13 medici români în Haute-Loire. O gălăţeancă îi învaţă pe copiii francezi taina mărţişorului

13 medici români în Haute-Loire. O gălăţeancă îi învaţă pe copiii francezi taina mărţişorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Noi reprezentăm România zilnic. Aici suntem la ţară, ne cunoaştem toţi, ne salutăm pe stradă aşa cum se salută în România, la sate, ne oprim, stăm de vorbă. Toţi ştiu că suntem romani! 13 medici romani sunt în Haute-Loire, dintre care 12 pe o rază de aproximativ 40 km, iar unul cam la 60 km. De ce altă motivaţie aş mai avea nevoie să mă implic?”, se întreabă retoric gălăţeanca Mariana Stroiu, despre care aţi mai putut citi în paginile „Vieţii libere”.

Mariana este singura româncă şi gălăţeancă din echipa de voluntari care organizează o salbă de evenimente româneşti care au pornit de la faptul că România este invitată de onoare la „Salon du livre” de la Paris. Pentru a se putea bucura de prezenţa unor scriitori contemporani, au pregătit un weekend cultural pe 15-17 martie, cu o săptămână înainte. Dar pe 2 martie, la centrul informatic din comună, împreună cu învăţătorii de la şcoala din localitate, copiii vor descoperi ce sunt şi cum se fac mărţişoarele. În plus, li se vor citi poveşti de autori români şi totul este o surpriză pentru participanţi.

Emoţii de ambele părţi

Provocarea de a face mărţişoare a fost primită cu emoţie şi bucurie de reprezentanta şcolii, care a primit deja „prima lecţie”. Misiunea este la fel de complexă şi pentru Mariana Stroiu, pentru că nu a fost nevoită până acum să-şi facă singură mărţişoarele, nici măcar firul roş-alb simbolic! Sunt deja pregătite cartoane colorate, seminţe mici, petale uscate de flori, vopsele şi fire de albe şi roşii de in. Copiii vor duce acasă micile lor opere.

Primăvară din Est

„Casa Veche (La Maison vieille) se îndreaptă spre est…”, aşa este anunţat weekendul cultural românesc programat săptămâna viitoare: „România va fi invitata de onoare a Salonului Cărţii de la Paris. Cu această ocazie, numeroşi autori contemporani şi clasici vor fi (re)traduşi şi (re)editaţi. Profitând de acest suflu puternic venit din Marele Est, La Maison vieille va folosi elementele naturale pentru a reconstitui atmosfera în manieră proprie, organizând, între 15 şi 17 martie 2013, diverse manifestări, având ca parteneri centre informaţionale din Loire şi Haute-Loire”.

Totul începe în seara de 15 martie când sunt invitaţi scriitorul Daniel Marius Popescu, câştigător al Premiului Rilke în 2006, şi botanistul ecologist Benoit Renaux. După ce scriitorul, invitat şi la Salonul Cărţii de la Paris îşi va prezenta şi va citi din cărţile sale, va urma o discuţie despre „Pădurile seculare ale României, o bijuterie ecologică” şi un schimb de păreri între cei doi invitaţi, pentru că, dincolo de a fi scriitor, Daniel Popescu este absolvent de Silvicultură al Universităţii din Braşov. Pe 16 martie, este programată expoziţia unui artist plastic consacrat în Franţa, Rodica Costianu, născută în Galaţi (despre care veţi putea citi, în scurtă vreme un amplu articol în pagina de Diaspora), vernisaj în prezenţa autoarei, care va avea drept coloană sonoră muzica de Enescu. Apoi Mariana Stroiu le va vorbi invitaţilor despre poetul naţional Mihai Eminescu, despre opera lui, şi le va recita în franceză. Apoi, Julia Beurg, o tânără jurnalistă, bursieră a Institutului Cultural Român, şi care a studiat un timp în România, îi va invita pe francezi şi români „Pe urmele lui Panait Istrati”, supranumit „Gorki din Balcani”.

Delicii culinare

Invitaţii acestui weekend cultural românesc vor fi răsfăţaţi cu delicii naţionale: cozonac, plăcintă cu brânză, salam de biscuiţi, albă ca zăpada, poale-n brâu. Chef este Mariana Stroiu, ajutată de familiile medicilor din zonă. De altfel, aceştia nu numai că vor fi prezenţi la evenimente, cu tot cu familiile lor, dar şi-au invitat şi colegii de serviciu.

Mobilizare generală

S-a stabilit şi că în acest weekend medicii români din Haute-Loire vor pune în sala de aşteptare a cabinetelor lor muzică romanească. Medicul generalist Răzvan Stroiu este mai norocos, în cabinetul său sunt deja expuse lucrările plasticienei Rodica Costianu. La fel şi la bibliotecă, în sala de expoziţie de la Primărie şi la Maison vieille. În plus, bibliotecara din comună a vorbit cu personalul bibliotecilor din localităţile unde sunt medici români să organizeze expoziţie de carte românească şi să ofere muzică românească - Ciprian Porumbescu, George Enescu şi Gheorghe Zamfir.

În plus, despre evenimentul românesc din Haute-Loire va scrie ziarul „La Tribune - Le Progres”, dar noi le-am luat-o înainte!

Tineri şi celebri: Cine sunt Mariana şi Răzvan Stroiu

Medicul generalist Răzvan Stroiu a fost considerat reprezentativ de jurnaliştii „Le Monde” pentru a fi inclus între cele 100 de portrete care oferă o splendidă oglindă a societăţii franceze actuale - „Une année (formidable!) en France” - „Un an (formidabil) în Franţa”. Înainte de a ajunge în Franţa, dr. Stroiu a îngrijit de sănătatea localnicilor din satele judeţului nostru, în care ajungea cu GPS-ul. Mariana Stroiu este jurist-economist cu diplomă în drept comunitar european la ˝Premiere Pantheon˝, Sorbona, are studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic şi a absolvit Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie. A refuzat posturile propuse cu insistenţă în administraţia franceză, şi în afară de a se ocupa de partea administrativ-financiară a cabinetului soţului său, dr. Răzvan Stroiu, are propria societate pe management de vânzări, collierelectronique.fr.

Citit 2448 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 22:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.