VIDEO / „Focul Viu” din Vestul American. Românul care a cucerit lumea cu camera de filmat

VIDEO / „Focul Viu” din Vestul American. Românul care a cucerit lumea cu camera de filmat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Galaţiul ar putea fi subiectul unui film documentar sau de aventură? * Ei bine, da, o spune cu tărie Cristian Bohuslavschi, unul dintre cei mai activi producători de documentare de aventură, care trăieşte de 23 de ani în America, şi de circa 18 ani în Colorado * 2013 va marca începutul celui de al şaselea sezon al serialului de aventuri „CossWest Adventures” pe canalul american de televiziune „The Altitude Channel”, serial produs şi regizat de românul în inima căruia arde „Focul Viu”


Alaska, Elveţia, Noua Zeelandă, Chamonix, Munţii Stâncoşi... şi Transilvania, o fascinantă asociere de lumi, peisaje spectaculoase şi poveşti pe care Cristian Bohuslavschi, unul dintre cei mai activi producători de documentare de aventură, le-a dezvăluit lumii cu camera de filmat. Ce-ar zice de o provocare: un film - documentar sau de aventură în Galaţi? „Documentarul despre zona Galaţi ar ieşi chiar foarte spectaculos. Partea lui veche este fermecătoare, din câte îmi aduc aminte. Şi dacă aş face un documentar, aş începe cu istoria şi importanţa lui ca port pe Dunăre pe la sfârşitul anilor 1800, şi în oraş erau chiar şi consulate ale Angliei, Franţei… şi chiar şi SUA se pare că a deschis un consulat pe la 1858... La capitolul aventură, Galaţiul are un potenţial de aventură fantastic. Şi aici vorbesc de Dunăre”, ne-a spus Cristian Bohuslavschi. Merită să-i aflaţi povestea!

Viaţa, ca o aventură

Cristian Bohuslavschi - President/ Film & TV Producer CV&A Films LLC „Enthralling TV Programs & Videos for Travel Destinations”, scrie pe cartea de vizită a românului plecat din ţară în ’90, la o vârstă aventuroasă - 24 de ani. „Aventura face parte din codul nostru genetic. Toată viaţa este, de fapt, o aventură!”, spune românul care, în liceu, a făcut parte din faimosul grup de speologie „Focul Viu”, un club satelit pe lângă Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti. Evadaţi pe munte se simţeau liberi, neîndoctrinaţi. Însă avea să se nască din nou, în America: „Cincinnati is where I found myself...when in America”.

Plecase din România cu gândul de-a ajunge la Hollywood, dar pe drum, „s-a îndrăgostit de Colorado şi de spectaculoşii Rocky Mountains” şi a decis să se stabilească în staţiunea de schi Breckenridge, una dintre cele mai cunoscute şi mai pitoreşti din Statele Unite. Astăzi, activitatea sa impresionantă conţine un fascinant amalgam de documentare şi programe de televiziune, de aventură şi multe „Ski Movies” sponsorizate de companii celebre, de la Pontiac, la Volkswagen şi Chevrolet, dar şi „Discover Salt Lake City and Utah” - „Să descoperim Salt Lake City şi Utah”, prezentat la Centrul Media în timpul Olimpiadei din 2002. Ah, şi, desigur, „Adevărata Transilavanie”, pentru care a primit Premiul de Excelenţă în Comunicare.

