O gălăţeancă, implicată în proiectele derulate de guvernul american

O gălăţeancă, implicată în proiectele derulate de guvernul american
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În condiţiile în care internetul geme de tot soiul de "specialişti" făcuţi peste noapte, gata să ne spună ce, cât şi cum să mâncăm, o gălăţeancă şi-a ales ca domeniu de expertiză siguranţa şi calitatea alimentelor şi standarde de calitate în industria alimentară şi în unităţile de alimentaţie publică. Dr. Aura Darabă, profesor asociat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi şi cercetător asociat la Universitatea de Stat din Iowa, SUA, a fost instructor pentru siguranţa alimentelor pentru procesatorii de alimente haitieni în cadrul proiectelor derulate de guvernul american.

Despre dr. Aura Darabă, licenţiată cu master şi doctorat, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi - prima facultate de profil din România, cu o tradiţie de peste 60 de ani - aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Colaborarea gălăţencei cu Universitatea de Stat din Iowa a început încă din 2007, iar din 2012 americanii au solicitat-o Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru a lucra pe post de cercetător asociat. Colaborarea continuă şi acum dr. Darabă fiind director al memorandumului de colaborare pe care l-a încheiat din anul 2014 între Universitatea de Stat din Iowa şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi”. Şi tot în 2014, gălăţeanca a fost instructor pentru siguranţa alimentelor pentru procesatorii de alimente haitieni în cadrul proiectelor derulate de guvernul american. Această experienţă, despre care am promis că vă vom povesti, va fi, în acest an, subiectul unei prezentări în cadrul cursului de Siguranţă Alimentară oferit de către Universitatea de Stat din Iowa studenţilor săi.

Sprijin teoretic şi practic

După cum ne-a mărturisit dr. Darabă, proiectul desfăşurat în Haiti, în septembrie 2014, cu suportul USAID (United States Agency for International Development) / FAVACA (Florida Association for Volunteer Action in the Caribbean and the Americas) /PADF (Pan American Development Foundation) a reprezentat o experienţă profesională unică.

„În primul rând am avut ocazia să iau contact direct cu o zonă reprezentativă a lumii a treia şi cu problemele cu care această ţară se confruntă în ceea ce priveşte atât securitatea alimentară cât şi siguranţa alimentară. Teoretic, Haiti şi haitienii au un potenţial latent de dezvoltare pe baza activităţilor în agricultură şi în comercializarea/ exportul şi sau procesarea fructelor exotice care se pot cultiva acolo (mango, papaia, banana etc.). Însă lipsa fondurilor pentru refacerea agriculturii, mediului şi a infrastructurii, pe de-o parte, şi lipsa aderării la normele de siguranţă alimentară, pe de alta parte, influenţează în mod negativ dezvoltarea acestei ţări”, spune expertul gălăţean.

Rolul echipei din care a făcut parte dr. Darabă a fost de a oferi un sprijin teoretic şi practic în siguranţa alimentară şi HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points - Sistem de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control). De asemenea, a susţinut şi un curs de instruire a procesatorilor de alimente din Haiti, în Port-au-Prince şi Cap Haitian.

Anul acesta, dr. Aura Darabă va susţine în faţa studenţilor universităţii din Iwoa o prezentare intitulată “A "Train-the-Trainer" Approach to HACCP Training for Food Processors in Developing Countries based on a Haitian Experience” - O abordare "Train-the-Trainer" pentru formarea HACCP pentru procesatorii de alimente din ţările în curs de dezvoltare, bazată pe experienţa haitiană.

Cine mănâncă mai sănătos?

Am fost curioşi să aflăm de la dr. Aura Darabă cine mănâncă mai sănătos, românii sau americanii? "În România tradiţia de a manca acasă, cu familia, şi de a găti în familie nu a dispărut; mă bucur pentru faptul că la noi în ţară conceptul de bucătărie tradiţională nu a dispărut aşa cum, din păcate, s-a întâmplat în alte ţări. În plus, noi romanii consumăm fructe şi legume de o gamă foarte bogată ca o componentă majoritară a alimentaţiei noastre zilnice. În SUA, populaţia este orientată majoritar spre consumul de fast-food şi alimentele de tip ready-to-eat din motive de convenienţă şi de preţ scăzut", spune dr. Darabă.

La final, i-am lansat o provocare dr. Aura Darabă. Dacă i-ar sta în putinţă, ce aliment ar interzice de la consum? "Preferinţele consumatorilor sunt extrem de variate şi sunt opţiuni personale pe care eu nu le comentez", a răspuns cu diplomaţie expertul gălăţean.

Cine este dr. Aura Darabă

Cariera sa internaţională a început în 2005, în Grecia, la Universitatea "Aristotel" din Salonic, unde a realizat cercetări postdoctorale. În 2006, a câştigat o bursă "Norman E. Borlaug", sponsorizată de către USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) şi USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională), la Universitatea de Stat din Kentucky, SUA. Dr. Aura Darabă este autoarea şi coautoarea unor cărţi, articole, studii de specialitate în publicaţii ştiinţifice şi prezentări ştiinţifice în domeniul siguranţei şi calităţii alimentelor, al controlului agenţilor patogeni alimentari folosind tehnologii non-termice şi antimicrobiene naturale, ambalare în vid. A participat la proiecte de interes internaţional şi a organizat numeroase ateliere şi seminarii internaţionale în domeniul siguranţei alimentare şi standardelor alimentare. 

Citit 4992 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2018 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.