Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

* Artişti precum Victor Socaciu (PSD), Ionela Prodan (PSD) sau Mihaela Mihai (PRM), care cântă despre necazurile sau dorul de casă al românilor din diaspora şi au concerte dese în străinătate pentru ei le pot oare reprezenta interesele în Parlamentul României? * Un pastor ar, oare, fi mai potrivit sau actualii parlamentari ai Diasporei merită să fie realeşi?


Gălăţenii de pretutindeni, plecaţi de voie sau de nevoie din ţară şi stabiliţi în lumea largă, merită să fie reprezentaţi aşa cum se cuvine în Legislativul României. Votul este în puterea lor, noi le spunem tot ce am putut afla despre cei care s-au înscris în cursa pentru cele patru locuri de deputat şi două de senator rezervate românilor din străinătate. La linia de start şi-au aliniat candidaţii: Uniunea Social Liberală (USL) - formată din PSD, PNL, PC şi UNPR, Alianţa România Dreaptă (ARD) - formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică, Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), Partidul România Mare (PRM), Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Naţional Democrat Creştin. Între noi fie vorba, unii dintre candidaţii propuşi n-au făcut mare brânză ca parlamentari naţionali şi tot ce-au mai prins a fost un colegiu peste hotare. La fel de adevărat este că notorietatea nu înseamnă, neapărat, şi cunoaşterea adevăratelor probleme cu care se confruntă românii din afara graniţelor ţării.
Colegiul nr.1 - Europa de Vest
Gălăţenii din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Ţările de Jos, pe scurt, din Europa de Vest au de ales între cinci candidaţi. Cântăreţul de muzică folk Victor Socaciu (USL) este deputat PSD de Mureş şi, în afara divorţului de Marina Almăşan, a reuşit să iasă în evidenţă cu o propunere legislativă care a stârnit protestul românilor: dublarea filmelor în limba română, în locul subtitrării cu care suntem obişnuiţi. ARD a mizat tot pe deputatul PDL pentru Diaspora William Gabriel Brînză, rezident în Spania. Dacă Brînză şi-a făcut datoria faţă de gălăţenii de pretutindeni, înseamnă că îşi merită votul. Au intrat mai în cursă şi secretarul general al PP-DD Spania, Mihai Aurelian, Graban Zsolt Attila (UDMR) şi Silviu Ştefan Molnar (PRM), asistentul lui Corneliu Vadim Tudor acreditat la Parlamentul European.
Colegiul nr.2 - Europa de Est şi Asia
Gălăţenii din Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Moldova, Turcia până hăt!, în Japonia, au parte, în majoritate, de candidaţi de peste Prut. USL vine cu Victor Alexeev, om de afaceri şi director comercial şi pentru dezvoltare al unei companii mixte moldo-irlandeze, preşedintele PSD România în Republica Moldova. ARD l-a înscris în cursă pe consilierul prezidenţial Eugen Tomac (PDL). Din Botoşani vine Daniel Alexandru, candidatul PER, fost membru PDL, dovadă că încă mai ocupă funcţia de director adjunct la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Alternativele sunt: Kovacs Richard (UDMR) şi Gheorghe Viţă (PP-DD) - preşedintele PP-DD Basarabia, administrator al propriei firme de consultanţă şi Natalia Emciuc (PRM).
Colegiul nr. 3 - Australia, Canada, Noua Zeelandă, SUA
