Nela Gălăţeanu, artistă de succes în Italia: „Chi si ferma, è perso!”

Nela Gălăţeanu, artistă de succes în Italia: „Chi si ferma, è perso!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de aproape un an a colindat Italia în lung şi-n lat, minunându-se de toate frumuseţile şi facilităţile unei lumi noi, pline de neprevăzut, învăţând limba şi cântând în cluburi şi discoteci. Apoi a făcut parte dintr-o orchestră care prezenta spectacole în aer liber, pe urmă a cântat cu un grup în săli de dans. După două luni de piano-bar în Elveţia, revenită în Italia, a continuat să cânte la seratele restaurantelor de lux din Pescara şi împrejurimi, dar şi la nunţi, formând, cu un pianist italian, un duo apreciat şi foarte căutat. Graţie vocii sale calde, a talentului, a perfecţionării artistice continue şi a repertoriului propriu în stare să satisfacă exigentele oricărui gen de cerinţă muzicală, artista Nela Gălăţeanu este în permanenţă solicitată. Acum doi ani, a participat la sărbătorirea unui cardinal al Vaticanului, Dario Castrillòn Hoyos, lângă Roma. Ce dovadă de recunoaştere poate fi mai mare? În aceste condiţii, nu e deloc de mirare cum s-au transformat cele două luni de şedere în Italia - pentru care artista a părăsit Galaţiul în iarna lui 1991 - în 21 de ani de carieră muzicală de succes în Italia.

Pas cu pas, fără scurtături

„Oricât de greu ar părea un obiectiv de realizat, dacă ştii exact ce vrei şi te străduieşti cu toate metodele ortodoxe avute la dispoziţie să-l atingi, înfruntând obstacolele, fără a căuta scurtături şi fără a dori totul şi imediat, cred că nimic nu e imposibil... oriunde!”, aceasta este convingerea fermă a artistei Nela Gălăţeanu, fostă componentă a grupului folk „Albatros”, care, aşa cum vă spuneam în pagina trecută de Diaspora, a cucerit inimile italienilor, şi nu numai, construindu-şi o carieră muzicală internaţională. Îşi aminteşte şi acum emoţiile care o copleşeau în ziua plecării de la Otopeni, în acea zi friguroasă de iarnă din 1991, valiza imensă pe care abia o putea urni, plină de speranţele ei şi de toate lucrurile utile pe care mama i le îngrămădise, din care nu lipsea nici măcar un pic de detergent de rufe: „Lasă, mamă, c-o să ai nevoie… să nu cheltui banii!”. Iar după teama primului zbor, impactul uluitor cu ceea ce a găsit: „Roma maiestoasă şi misterioasă în noapte, plină de strălucire, autostrăzile perfecte pe care mişunau o mulţime nemaivăzută de maşini. O diferenţă izbitoare între lumea pe care o lăsasem în urma noastră şi cea în care păşeam. După Roma a urmat Padova, apoi Pisa, Perugia, Asti, Siena, Pistoia, Firenze, Arezzo, Viterbo, Veneţia, Desenzano, Grosseto... locuri fascinante, istorice sau pitoreşti, în care am descoperit mereu câte ceva, îmbogăţindu-mi bagajul cultural şi emoţional. Prindeam curaj şi ideea de a rămâne în ţara care mă găzduia se contura tot mai mult”, îşi aminteşte Nela.

Nimic n-a fost imposibil

Ajunsă la Pescara, expirarea contractului de un an a coincis cu propunerea unui impresar din zonă de a face parte dintr-o orchestră care prezenta spectacole în aer liber. Şi-a schimbat repertoriul, s-a adaptat noilor condiţii şi a mai câştigat un pariu! Apoi a cântat pentru doi ani cu un alt grup, în aşa-zisele „ballere” - săli de dans şi a adăugat repertoriului său: fox, vals, beguine, mazurca, dansuri de grup (hully gully, mambo, cumbia, cha-cha, tarantella) şi latino-americane. Cu şase ani în urmă l-a cunoscut pe actualul impresar, Gianni Mucci, care i-a propus un contract de două luni de piano-bar la hotelul «Hilton» din Geneva. A pierdut iar zile şi nopţi pentru a-şi îmbunătăţi repertoriul internaţional, dar a meritat! Întoarsă în Italia, a continuat să facă serate la restaurantele de lux din Pescara şi împrejurimi, dar cele mai entuziasmante sunt nunţile, pe care le pregăteşte cu mare grijă, în funcţie de cerinţele muzicale ale organizatorilor. Chiar dacă sunt destul de obositoare - durează şi câte 12 ore - şi fiecare amănunt contează, îi oferă satisfacţii extraordinare.

