de ales între a fi chelneriţe sau menajere gălăţeanca Diana Stroia şi-a construit o carieră de succes. Director de finanţe al companiei Comcen, Diana este noul consul onorific al României în Ţara Galilor (Wales), o misiune care înseamnă sută la sută voluntariat, pentru care nu va fi remunerată şi nici nu va avea buget alocat. În schimb, îşi va dedica timpul şi resusele în folosul românilor.

"Soldatul rom", aşa îi spun francezii gălăţeanului Viorel Costache, acordeonist din Frumuşiţa, fost lăutar în orchestra "Doina Brateşului", fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Prales Defense de roms en France, primul ONG de apărare a drepturilor romilor din Franţa. În România a absolvit opt clase, dar în Franţa a învăţat limba, a urmat un curs de informatică, apoi unul de formare profesională ca mediator social la Strasbourg, la Consiliul European.

Ardeleancă prin naştere şi gălăţeancă prin adopţie - graţie celor zece ani în care şi-a legat numele de oraşul nostru - despre care aţi mai citit în pagina de Diaspora - Gabriela Miu este specialist în nutriţie aplicată şi dietă metabolică şi îi învaţă pe londonezii de toate naţiile să trăiască sănătos şi frumos.

Tot în pagina de Diaspora aţi citit despre Daniela Gumann, autoarea a patru cărţi de maxim interes: „Îngrijirea la domiciliu în Austria – Drepturi şi Obligaţii”, a îndrumarului „Germana, clar şi la obiect”, a suportului de curs „Îngrijire persoane la domiciliu” şi a volumului „Die Pflegerin – Îngrijitoarea”. Împreună cu soţul ei, Constantin Gumann, care are cetăţenie austriacă şi este stabilit în Austria de 35 de ani, Daniela Gumann conduce o firmă care are ca activitate principală asistenţa socială – îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi bolnave, oferind cursuri de îngrijire cu diplomă recunoscută de autorităţile austriece şi intermediere locuri de muncă.

Prima candidată româncă la Luxemburg

Clara Moraru a devenit, în 2017, prima candidată româncă la alegerile locale din Luxemburg. Membră în partidul luxemburghez CSV (Partidul Creştin - Social), care face parte din PPE, Clara Moraru a candidat pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998. Rezultatul? Partidul a obţinut două fotolii (locuri) în plus, iar ea - 4.769 de voturi.

În galeria foto, în ordinea prezentării:

Citit 5055 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.