Gălăţenii din Canada, Americi, Australia şi Noua Zeelandă au parte de cea mai bogată ofertă electorală. Dacă le place muzica populară, atunci pot opta pentru cântăreaţa Ionela Prodan (Ionela Tănase, pe buletinul de vot), propusă de PSD, care va candida din partea USL. ARD vine în contrapartidă cu Mircea Lubanovici, deputat PDL Diaspora, un sucevean emigrat în SUA încă din 1985 şi devenit om de afaceri. Pe buletinul de vot îi vor mai găsi pe: George Sîngeorzan (PER), Abraham Zoltan - Robert (UDMR), George Celestino Hristescu (PP-DD), Samoilă Pirău (Partidul Naţional Democrat Creştin) şi Guţu Nicolae (PRM).
Colegiul nr. 4 - Orientul Mijlociu şi Africa
Obiectiv vorbind, partidele nu şi-au prea bătut capul cu candidaţii pentru Orientul Mijlociu şi Africa, aşa că nu vă putem spune prea multe despre ei. Gălăţenii din Israel, Afganistan, din ţările africane şi statele arabe au de ales între politologul Ovidiu Alexandru Raeţchi (PC), propus de USL, jurista democrat-liberală Cristina Baturi (ARD), ecologista Niculiţa Ghiţă, preşedinta Comunităţii Române „Sf. Ştefan cel Mare” din Atena, Grumar Robert Csongor (UDMR) şi Virginia Mircea (PP-DD).
Cine vrea să fie senator?
Pentru cele două mandate de senator al diasporei româneşti, Pământul a fost împărţit în două. Pentru Colegiul nr. 1 care cuprinde Colegiile 1 şi 2 de deputat, adică Europa şi Asia, principalii combatanţi sunt Riceard Viorel Badea (ARD), actualmente senator PDL pentru Diaspora şi Cristian David (USL), fost ministru al Administraţiei în Guvernul Tăriceanu şi actualmente senator PNL. Se luptă pentru acelaşi mandat: ecologistul Ion Săvoiu, fost lider al PDL în Peninsulă, Hantz Peter-Bela (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Nagy Zoltan-Levente (UDMR), Eugen Costinel Mihalache (PP-DD) - fost şef la secţia consulara Oslo, în prezent administrator al propriei firme de consultanţă, şi cântăreaţa Mihaela Mihai (Mihaela Neagu, pe buletinul de vot) din partea PRM.
Unii dintre candidaţii înscrişi în Colegiul senatorial nr. 2 care cuprinde Colegiile 3 şi 4 de deputat, adică Americile, Australia, Noua Zeelandă, Orientul Mijlociu şi Africa au avut deja parte de contestaţii din partea românilor, care nu sunt deloc încântaţi să le dea votul! Unul dintre cei vizaţi este Eugen Roventa (ARD) - doctor în matematici aplicate la Facultatea Glendon a Universităţii York, Toronto. Critici au apărut şi la adresa celor două feţe bisericeşti: Dorel Sîngeorzan - episcop în "Church Of God" şi fondator a corporaţiei One World Delivery Corp, propus de PER şi Doru Liviu Ilioi (PP-DD) - pastor penticostal în Statele Unite. Ceilalţi candidaţi, despre care, din păcate nu vă putem spune mai multe sunt Anghel Adrian (USL), Kovacs Peter (UDMR) şi Carolina Floare Ilica (PRM).
Dacă niciunul dintre aceşti candidaţi nu vă merită ştampila cu menţiunea „VOTAT”, atunci aveţi la îndemână votul de blam - votul alb! Legea alegerilor a stabilit că buletinele rămase neatinse de ştampila de vot nu vor mai fi considerate voturi nule, ci votul albe şi chiar dacă nu vor atârna în balanţa împărţirii mandatelor vor spune multe despre încrederea şi părerea cetăţenilor despre candidaţi.

