Premiu de excelenţă. O gălăţeancă este cel mai bun student al anului în Europa (Foto şi Video)
Foto: Sliviu Pal, pagina de Facebook a LSRS

Premiu de excelenţă. O gălăţeancă este cel mai bun student al anului în Europa (Foto şi Video)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Gălăţencei Claudia Gabriela Mitrofan, studentă în anul II la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, i-a fost acordat joi, 4 ianuarie, Premiul pentru "Cel mai bun student al anului în Europa Universitar", la cea de-a noua ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate. Cu nespusă modestie, gălăţeanca le-a dedicat premiul tuturor studenţilor români care muncesc din greu ca să-şi reprezinte cu demnitate ţara.

Excelenţa în educaţie şi performanţa academică a fost recompensate joi, 4 ianuarie 2018, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, unde a avut loc cea de-a noua ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate. Printre tinerii români premiaţi pentru că au obţinut în anul universitar trecut cele mai bune rezultate pe plan academic la universităţi din ţară şi din străinătate s-a aflat şi o gălăţeancă, despre performanţele căreia aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă" - Claudia Gabriela Mitrofan. Aşa cum v-am informat, la finele anului trecut, Claudiei i-a fost acordată, la începutul anului 2016, Menţiunea Specială pentru Excelenţă în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), iar acum era din nou finalistă la categoria Europa Universitar.

"Putem face România mai bună, chiar din seara aceasta"

Gălăţeanca a fost surprinsă, pe scenă fiind, alături de ceilalţi finalişti ai categoriei, în clipa în care a fost anunţat câştigătorul, când i-a fost rostit numele. "Vă spun sincer că nu mă aşteptam să primesc acest premiu. Este o onoare pentru mine, însă nu consider că este doar un premiu al meu, ci un premiu al tuturor studenţilor români din străinătate, care muncesc din greu, îşi pierd nopţile ca să reprezinte cu demnitate România peste hotare", a mărturisit, emoţionată, Claudia. Discursul ei a fost întrerupt de ropote de aplauze, mai ales în clipa în care a anunţat că doreşte să se întoarcă în România: "Eu sunt un produs al educaţiei româneşti. Probabil că destinul a făcut să ajung în Marea Britanie şi să studiez medicina. Şi eu consider că sunt unul dintre acei "nebuni" care îşi doresc să se întoarcă în România, la un moment dat. Sper, totuşi, ca România în care mă voi întoarce va fi o Românie mai bună. Cu toţii putem să facem o Românie mai bună, începând din seara aceasta, gândindu-ne mai mult la cei din jurul nostru şi acţionând nu doar în interes personal". Claudia a ţinut să le mulţumească, în primul rând, părinţilor, "care au crezut în mine şi atunci când nu am mai crezut eu însămi în mine", dar şi Ligii, care-i ajută şi îi sprijină pe studenţii români din străinătate. Totodată, a ţinut să îi felicite şi pe ceilalţi finalişti, dorindu-le mult succes în continuare.

Absolventă de CNVA

În 2016, când aţi citit în "Viaţa liberă" despre Claudia Gabriela Mitrofan, absolventă a Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, tânăra era în anul III de doctorat în medicină cardiovasculară, la Universitatea Cambridge, după ce studiase  Biochimia Medicinală şi Genetica la Universitatea "East Anglia", şi urmase Masterul, totul datorită burselor câştigate, fiind mereu pe cont propriu din punct de vedere financiar. "Au trecut nouă ani de când am plecat din oraşul meu natal, Galaţi, în Anglia, pentru a studia Biochimia (în urma obţinerii unei burse de studiu). După absolvirea studiilor de licenţă la Universitatea "East Anglia", am lucrat un an în cadrul unei companii farmaceutice, unde am dezvoltat anticorpi terapeutici, după care am făcut două masterate în cercetare. Mai apoi am obţinut o bursă la Universitatea Cambridge, pentru un Doctorat în Ştiinţe Medicale - cercetare în ramura cardiovasculară şi metabolică, pe care l-am terminat în august 2016. Pentru că mi-a plăcut foarte mult aspectul clinic din cadrul cercetării medicale, am decis să aplic pentru o bursă, ca să aprofundez medicina. După ce termin facultatea, îmi doresc să combin medicina clinică cu cercetarea. Visul meu cel mai mare este să mă pot întoarce acasă în România, pentru a ajuta la dezvoltarea cercetării", mărturiseşte Claudia, în prezentarea de pe portalul Ligii Studenţilor.

Competiţie a performanţei

La Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate au fost decernate premii pentru şase categorii: Studentul român al anului în Europa - nivel universitar şi, respectiv, nivel post-universitar, Studentul român al anului în America de Nord, Studentul român al anului pe alte continente, Studentul român Erasmus al anului, Studentul anului în România, cărora li s-a adăugat marele premiu "Studentul român al anului în străinătate". Potrivit LSRS, la cele şase categorii de anul acesta, s-au înscris peste 80 de studenţi români, din toate colţurile lumii.

Concurenţa Claudiei Mitrofan

La categoria Studentul român al anului în Europa - nivel universitar, la care Claudia Gabriela Mitrofan a fost desemnată câştigătoare, concurenţa a fost puternică. Iată cine sunt cei care au fost finalişti alături de gălăţeanca noastră: Andrei Claudiu Roibu, care studiază la University of Sheffield, Andrei Mărgeloiu, de la University College London, Diana-Georgiana Rotaru, de la Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience London, Laura Manoliu, de la University of Stuttgart, Teodor Cataniciu, de la Erasmus University Rotterdam, şi Vlad Niculescu, student la ETH Zurich.

Cine a decis câştigătorii

Conform LSRS, preselecţia celor peste 80 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în concurs a fost realizată într-o primă etapă de laureaţii ediţiilor precedente, care au decis cine sunt cei 39 de finalişti ai fiecărei categorii. Selecţia finală a fost realizată de către Marele Juriu, care anul acesta a fost alcătuit din: acad. prof. dr. Ionel Valentin Vlad, regretatul preşedinte al Academiei Române, Alina Pavalache, Ştefan Popescu, Adina Dragomirescu, Sanda-Maria Ardeleanu, dr. Delia Dimitriu, dr. Roxana Bratu şi Cristinel Popa Stoica.

Citit 16521 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.