Poveşti de peste Ocean Canada - între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean Canada - între mit şi realitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
10 comentarii

Am să încep prin a mă prezenta: mă numesc Sandu Sindile, gălăţean prin naştere şi canadian prin liberă consimţită emigrare. Am plecat din România în 2004, satul de datul-luatul înapoi ale salariilor, sporurilor, tichetelor de masă, promisiunilor de viaţă mai bună, autostrăzilor şi reformelor. La interviul de emigrare, întrebat de ce vreau să plec din România, am răspuns sincer că vreau să apuc să trăiesc şi eu mai bine, nu peste un iluzoriu veac, deceniu, cincinal, ci cât mai repede, că vremea trece... Am ajuns în Canada la 36 de ani, cu două valize, din care una plină cu cărţi şi 3.000 de dolari în buzunar.
Acomodarea
Am ajuns pe aeroportul Lester Pearson din Toronto pe 31 martie şi acolo un prieten extraordinar şi fost coleg de facultate m-a întâmpinat şi m-a dus la el acasă, unde am stat următoarele cinci luni. Nu a fost deloc uşor la început, aviz amatorilor, iar secretul succesului este atitudinea fiecăruia faţă de, în ordine: ceilalţi, muncă, bani. Nu am avut nici un fel de iluzii că îmi voi găsi un post de muzeograf într-un muzeu din Ontario, dar am trimis CV-uri la toate. Nu mi-am făcut iluzii că mă va angaja cineva ca restaurator, dar am întrebat în stânga şi-n dreapta şi am ajuns să dau un interviu cu un proprietar de magazin de antichităţi.
După două luni de adaptare, timp în care am cunoscut lume, am mers cam zece kilometri pe jos zilnic, am luat permisul de conducere, cardul de bibliotecă şi mi-am luat la revedere de la o carieră în muzee, am acceptat un job în construcţii - gresie-faianţă-parchet. Nu aveam nici un fel de experienţă anterioară, orele de lucru erau infernale, spatele mă durea constant, dar am reuşit să învăţ meserie şi să fac suficienţi bani ca să-mi permit să închiriez un apartament, să-l mobilez, să-mi iau primul computer din viaţa mea şi să pun şi câte ceva deoparte.
Atitudine
Canada nu-i iartă pe cei care cred că ştiu totul (şi se comportă în mod corespunzător), pe cei care cred că singuri pot rezolva totul, pe cei care încearcă să creadă că lumea se va schimba doar pentru ei şi pentru a îndeplini dorinţele lor. Când vii aici, trebuie să uiţi ce ai fost, cine ai fost, unde ai locuit şi să o iei de la capăt, fără regrete şi fără suspinări de aducere aminte.
Dacă trăieşti în două lumi, una pe care deja începi să o idealizezi după ce ai părăsit-o şi cealaltă reală, dar un pic prea dură la început, nu ai nici o şansă, uită de emigrare şi stai în România. Nu judeca lumea după cum se îmbracă, după cum arată, după ce mănâncă... canadienii sunt mult mai relaxaţi în ceea ce priveşte vestimentaţia, confortul primează, nu firma. Am cunoscut oameni care aveau afaceri de milioane de dolari şi care se îmbrăcau de la acelaşi magazin din care mi-am cumpărat şi eu primele haine canadiene, abia venit din România.
Uită că ai venit dintr-o ţară cu istorie îndelungată, cu cultură, cu oameni celebri, pentru că aici toţi au venit din ţări cu istorie îndelungată, cultură şi oameni celebri, iar tu nu eşti mai bun ca ei, doar egal, şi tratează-i ca pe egalii tăi. Uită de politica românească, de România în general şi vei vedea lumea altfel, vei vedea oamenii altfel şi îţi va fi bine...
Sandu Sindile

Citit 5203 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2011 11:59

10 comentarii

 • postat de Sandu Sindile Miercuri, 02 Noiembrie 2011 20:26 Link la comentariu
  0
  0

  Multumesc tuturor pentru comentarii si aprecieri. Vor urma si alte parti ale prezentarii mele si sper sa le gasiti la fel de interesante.

  Raportează
 • postat de dana Joi, 27 Octombrie 2011 16:10 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo Sandu, sa traiesti multi ani fericiti alaturi de Violeta cea draga si scumpa....toate cele bune !!!!!

  Raportează
 • postat de dana Joi, 27 Octombrie 2011 16:10 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo Sandu, sa traiesti multi ani fericiti alaturi de Violeta cea draga si scumpa....toate cele bune !!!!!

  Raportează
 • postat de MARA Joi, 27 Octombrie 2011 16:08 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo romanilor care au plecat din aceasta tara plina de amaraciune ,saracie, impostori si nu mai stiu cum sa-i numesc pe toti cei care ne conduc tara....PACAT , PACAT.....

  Raportează
 • postat de MARA Joi, 27 Octombrie 2011 16:08 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo romanilor care au plecat din aceasta tara plina de amaraciune ,saracie, impostori si nu mai stiu cum sa-i numesc pe toti cei care ne conduc tara....PACAT , PACAT.....

  Raportează
 • postat de Franta Marți, 25 Octombrie 2011 08:54 Link la comentariu
  0
  0

  Care e scopul articolului? Romanii au emigrat dintotdeauna si peste tot in lumea asta, si unde s-au dus s-au adapatat foarte bine(nu vorbesc de infractori). E adevarat ca aici lucrezi cu oameni, coruptia nu e peste tot si la vedere sfidandu-te. E adevarat ca aici esti platit exact pt. cat mucesti. Dar eu am avut surpriza de a vedea ca vesticii nu sunt diferiti de noi, asa cum credeam. Au ajuns unde sunt azi doar pentru ca s-au selectat natural intre ei: si-au facut prieteni numai acei oameni de la care au ce invata, sunt corecti, etc.
  Ii saftuiesc pe toti care vor sa plece sa isi urmeze visul, e bine pentru ei ca vad altfel viata dupa aceea. Se vor dezvolta personal.
  Dar nu sunt de acord sa uitam de unde venim, sa ne uitam si chiar negam radacinile pentru ca sunt de fapt tot ce avem printre straini. Istoria si cultura noastra sunt singurele noastre bogatii care trebuiesc aparate cu orice pret.
  Duceti-va in ce tara vreti, colindati peste tot, fiti ca pasarile cerului dar nu va uitati niciodata de unde ati plecat si de ce.
  Tara asta poate fi schimbata NUMAI DE NOI, dar pentru asta trebuie sa sacrificam enorm, poate chiar si familia, sa ne luptam , nu sa asteptam sa vina statul sa ne faca.
  Intrebarea e: CATI DINTRE NOI SUNT CAPABILI SA FACA ACEST SACRIFICIU?
  Cautati rezolvarile in VOI nu asteptati sa va faca altii. Asta e cel mai important lucru pe care l-am invatat in strainatate.

  Raportează
 • postat de IORGA Laurentiu Marți, 25 Octombrie 2011 00:38 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo Sandule ! Sa ai noroc in continuare si multa sanatate !
  laurentiu.iorga@trio.ro

  Raportează
 • postat de KOMY Luni, 24 Octombrie 2011 22:18 Link la comentariu
  0
  0

  ESPAÑA. Nu incep prin a mi dezvalui identitatea,reticenta datorata dorintei de a trece un simplu anonim.am trait in galati ,am studiat am muncit ,am iubit ...,fericit cu doi copii maturi realizati..Si totul cu sacrificii ,restrictii si frustat intr o lume in care niciodata nu m am regasit.Romania nu a cunoscut schimbari esentiale ,fauna politica a ramas acceasi
  coruptia,nepotismul ,greata si lehamitea sunt caracteristice intr o lume in care doar alesii au satisfactii si privilegii.
  Oricum despre morti numai de bine.Aici in occident e cu totul alta lume ,ai o cu totul alta viziune .Nu exclud existenta coruptiei .fraudelor si afacerilor oneroase ,sunt ca o plaga care a cuprins lumea latina.
  In Spania despre care facem vorbire acum diaspora romaneasca e constituita dintr o mare parte de cetateni de conditie modesta si foarte modesta provenita din cele mai sarace zone din romania .Poposind in peninsula Iberica,in cautare de un job si astfel cu banii cistigati gindesc sa si extinda casa,terasa de vara sau sa si constuiasca o casa.mai ampla .80 % sunt cu o pregatire intelectuala sub medie.15% medie iar restul universitari.
  .Tragic ,cunosc cazuri de familii numeroase care au parasit sate din judetul alba,slobozia,suceava.teleorman.
  Soarta barbatilor se profileaza undeva prin jurul schelelor,femeile in cazuri fericite facind curatenie prin case.
  Romanii mai intreprinzatori au propriile lor afaceri .,de mica amploare dar suficiente in a asigura un trai decent.
  Vreau sa scot in evidenta ,faptul ca in general te poti considera multumit ,Ca intelectual poti avea acces la o multitudine de evenimente culturare,o gama diversa ,si variata.Aici ai aces la literatura istorica si politica din care tragi concluzii clare de ce a fost este si ce se poate profila.
  Cu banii cistigati aici poti colinda lumea ,fara a face un efort deosebit sau restrictii severe.Cunosc acum toata
  EUROPA.
  REVIN

  Raportează
 • postat de hugh Luni, 24 Octombrie 2011 15:39 Link la comentariu
  0
  0

  Mda...! Interesant mesaj! Poate faceti chiar o rubrica speciala pt romanii de pretudindeni, sa le auzim istoriile si victoriile, sa-i salutam, si sa ne amintim de ei! Felicitari Sandule, Galatiul e tot acolo cu locuri dragi si oameni deosebiti, administrat de "oameni" corupti!

  Raportează
 • postat de Maria Sâmbătă, 22 Octombrie 2011 12:36 Link la comentariu
  0
  0

  E valabil pentru toti care vor sa emigreze, in orice tara! Foarte bine punctat!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.