„Rapsodia Română” și „Ciuleandra” au răsunat la primul eveniment de artă și civilizație străină găzduit vreodată în clădirea Parlamentului federal al Malaysiei. O paradă a costumelor populare românești, în cadrul unui eveniment cultural cuprinzător, organizat de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Malaysia şi Brunei Darussalam, gălăţeanca Nineta Bărbulescu. Deschisă publicului până joi, 18 iulie 2024, manifestarea s-a intitulat "#55", pentru că marchează 55 de ani de la stabilirea, la 22 martie 1969, a relațiilor diplomatice între România și Malaysia. Speakerul Camerei Reprezentanților, Tan Sri Dato’ Johari Bin Abdul, a fost atât de încântat de tot ceea ce a putut descoperi şi admira, încât a invitat și alți ambasadori să organizeze astfel de evenimente spectaculoase.
Aşa cum aţi putut afla deja din pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", vernisajul acestui eveniment cultural cuprinzător, "#55", a avut loc de Sânziene, pe 24 iunie, când celebrăm Ziua Universală a Iei, dar şi Ziua ONU a femeilor în diplomație. Evenimentul a cuprins o paradă a costumelor populare românești, 55 de lucrări de pictură ale unor artiști români și malaysieni și povestea unei călătorii cartografice Point Romania. Vernisajul a fost transmis în direct și este disponibil pe YouTube, putând fi urmărit integral pe https://s9.ro/23bm.
Oaspeți de seamă
La vernisajul expoziției "#55" au participat președintele Comitetului parlamentar special pentru Relații internaționale și comerț internațional, Tuan Wong Chen, peste 25 de senatori și membri ai Parlamentului federal și ai unor parlamente locale (Pahang și Johor), Puan Lim Hui Ying, viceministrul de Finanțe, alți membri ai executivului, 33 de ambasadori din toate regiunile geografice și diplomați din alte 15 state.
De asemenea, au fost prezenţi rectori și profesori malaysieni din universități cu care există programe comune de cooperare, reprezentanți ai elitelor locale economice și culturale, influenceri și jurnaliști, peste 30 de români din Malaysia, dar și un grup de universitari români de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, aflați la o conferință în Putrajaya, Malaysia.
Pentru ca oaspeții să poată înțelege în profunzime atât semnificația zilei de 24 iunie, cât și conținutul expoziției "#55", ambasadorul Nineta Bărbulescu li s-a adresat în limbile engleză, malay și română.
Dansuri care unesc
Pentru început, invitații au putut descoperi elemente similare din civilizații atât de diferite social, etnic și religios. Ele au fost reflectate în două picturi mari (1,8 m x 4 m, fiecare) ale artistului malaysian Frank ts Tan, înfățișând dansul românesc pre-creștin "Căiuții" din Botoșana, judeţul Suceava, și "Kuda Kepang", dans răspândit îndeosebi în Malaysia și Indonezia. Două diorame cu dansatori români și malaysieni și două filme video i-au convins pe invitați cât de asemănătoare sunt dansurile.
"Am explicat asemănările tulburătoare între cele două dansuri seculare, care indică vitalitatea popoarelor care le-au transmis de-a lungul a zeci de generații și semnificația profundă a observării aspectelor similare, nu doar a diferențelor vădite", ne-a declarat Nineta Bărbulescu.
Romania Point, în sultanatul Johor
A urmat, apoi, o călătorie cartografică, "De la Capul Melayu Kolon la Capul România" (harta lui Ptolemeu și hărți portugheze, olandeze, britanice și franceze), referitoare la denumirea geografică Romania Point. Este vorba despre un loc aflat în sultanatul Johor, la granița cu Singapore și care poate fi găsit în hărțile regiunii Asiei de Sud-Est cu sute de ani înainte de consacrarea istorică a României ca țară.
"Călătoria semnifică rădăcinile poporului român în imperiul roman de răsărit și vitalitatea denumirii România, fiind o cercetare inedită a lui Dan Bărbulescu", ne-a precizat organizatoarea evenimentului.