Citit 3466 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2012 22:20

11 comentarii

 • postat de gabi Luni, 19 Noiembrie 2012 11:53 Link la comentariu
  0
  0

  ok,votam,ne dam obolul...si ,dupa ce va fi?ramanem cu acelasi gust amar,care ne-a facut sa plecam de-acasa?sa traim departe de ai nostrii,sa fim obligati sa acceptam stilul lor de viata de loc civilizati?(vb .de Italia) si totusi,de ce noi cei de departe nu ne putem unii ...de ce suntem dispersati?cand va fi si in tara un altfel de trai?pentru ca eu,am tras urmatoarea concluzie:pacat ca suntem un popor harnic cu minti sclipitoare,cu legi respectate dar cu conducatori prosti care nu-si apreciaza si nu fac nimic pentru cei care i-au ales....

  Raportează
 • postat de virgil Luni, 12 Noiembrie 2012 04:58 Link la comentariu
  0
  0

  vreti sa mearga bine in rominia nu votati pentru niste greierasi care nu au habar de nici o politica eu stiu ca cei care candideaza trebuie sa aiba facultate de economie politica sau alte studii politice internationale care duce tara la prosperitate nu la faliment nu vad cum niste cintareti de muzica ar putea sa duca la o democratie prospera .

  Raportează
 • postat de ACUM,MAI MULT CA ORICAND TREBUIE UNITATE,NU DISCORDIE Joi, 08 Noiembrie 2012 21:11 Link la comentariu
  0
  0

  ei vor,dar pe ei cine-i vrea' stati bre ''la locurili voastre'',ce naiba,nu va mai cunoasteti lungul '' coardelor vocale''? johnescu' are dreptate,chiar de suntem plecati care incotro,ne intereseaza,sa stim ca ai nostri,multi putini ramasi ''acasa''o duc bine.Si ne-am dori sa putem avea conditii( pe care le-am descoperit luand in piept''EUROPA'' cu bune si rele)si pe plaiurile natale,asta nu,pt ca am avea ifose,ci doar ca (conditiile dorite)sunt. considerate min ime si normalein orice societate care-si respecta semenii.MARE pacat ca cei ce vor sa ne reprezinte,sufera de aceleasi ''tare''infierate inca de dupa'89.Sperand doar sa fie schimbat ceva fara interventia fiecaruia in acest sens,suna ca:FIE-TI MILA.
  Noi toti trebuie sa punem umarul la crearea unei societati ,asa cum ne.-o dorim,si trebuie sa incepem,printr-o alegere justa,nu sa ne aruncam precum gaina.DOAMNE-AJUTA

  Raportează
 • postat de johnescu Miercuri, 07 Noiembrie 2012 14:14 Link la comentariu
  0
  0

  In calitatea de galatean/roman stabilit intr-unul din colegiile sus-mentionate, pot spune ca n-am simtit nici-o clipa sustinerea parlamentului Romaniei. Nici in tara, nici in deplasare. In continuare astept aparitia unor minti dezghetate, a unor tineri cu atitudine, dornici sa faca ceva. Ramane sa astept in continuare.
  Atat timp cat sunt cetatean roman, am dreptul de a vota parlamentul Romaniei. Nu mi-l exercit, dar il am si nu vreau sa renunt la el. Am o familie in Romania, de care imi pasa, vreau sa-mi cresc copiii in Romania, deci ma intereseaza viitorul Romaniei. Din nefericire, optiunile sunt limitate-infractori sau circari.

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Miercuri, 07 Noiembrie 2012 00:51 Link la comentariu
  0
  0

  Anca Melinte scrie numai articole pornografice prin ziarul asta iar acum se vrea experta in problemele diasporei.

  Raportează
 • postat de ss Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 05:52 Link la comentariu
  0
  0

  Imi vine sa vomit cand aud ce tampenii.....mai promoveaza ..Romania.....Pe Draga Olteanu...n-o puneti la partida rromilor ca tare-i mai placea s-o faca pe piranda....sau aia de la Divertis ..ar puta candida si ei.de ce nu..heheh ..vai de zilele celor ramasi acasa...O s-ajungeti sa va mancati intre voi ca sobolanii....la mai mare, ca asta meritati..

