"Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect" - „Călătoria noastră magică pe Pământ. O poveste despre bunătate, prietenie şi respect” este cartea pentru copii scrisă cu talent de tecuceanca Daniela Clara Moraru şi ilustrată inspirat de Doina Axenti. Lansate în limbile engleză şi luxemburgheză, poveştile vor ajunge gratuit la micii români din străinătate, după ce vor fi traduse în limba română graţie finanţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Clara Moraru abia aşteaptă să se implice în acest minunat proiect, dar până atunci le-a oferit un dar de preţ cititorilor „Vieţii libere”: codul QR pentru a asculta (în engleză şi luxemburgheză) povestea intitulată „Puterea minţii”.
Pe 9 mai, fosta elevă a Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru - un nume binecunoscut cititorilor ziarului „Viaţa liberă” - ar fi trebuit să se întoarcă în oraşul natal, pentru o prezentare a cărţii sale de poveşti pentru copii. Din păcate, starea de urgenţă impusă de pandemie a împiedicat organizarea acestui eveniment. Vestea bună este că, în viitor, Clara Moraru şi-ar putea lansa la Tecuci şi versiunea în limba română a cărţii sale.
Veste extraordinară
„Mulţi dintre dumneavoastră ştiu că anul trecut, de Crăciun, am lansat cartea de poveşti pentru copii în limba engleză şi luxemburgheză intitulată «Our Magic Journey on Earth. A Book of Kindness, Friendship and Respect». Am primit de la Ambasada României din Luxemburg o veste extraordinară: Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au acceptat să finanţeze tipărirea acestei cărţi şi în limba română. Astfel, ea va putea să ajungă gratuit la copii români din diferitele comunităţi din străinătate gratuit. Va putea fi citită în format tipărit, dar va putea fi şi ascultată în format audio. Abia aştept să pregătesc acest proiect şi să ajungă la copilaşii voştri din diferitele comunităţi de români din străinătate”, a anunţat Clara Moraru, mulţumindu-le public secretarului de stat Ovidiu Burdusa şi ES consul Annelice Şerban, care au încurajat-o şi motivat-o să trimită proiectul.
„Dragostea m-a inspirat”
Autoare a unor cărţi despre afaceri, dar şi a unei serii de materiale de învăţare a limbilor franceză, engleză şi luxemburgheză, folosite în şcolile din Luxemburg, Clara Moraru se bucură de succes ca scriitoare pentru copii. Deşi nu aparţine unui autor nativ din Luxemburg, versiunea în limba luxemburgheză a cărţii sale se află pe locul al patrulea într-un top al cărţilor pentru copii vândute în Luxemburg!
După cum ne-a mărturisit, nu a fost o carte planificată, ci născută din dragoste:
„Dragostea a fost cea care m-a inspirat”, dragostea care aduce la lumină tot ceea ce e mai frumos şi mai bun în noi. Prietenul meu îmi ceruse să-i spun o poveste, deşi niciodată nu-i povestisem că aş fi scris sau că atunci când aveam la 12 ani am participat la un concurs literar la Tecuci şi am şi câştigat. Nu i-am spus pe moment o poveste, în schimb am luat telefonul şi am început să scriu o poveste care mi-a venit pe moment şi care a devenit prima poveste din carte. Toate poveştile sunt legate de experienţele mele personale”, ne-a mărturisit Clara Moraru, care a scris cartea direct în limba engleză.
Oamenii, parte a naturii
Prima dintre poveştile gălăţencei este dedicată florii de colţ pe care un băieţel o rupe, apoi înţelege că a greşit, că oamenii sunt doar o parte minusculă a planetei noastre, pe care ar trebui să o trateze cu respect şi grijă. Autoarea este convinsă că, prin intermediul copiilor, mesajul poveştilor sale va ajunge şi la părinţi, care vor învăţa, dacă nu ştiau deja, să preţuiască natura.
Cartea nu s-a vândut doar în librării, ci şi în şcoli. De pildă, Clara Moraru a fost invitată de Ziua Internaţională a Cărţii, chiar înainte de închiderea completă a şcolilor, la Şcoala Internaţională din Luxemburg. La începutul lunii martie, pe parcursul a două zile, autoarea s-a întâlnit cu peste o sută de copii. În afară de a citi împreună din carte, scriitoarea le-a lansat o provocare unora dintre ei: „Celor mai măricei le-am dat nişte cuvinte cheie şi le-am propus să creeze ei pe loc, în câteva minute, o poveste. Şi, de multe ori, povestea lor era asemănătoare cu cea scrisă de mine”.
De drag de limba română
Clara Moraru se bucură că poveştile ei vor îmbrăca şi limba română: „În străinătate, sunt multe familii de români cu copii care folosesc preponderent limba ţării în care trăiesc. Părinţii şi-au dorit ca astfel copiii să se simtă integraţi în comunitatea ţării în care trăiesc. Astfel, de multe ori, limba română nu este atât de bine cunoscută de acei copii, asta şi pentru că în acele ţări este mai greu de găsit o carte de poveşti în limba română. De aceea sper că poveştile mele îi vor ajuta”, spune autoarea.
Cadou pentru cititorii "Viaţa liberă"
Pentru că există şi o versiune audio a cărţii de poveşti scrise de tecuceanca Daniela Clara Moraru, aceasta le-a oferit un dar de preţ cititorilor „Vieţii libere”: codul QR (vezi galeria foto de mai jos) pentru a asculta (în engleză şi luxemburgheză) povestea intitulată „Puterea minţii”. Este suficient să-l scanaţi şi veţi avea acces la fişierele audio. La bună ascultare!
Cine este Daniela-Clara Moraru
Despre Clara Moraru aţi mai avut ocazia să citiţi atât în pagina de Diaspora a ziarului “Viata liberă”, cât şi în pagina de Educaţie, din care aţi aflat despre bursele de merit care îi poartă numele. Numele din catalog al fostei eleve de excepţie este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că „Lăcră” era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit Clara.
Languages.lu este numele şcolii private de limbi străine pe care Clara Moraru a creat-o în 2004, direct legată de studiile lingvistice făcute în România.
La doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă "Woman Inspiring Europe" ("Femeie care inspiră Europa") pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene.