Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Fie că sunt studenţi sau doctoranzi în Germania, fie că au venit aici pentru a se afirma şi realiza profesional, pentru a-şi urma dragostea - soţul sau soţia, ori pentru a câştiga bani cinstiţi cu care să-şi construiască o casă ori să-şi crească decent copiii, locul lor este aici, pe site-ul romaningermania.ro. Tot aici îşi pot da întâlnire românii cărora le e dor de România, de limba română, de produsele noastre tradiţionale. Tot aici, se vor regăsi şi românii care nu doresc decât să-şi găsească şi păstreze locul de muncă în Germania, ţara devenită patria copiilor lor.

Pentru că nu poţi să le ştii pe toate atunci când te muţi într-o ţară străină, pentru că ai nevoie de un sfat bun şi sigur la început de drum, există romaningermania.ro, o comunitate virtuală cu suflet, un proiect media dezvoltat de jurnalişti independenţi, membri ai diasporei româneşti din Germania. Unul dintre jurnalişti este gălăţeanca Gabriela Palade licenţiată în inginerie şi management la Universitatea “Dunărea de Jos”, cu o bogată activitate ziaristică: secretar de redacţie la “Monitorul de Galaţi”, şi apoi, în Bucureşti, publicist comentator la “Evenimentul Zilei” şi redactor la „România Liberă”. Pentru că, începând din această săptămână, veţi putea citi atât pe site-ul „Vieţii libere” cât şi în ediţia print ştiri, informaţii de utilitate, dar şi reportaje interesante preluate de pe http://romaningermania.ro/ , vă deschidem astăzi porţile către acest site cu un interviu acordat de jurnalista Gabriela Palade:

- Cum,  când şi mai ales de ce s-a născut acest site?
- Site-ul romaningermania.ro s-a născut în ideea de a le oferi celorlalţi informaţii din experienţe strânse în câţiva ani, mai ales acele informaţii de care orice imigrant are nevoie dar nu ar fi avut unde să le citească. E ceva de genul: spui lucrurile care ţi-ar fi folosit şi ţie când ai venit aici, dar pe care n-ai avut de unde să le afli la acel moment.
Colegii şi prietenii mei au avut ideea unui blog, apoi am dezvoltat proiectul şi am ajuns la un site, pe care mulţi l-au numit „ziar on-line”. Asta poate datorită faptului că, fiind toţi jurnalişti, prezentăm lucrurile în această manieră. Am apărut relativ recent, în septembrie.
- Ce va doriţi, ca editor al www.romaningermania.ro de la acest proiect?
- Să ne atingem scopul, site-ul nostru să devină „mâna de ajutor” pentru cei care doresc să vină aici sau au venit deja (şi pentru asta, trebuie mai întâi ca oamenii să afle unde pot găsi aceste lucruri). Am spus până acum o mică parte (aproape o sută de ştiri şi articole), urmează şi alte informaţii utile cu privire la integrare si piata muncii, la care se adaugă noi materiale despre mentalitatea germană. Vom prezenta care sunt obiceiurile aici pentru tot felul de situaţii, cum ar fi de exemplu aniversările copiilor, cum să te prezinţi la un eveniment german etc. Deja avem reacţii la multe articole, sperăm ca în timp site-ul să devină interactiv şi mulţi romani care sunt în Germania de zeci de ani să ne împărtăşească experienţele lor.
- Cum e sa fii român în Germania?
- Este exact aşa cum e să fii român în Danemarca, Austria sau în alte ţări. Depinde de fiecare în parte, cum este ca om (mai puternic sau nu, ce putere de adaptare are), şi de scopul său (rămâne sau doreşte să se întoarcă în România). Poate fi o povară sau o provocare, depinde cum eşti alcătuit interior şi din ce unghi priveşti lucrurile. La mine de exemplu este mai simplu,  a fost clar de la început că aici voi rămâne: asta e ţara copilului meu.
- De cat timp sunteţi acolo şi ce vă lipseşte din România?
- Sunt de şase ani în Germania şi îmi lipsesc în primul rând slujbele şi atmosfera aceea din biserică pe care numai în România am întâlnit-o. Părinţii, deşi putem vorbi pe internet, dar bineînţeles nu e acelaşi lucru cu prezenţa reală. Îmi mai lipsesc leuşteanul (glumesc, deşi uşor de găsit nu e!) şi, uneori, atmosfera caldă de acolo, fiindcă aici - cel puţin în nordul Germaniei - oamenii sunt mult mai rezervaţi. De altfel, primul lucru pe care îl înveţi este că trebuie să te descurci singur (chiar dacă ai prieteni nemţi, nu sunt atât de „săritori” ca românii, durează ani până devin apropiaţi).
- Aveţi un mesaj pentru gălăţenii şi românii care visează sau se gândesc serios să devină "români în Germania"?
- Să se gândească bine dacă se pot integra (lucru valabil pentru orice ţară) şi dacă îşi pot găsi locul într-o ţară cu mentalităţi atât de diferite de cele ale noastre. Şi, dacă se hotărăsc să vină, să rămână hotărâţi şi să fie deschişi la nou până ajung să se simtă acasă şi aici. Cunosc români care de ani de zile pendulează între cele două ţări, în fiecare având dor de cealaltă, şi care nu se mai simt acasă nicăieri.
Eu mă simt acasă şi la Hamburg, şi la Bucureşti sau Galaţi. Acesta este, de fapt, şi mesajul pe care noi îl transmitem pe site: este un mesaj pentru integrarea în Germania a românilor care-şi caută o viaţă mai bună şi pentru înţelegerea mentalităţilor de aici.
Celor care doresc să vină în această ţară, le urăm să-şi împlinească visul! Şi să nu uite niciun moment cât de importantă este punctualitatea în Germania.