  Raportează
 • postat de ss Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 05:52 Link la comentariu
  0
  0

  Imi vine sa vomit cand aud ce tampenii.....mai promoveaza ..Romania.....Pe Draga Olteanu...n-o puneti la partida rromilor ca tare-i mai placea s-o faca pe piranda....sau aia de la Divertis ..ar puta candida si ei.de ce nu..heheh ..vai de zilele celor ramasi acasa...O s-ajungeti sa va mancati intre voi ca sobolanii....la mai mare, ca asta meritati..

  Raportează
 • postat de V Vineri, 02 Noiembrie 2012 13:22 Link la comentariu
  0
  0

  ...aveam vreo 2 discuri de vinil cu melodii ale nesimtitului din poza (acum membru "marcant" al psd si mare doritor de ciolan..). Imi pare rau ca le-am ascultat vreodata si m-am identificat cu versurile unui nenorocit. In prezent discurile putrezesc la ghena.

  Raportează
 • postat de mai sus de 49 Vineri, 02 Noiembrie 2012 11:21 Link la comentariu
  0
  0

  Domnu' Persuador,
  Situatia mea este simlara, nu insa si opinia.
  Afirmand cetatenia (nu originea, nationalitatea!) a vota este o responsabilitate de reala importanta.
  Ma mir ca un cetatean (si) american renunta la acest principiu.
  Daca ati fi spus ca nu prezinta incredere candidatii - OK, no comments.
  Dar sa nu-ti "placa" principiul... asta "spune" multe despre "romanul zilei de azi": singurul principiu este lipsa de principialitate.
  Poate ca aveti resedinta la distanta mare de sectia de votare...
  Eu locuiesc aproape (2 mile, chiar mai putin) de sectie, apreciez ca oferta la vot este slaba dar astat poate tara, cu cei pe care i-am lasat in urma...
  Si ei, cei de departe ne cer sa ne spunem pararea; sa le intoarcem spatele?
  Nu ne plac legile si judecam deasupra lor? Putem face si facem aceasta insa viata reala presupune sa "miscam" cu fapta dupa ce gandim si decidem.
  Pana la urma, faptele schimba ceva in aceasta lume,
  Sanatate si numai bine!

  Raportează
 • postat de gălățeanu Vineri, 02 Noiembrie 2012 07:22 Link la comentariu
  0
  0

  Se pare că toți oamenii raționali, au plecat din țară. Păcat că nu avem motiv să te chemăm acasă.

  Raportează
 • postat de Persuader Vineri, 02 Noiembrie 2012 06:35 Link la comentariu
  0
  0

  ca roman din diaspora cu dubla cetatenie (romano-americana) , si plecat de aproape 15 ani din tara , consider ca nu e corect ca eu sa votez.Nu e corect sa votez pentru cei care au ramas acolo sa-si duca crucea de pe o zi pe alta.Daca am ales sa traiesc in alta tara sub alte legi si reguli nu e corect ca eu sa fiu intrebat cine vreau sa fie primarul Galatiului.Nu am rupt legataura cu tara , citesc zilnic ziarele ,dar asta nu ma poate face sa fiu considerat ca fiind la curent cu probelme e tarii , e una sa traiesti acolo sa simti pe propria piele si alta sa e vii doar in vizita.Nu e corect sa fiu socotit ca am votat.Nu am cum sa verific dar mi-ar placea sa vad de cate ori "am votat"(in tara sau nu) de cand am plecat...sunt sigur ca am facuto de cateva ori desi de cand am plecat nu am pus stampila pe nici un buletin de vot.Consider ca atata timp cat nu traiesc acolo , nu platesc taxe si impozite acolo, nu am dreptul sa-i exprim dreptul la vot.Consider ca ce se face acum e doar o masluire a voturilor (din cauza diferentei de fus orar SUA fiind cu 6-8 ore in urma RO). Stiu din surse sigure cum a doua oara cand a fost ales Basescu se stia deja rezultatul partial in Ro iar aici de abia incepuse votarea si pe la consulate se stia cam cate voturi are nevoie Baselu ca sa iasa....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.