Performanţă şi încredere

„Nu mi-a fost uşor să ocup «locul cald» pe care-l am, a trebuit să câştig încrederea celor din jur, să fiu constantă şi poate să fiu calitativ uneori deasupra - chiar şi cu puţin - colegelor mele italiene, dar cred că sunt condiţii necesare în oricare loc, iar satisfacţia este cu atât mai mare cu cât obţii totul singur, fără «ajutoare», ci doar cu propriile resurse. Am încercat întotdeauna să cresc artistic, atât pentru mine cât şi pentru a nu înşela aşteptările persoanelor care au crezut în mine, m-au sprijinit şi încurajat. Am luat lecţii de canto cu profesorul Mazzochetti, iar anul trecut am frecventat un curs de jazz la Academia de muzică din Pescara. «Nu sfârşeşti niciodată să înveţi», spun italienii. Publicul italian prezent la seratele noastre preferă piesele italiene, dar sunt şi mulţi care gustă cu plăcere standardele internaţionale de la «Night and day» şi «All of me», de la «Ain't no sunshine» şi «Moondance» la «Eye in the sky» şi «Don't know why». Trebuie să fii la zi cu noutăţile, e o continuă perfecţionare şi adăugare de piese noi de toate genurile (la o nuntă mirii mi-au cerut «I don't wanna miss a thing» de Aerosmith, iar la alta «This love» - Maroon 5 sau «Always» - Bon Jovi). «Chi si ferma è perso» adică cine se opreşte e pierdut. Iar viaţa e destul de ciudată: eu, româncă sută la sută, care m-am chinuit prin tot felul de şcoli muzicale să-mi formez un repertoriu romanesc, nu cânt deloc în româneşte, ci în italiană, engleză, franceză şi spaniolă”, mărturiseşte Nela Gălăţeanu.

Cum se vede peste 20 de ani?

„Mă văd tot aici - chiar dacă nici ideea de a mă restabili în Galaţi nu-mi displace - la pensie, cântând doar pentru mine (aşa cum am început, de fapt), îngrijind grădiniţa mea de flori, înconjurată de măcar două - trei animăluţe domestice. Făcând lungi plimbări pe malul mării (nerenunţând la cele două ore de fitness pe săptămână) şi oferindu-mi uneori câte o călătorie într-un loc nemaivăzut. Şi întorcându-mă din când în când la: «Oraşu-n care m-am născut/ E frate bun cu Dunărea/ Aici îmi cântă inima/ Şi visele şi dragostea», aşa cum cânta Alexandru Jula, în primele spectacole pe care le-am văzut, copil fiind, la Teatrul Muzical din Galaţi, ne-a spus Nela Gălăţeanu.
Suntem convinşi că aşa va fi! Succes, Nela Gălăţeanu!