Români până la moarte
„Oriunde s-ar afla emigranţii români, rugăciunea va rămâne în limba maternă, chiar şi după ani şi ani (dar numai dacă n-am uitat să ne rugăm). În româneşte vom simţi bucuria credinţei, aducătoare de speranţă şi încredere. Râsul sau plânsul tot în româneşte „vor izvorî”, abia după aceea putând îmbrăca nuanţele unei alte limbi. Ceea ce înseamnă că în cele mai profunde resorturi ale fiinţei noastre rămânem români până la moarte”, mărturiseşte Gabriela Palade.
Mai multe despre cum este sa fii român în Germania puteţi citi în http://romaningermania.ro/din-jurnalul-romanului-stabilit-in-strainatate/

Citit 4383 ori Ultima modificare Luni, 03 Martie 2014 13:15

8 comentarii

 • postat de mihai feraru Marți, 13 Decembrie 2011 11:47 Link la comentariu
  0
  0

  Dragi romani de pretutindeni va rog din suflet sa ma credeti ca sunt un om f f bolnav si sarac, sufar de mai multe boli f incurabile, am suferit de 2 ori infarct miocardic, tot de 2 ori am suferit accidente vasculare din trunchiul cerebral, sunt paralizat partial, am Diabet foarte coplicat, eu imi fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi cate 80 u, am ajuns sa pot merge cate 30-40 m apoi sa fac o pauza de cateva minute si apoi sa mai fac cativa pasi, duc o viata foarte chinuita in momentul actual, de aceea doresc sa fac un apel de suflet, si cer un mic ajutor din partea ori-cui, ptr ca eu duc lipsa de medicamente, si de mancare, cine doreste si vrea sa ma ajute o poate face in numele lui dumnezeu, in contul ce il am deschis la banca raiffaisen bank in romania, si are nr ro72rzbr0000060004438690 in euro , cod swift este rzbrrobu , pe nume mihai feraru. sunt bolnav de 17 ani am varsta de 55 ani, macar ca vine craciunul va rog sa va ganditi la un asa chin, dumnezeu sa va rasplateasca, va roog nu ma uitati MULTUMESC ANTICIPAT A-R

  Raportează
 • postat de zoom Joi, 17 Noiembrie 2011 22:15 Link la comentariu
  0
  1

  Este greu din punct de vedere sufleteste, te macina dorul de ce-i dragi.....dar fratilor ? daca va plangeti de punctualitate ? ? ? Acasa, este locul unde asa ceva nu exista si aici ma refer la mai toate aspectele.Nu incerc sa dau sfaturi nimanui....dar daca de asta ne plangem...atunci e cazul sa vb despre altceva.

  Raportează
 • postat de Adriana Marți, 01 Noiembrie 2011 01:54 Link la comentariu
  0
  1

  Mi-au dat lacrimile citind finalul articolului. Asa este, ramanem romani pana la moarte si ne rugam si plangem si ne bucuram in limba romana. E un adevar pe care eu il traiesc peste oceam, dar nu l-am realizat inainte de a citi cuvintele spuse atat de frumos si dureros de adevarat de Gabriela.
  Felicitari pentru realizarea acestui site atat de util pentru toi cel care sunt nou veniti in Germania si nu numai. E un site foarte interesant pentru romanii de pretutindeni, aflati departe de tara, oriunde s-ar afla.
  Am gasit o multitudine de articole pe care le-am citit cu mare placere in http://romaningermania.ro.
  Multumesc in numele tuturor utilizatorilor site-ului pentru aceasta initiativa extraordinara.

  Raportează
 • postat de Mariana Duminică, 30 Octombrie 2011 14:48 Link la comentariu
  0
  1

  Mi-a placut foarte mult site-ul. Articole bine scrise, rubrici interesante, informatii utile.
  Nu intentionez sa plec din tara, dar am aflat multe pe acest site despre viata in Germania. Interesant si adevarat, din cele constatate si de mine, in vizitele facute in Europa.
  Si intr-adevar, oriunde ai fi in lume, rugaciunea va fi tot in limba romana. La fel, dragoste, caldura, iubirea, fata de cei dragi. Si probabil, lacrima, tristetea...

  Raportează
 • postat de HH Vineri, 28 Octombrie 2011 14:54 Link la comentariu
  0
  1

  Si eu traiesc in nordul Germaniei, bine punctat, intr adevar greu cu felul de a fi al nordicilor! si fara punctualitate nu merge nimic!

  Raportează
 • postat de HH Vineri, 28 Octombrie 2011 14:54 Link la comentariu
  0
  1

  Si eu traiesc in nordul Germaniei, bine punctat, intr adevar greu cu felul de a fi al nordicilor! si fara punctualitate nu merge nimic!

  Raportează
 • postat de Mona Joi, 27 Octombrie 2011 20:30 Link la comentariu
  0
  1

  Sa plec de aici este singurul gand care ma mai tine in viata. Italia nu mai este o solutie tare as vrea Germania

  Raportează
 • postat de hugh Joi, 27 Octombrie 2011 09:42 Link la comentariu
  0
  1

  Felicitati si tot respectul! Intr-adevar, rugaciunea va ramane in limba materna! Sunt cazuri in care romanii s-au cunoscut si au devenit prieteni, chiar s-au inrudit, intr-o tara indepartata, prin intermediul Bisericii! Sper ca website-ul dumneavoastra sa-si atinga scopul. Numai bine!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.