Fire de identitate românească
Cel mai spectaculos moment a fost parada costumelor tradiționale românești: 15 costume populare vechi (din anii 1940-1960) din 12 regiuni/subregiuni ale României, parte din colecția privată a Danielei Strâmbei, româncă stabilită în Malaysia. Modelele acestei prezentări au fost 12 adulți și șase copii, costumele purtate impresionând audiența prin calitatea materialelor naturale, dar mai ales datorită asemănărilor estetice cu songketul malaysian. Oaspeții au primit detalii în limbile engleză și melayu.
Lucrări de artă expuse
Opt artiști malaysieni și cinci artiști români au contribuit la expoziția "#55" cu picturi și lucrări de artă precum: portretul Regelui Carol I și moscheea care îi poartă numele (ale legendarului pictor Ismail Embong), portretul lui Dracula și al Reginei Maria (realizate de Hakim Abdullah), Parlamentul României și Parlamentul Malaysiei (Nizar Kamal Ariffin), două moschei din România și marea moschee din Malaysia (Datuk Halimah Mohd Said), acuarele cu Castelul Bran și Piața Sfatului din Brașov (Yadav Abishek) ș.a.
Au fost expuse lucrările în ulei ale artistului din Negrești-Oaș, Vasile Pop Negreșteanu („Ladă cu zestre”, „Băiat cu fluier” și „Floarea soarelui”), acuarelele lui Constantin Petrașchievici („Casele domnului Usturoi”), picturile Laviniei Burcea. De asemenea, au putut fi admirate și lucrări ale Ninetei Bărbulescu: cu motive populare românești, cusături și modele vechi, inclusiv câteva identice cu motive geometrice de batic malaysian, obiceiuri și tradiții vechi românești, precreștine, precum Dansul Caprei, Dansul ursului din Comănești, dar și dansuri din Malaysia.
Expoziția "#55" a avut postere cu Kebaya - ținută tradițională propusă de Malaysia și de țările vecine pentru înscriere în patrimoniul universal UNESCO - și 15 postere cu activitățile ambasadei din ultimii trei ani.
Ce au spus invitații
"Expoziția a fost foarte apreciată, considerată ca inedită și extrem de necesară în Malaysia, mai mulți senatori și ambasadori solicitând detalii referitoare la concept, pregătire și bugetul necesar. Reprezentanții mai multor universități din Malaysia au solicitat să găzduiască expoziția "#55", context în care, potrivit intențiilor noastre, ne propunem să o relocăm și în alte spații din Malaysia, cu sprijinul autorităților locale. Cele mai avansate discuții sunt cu Universitatea UPSI Perak, care are o galerie de artă, perioada confirmată fiind 12 august - 5 octombrie 2024.
Vernisajul expoziției "#55" a fost apreciat la superlativ de invitați și de comunitatea românească din Malaysia, marcând, potrivit declarației speakerului Camerei Deputaților, începutul unei serii de evenimente culturale pe care Parlamentul Malaysiei intenționează să le organizeze în comun cu ambasadele străine rezidente în Kuala Lumpur", ne-a mai declarat ambasadorul României, Nineta Bărbulescu.
Spectacol românesc în fața lumii
"În ie românească, în faţa regelui Malaysiei", scriam, în ediţia din 12 noiembrie 2021, a ziarului "Viaţa liberă", despre ţinuta pe care a ales să o poarte la spectaculoasa ceremonie de acreditare care a avut loc la Palatul Regal Istana Negara, gălăţeanca Nineta Bărbulescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Malaysia şi Brunei Darussalam. Gălăţeancă prin naştere şi prin educaţie, Nineta Bărbulescu este diplomat de carieră din 1994. A fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Kiribati, Nauru, Samoa, Insulele Solomon, Tuvalu şi Vanuatu.
Merită să aflați că la vernisajul expoziției "#55" au participat ambasadorul Argentinei, vicedecan al corpului diplomatic, ambasadorii și înalții comisari reprezentând Algeria, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Croația, Cuba, India, Iordania, Iran, Filipine, Georgia, Germania, Guineea, Kazahstan, Kârgâstan, Mexic, Myanmar, Nigeria, Olanda, Peru, Senegal, Spania, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Venezuela, Zambia, Yemen, adjuncții ambasadorilor/înalților comisari din Australia, Indonezia, Namibia, Palestina, Qatar, Sri Lanka, Thailanda, diplomați și reprezentanți ai ambasadelor din Bahrain, Belgia, Coreea și Polonia.