Citit 3755 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2012 17:58

14 comentarii

 • postat de 2013
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 06:37
  Ar fi interesant sa aflam si parerea Lui Lady Gaga (if any) despre comentariile Nelei la adresa ei.
  Chiar nu se vede diferenta? Dupa parerea mea ceea ce face Nela a facut si ea dar ceea ce face ea ,cu parere de rau , Nela nu va realiza in urmatorii zece mii de ani. E doar o parere ,eu ii doresc tot binele din lume..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nela
  Vineri, 21 Decembrie 2012 17:57
  Credeam cà barfa e o caracteristicà femininà, dar mà ìnselam.
  "Tanti Nela" ìi ràspunde unui nene ca d-ta cà n-are nicio problemà ìn a fi absolut necunoscutà pe plaiuri gàlàtene (desi muzicienii din generatia mea mà stiu), prefer plaiurile actuale ...chiar dacà asta pare a fi o problemà pt altii ...care n-au nici ìn clin, nici ìn manecà_cu muzica (cacofonia và e dedicatà). Interviul mi-a fost cerut pe cale virtualà, iar spatiul ìn care a apàrut e dedicat gàlàtenilor din stràinàtate (...deci care-i problema voastrà?! - nu cititi! ) si nu vàd de ce-ar fi trebuit sà plàtesc pt o "publicitate" care nici màcar nu aduce apà la moara mea de aici. Posedati o minimà logicà? ...Si n-ati priceput un lucru: existà si persoane anonime care-si fac bine meseria (oricare ar fi si oriunde ar fi) fàrà a ravni neapàrat la popularitate . Si omul care màturà BINE strada e de respectat. Intentia e de a oferi calitate, de a fi educati si a se sti comporta ìntr-o lume civilizatà.
  Cineva a scris cà-n Galati prostia si marlània au ajuns la un nivel maxim.
  Oameni buni ...deschideti-và orizontul, iesiti ìn lume, càlàtoriti, observati mentalitatea si comportamentul oamenilor simpli si pasnici care nu si-ar permite nicicum sà atace si sà jigneascà gratuit persoane necunoscute. Oare nu mai existà rusine si bun simt? Cine và dà dreptul (democratia...oare?) sà và dati cu presupusul si sà và ìnràiti ìmpotriva unei persoane pe care NU O CUNOASTETI?????!!!!! Sunteti "vizionari"?
  Cultivati-và propriile interese si n-o mai faceti pe "criticii de artà", luati lectii de bune maniere, de matematicà (au apàrut 2 articole ìn 9 zile ...atat), punati-và ochelari pt a distinge o rochie de searà de un furou. Si terminati-o cu sarcasmul ieftin... ce tristete! SAU ...ràmaneti ìn lumea voastrà cu làutari, aici nu existà asa ceva.
  Viata merge ìnainte ..."domnilor". Haideti sà evoluàm un pic ...pt cine are posibilitàti :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de @acelasi
  Vineri, 21 Decembrie 2012 12:52
  Tanti Nela cam asta e adevarul
  nu stiu daca intelegi cu adevarat cum sta problema:
  concret : nu esti cunoscuta absolut deloc pe plaiuri galatene
  poti sa zici ca dansezi streaptese sau canti serenade insusi lu tata Berlusconi ,degeaba ,stai linistita acolo si promoveaza-te acolo unde dansezi,canti,reciti de cinspe,opspe ani .
  Intelegi :
  fa-ti reclama acolo
  nu e nevoie de 7 articole aici,plateste pe cineva acolo sa-ti faca niste articole in presa din peninsula,nu mai ARUNCA CU BANII AICI UNDE : ESTI O ARHI NECUNOSCUTA
  regret : dar asta este adevarul si aici nu e vorba de rautate
  e vorba ca : te vede lumea in furou de sapte saptamani jumate
  0
  0
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Vineri, 21 Decembrie 2012 09:25
  Da' nu suntem invidiosi. Si nici nu vrem un al treilea articol despre tine. Pune mana si scrie o carte si gata. E singurul ziar din lume care timp de 25 de zile tine pe prima pagina doua articole cu acelasi personaj. Daca ai fi fost vreo persoana publica, recunoscuta cel putin la nivel judetean, mai spuneam. Dar asa...

  Iti doresc mult succes!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Ghica
  Vineri, 21 Decembrie 2012 01:24
  Nela esti o simpla lautareasa in restaurant cun sunt peste tot in lumea asta.Te crezi ma talentata decat Lady Gaga.
  Cel mai simplu mod de a vedea cine esti,doar verificate pe Google search engine ,Bing sau orce alt search engine,si vei vedea ca nu stie nimeni nimic despre tine.Nu mai face filozofie cu noi ca ne-am dat seama cine esti.
  Daca mergi in Galati sau Bucuresti o sa gasesti lautari mai de succes decat tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nela
  Joi, 20 Decembrie 2012 17:12
  ps- Cu Elvis (ìn fata càruia mà ìnclin!) sau Lady Gaga ( cu care nu mi-ar plàcea defel sà fiu comparatà ...si care, dupà gustul meu nici màcar nu e o voce, ci un personaj artistic al societàtii avariate ìn care tràim) nu poate fi comparat niciun atrist roman :) Ganduri bune ...si bune intentii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nela
  Joi, 20 Decembrie 2012 17:05
  Si dupà cum spuneam, doamnelor si domnilor... IGNORANTA si ( adaug acum, vàzand unele comentarii ale dv.) INVIDIA sunt boli incurabile. Nu trebuie sà mà justific, dar pe profilul meu fb sunt toate "dovezile" pt ceea ce d-na Anca Melinte a scris (si care nu cred cà asteaptà sugestiile dv. ìn a se documenta): ìnregistràri video-audio, aprecieri ale colegilor italieni si ale publicului, fotografii ale seratelor de la "Hilton"...etc ...si ale spectacolelor din toti acesti ani.
  Iar faptul cà fratele meu e un muzician cunoscut ìn Galati si Bucuresti (si care SIGUR nu se ocupà de striptease) ar putea sà aprindà o luminità ìn ìntunericimea absurdà a unora dintre pàrerile voastre. Din pàcate, majoritatea dintre noi -romanii, neavand educatia si civilizatia necesare, avem tendinta de a fi ràutàciosi ...ceea ce nu ne face o mare onoare. Mà simt realizatà alàturi de persoana langà care stau de 18 ani si cu ceea ce fac ìn muzicà de mai mult de 25 de ani ìntr-o tarà stràinà unde sunt respectatà si pretuità ...spre deosebire (probabil) de multe alte persoane frustrate care-si pot oferi doar satisfactia de a ìmprosca cu noroi si care nici màcar nu au habar despre ceea ce vorbesc. Mà consider o fiintà norocoasà care-si permite sà fie ìngàduitoare cu cei care nu au capacitatea de a vedea dincolo de prejudecàti si propria obtuzitate.
  Multumesc pt aprecieri si invitatii, dar - ca de obicei- eu de sàrbàtori cant ...chiar và invit la restaurantul "Polena" din Montesilvano ...dar và avertizez cà meniul e f. scump ( ati fi sigur mai castigati oferindu-và un striptease ìntr-un oarecare loc obscur). Fiecare dintre noi va ràmane cu ceea ce are si cu care se mandreste : unii cu realizàrile concrete de o viatà, altii cu aciditàti pe care le-au semànat doar ca sà se bage ìn seamà :)
  Dupà cum vedeti, s-ar mai fi putut scrie si un al 3-lea articol despre mine, dar mà retrag si và las dv lucrurile interesante de scris. Sàrbàtori fericite tuturor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Miercuri, 19 Decembrie 2012 09:10
  chiar nu mai aveti articole? de o luna incoace, doar pe madam asta o vad in partea stanga a sitului. mai degraba ati pune un banner.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Ghica
  Luni, 17 Decembrie 2012 01:40
  Incepem sa popularizam o nonvaloare sau poate o fosta stripteaser intr-un obscur oras italian.De ce nu o comparati cu Elvis or Lady Gaga?
  0
  0
  Raportează
 • postat de wicks
  Duminică, 16 Decembrie 2012 10:32
  1.80 cm,84 kg,manierat ,43 ani cu situatie foarte buna si foarte linistit
  daca doriti sa ma cunoasteti va pot lasa nr de telefon.
  eu suport tot ce tine de cheltuieli privind sarbatorile [no limit]. foarte draguta ,mi-ati rapit inima
  0
  0
  Raportează
 • postat de Diasporeanu Nicola
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2012 22:32
  Articole similare de aceeasi autoare:
  · Inteligenţa dintre ţâţe şi celebritatea din bikini
  · „Pufuleţ”, curv... şi becaliada liberă la WC-teveu
  · Tu unde ţi-ai rătăcit virginitatea?
  · Extaz şi agonie fără sutien
  · Violatorul bucătar (te) hărţuieşte sexual cu frişcă şi prăjituri
  · Câtă bărbăţie are Adi Minune?!
  · Nevasta dăunează grav amantei
  · Ţâţe şi platane
  · Sex, ţâţe sau moarte? Ce se vinde mai bine
  · Două buzişoare, două ţâţişoare şi-un cur...
  · Întâi te culci cu cine trebuie, apoi arăţi la toată lumea......etc,etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Geo
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2012 21:59
  @Paula
  In articol Anca Melinte spune ca I-a cucerit pe italieni nicidecum pe romanii din Italia, De aia nu o cunoasteti. Va rog cititi mai atent.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dulci
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2012 20:29
  cam dubios sau extrem de dubios mi se pare si mie al doilea reportaj pe aceeasi subiect in nici 10 zile
  un singur scop : RECLAMA
  nu am nimic cu D-na ,toata stima.aratati foarte bine la dvs,sunteti maritata etc.aveti cu cine sa faceti sarbatorile ?
  daca nu ,un domn extrem de serios si galant doreste sa va faca fericita
  repet:extrem de serios
  0
  1
  Raportează
 • postat de paula
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2012 17:41
  NU AM AUZIT NIMIC DESPRE ACEASTA D-NA.... SI CULME STAU LA 15KM DE PESCARA..... e drept nu fecventez salile de bal si alte activitati ce le descrie mai sus.... DAR VA GARANTEZ CA O LUATI PREA USOR SI TOATUL ADEVARAT .... EU ZIC UN PIC DE PRECAUTIE NU V-AR STRICA..... Eu sunt aici de 12 ani..... nu este chiar asa... sunt si eu o ex galateanca .....
  Selectionati un pic povstile !!PACE... numai bine si SFANTA NASTERE A MANTUITORULUI CU BINE SI FERICIRE!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.