„Snow Power”, filmul de suflet

Era în Cincinnati, la finele lui ’94, la câteva luni după ce şi-a deschis firma de producţii video, citea o revistă de schi şi a decis să facă primul „Ski Movie”. Dar cum Cincinnati nu era aproape de munţi, în 1995 s-a relocat în Colorado. A durat 18 luni… „Cel mai greu a fost să obţin finanţarea. În America există sponsori, sunt şi bani, dar competiţia este imensă, feroce, iar eu nu aveam încă o reputaţie... pe vremea aceea produceam videoclipuri pentru diverse canale locale de televiziune, iar pentru câteva luni a fost chiar şi prezentator meteo pentru un canal local. Marele noroc a fost că, după ce investisem mai toate rezervele financiare personale şi o groază de bani în mare parte pe cărţi de credit, firma auto Pontiac s-a hotărât să-mi ofere o şansă şi a semnat ca sponsor auto oficial. A oferit credibilitate filmului şi, după câteva zile, au semnat şi Swissair, Nikon Sunglasses, Motorola şi HeadBandz. Bugetul nu era imens, dar a fost de ajuns pentru a putea termina filmul. Primele cadre le-am filmat prin ianuarie 1996 în Colorado, iar ultimele prin aprilie 1997 în Gstaad, Elveţia, iar montatul l-am terminat la timp pentru începutul sezonului de schi '97-'98. A fost greu, dar a meritat. A fost proiectul cu care am spart gheaţa”, ne-a mărturisit regizorul şi producătorul. „Snow Power” e filmul lui de suflet, „cu tot gustul dulce-amărui al începutului”, care conţine şi un mix despre Carpaţi noştri. După "Snow Power" au urmat „Winter Paradox”, „Snow Safari” şi „Winter Quest” - un „the best of”.

Aventură pentru toţi

În 1998, reţeaua de televiziune americană Resorts Sports Network i-a preluat filmele, care au ajuns să fie văzute de milioane de turişti veniţi din America, dar şi din Europa, Australia şi America de Sud. 2006 a fost anul în care a început serialul TV „CrossWest Adventures”. „În 2004 întâmplarea a făcut ca în Denver să se înfiinţeze un nou canal de sport american The Altitude Channel, proprietatea miliardarului american Stan Kroenke, proprietarul mai multor echipe profesioniste ca Denver Nuggets (baschet), Colorado Avalanche (hochei), St. Louis Rams (fotbal american), Colorado Rapids (fotbal european) şi, de asemenea, proprietarul majoritar al clubului de fotbal Arsenal din Londra. Iniţial, negociam relansarea serialului de schi, dar când au văzut documentarul Discover Salt Lake City and Utah m-au întrebat dacă nu vreau să fac un serial TV de aventură de vară, şi aşa am ajuns să produc «CrossWest Adventures». În 2013, care este sezonul al 6-lea al serialului, sper să ajungem la aproape 30 de episoade TV”, ne-a povestit Cristian Bohuslavschi.

Dacă sunteţi curioşi puteţi căuta pe canalul Youtube episoade numite ca şi serialul "CrossWest Adventures" sau "CV&A Films" pentru a viziona filmele de schi.

Aici puteţi viziona două dintre cele mai spectaculoase filme realizate de Cristian Bohuslavschi:

 

„Snow Power” a fost primul "Ski Movie" al românului

 

"Mt Princeton Hot Springs Resort" - un loc de suflet din Colorado

 

La muncă în destinaţii de vacanţă mirifice

În prima parte a carierei, Cristian Bohuslavschi a fost corespondent şef pentru Europa al postului de radio NBC, a lucrat pentru „Newsweek Europe”, „Times” şi „El Pais”, a fost şi fotograf şi asistent al redactorului şef al revistei „Boardroom”. De mai bine de mai bine de 30 de ani, Cristian Laşcu, editorul şef al "National Geographic" din România este prietenul său. În inimile lor arde "Focul Viu": "Aveam vreo 14 ani când un prieten mi-a spus de acest club. Focul Viu, ce nume sublim, caracterizant pentru toţi membrii clubului. Am facut primele ture de anvergură în Carpaţi, ne-am şcolit reciproc în alpinism, cartare geologică, speologie, şi am făcut chiar şi primul club de speologie subacvatică din România. Sunt membru fondator al Grupului de Explorări Subacvatice Subterane".

Cariera lui Cristian Bohuslavschi cuprinde multe proiecte TV/Media, printre care producţia şi regia multor documentare de amploare. De asemenea, a produs şi regizat nenumărate spoturi publicitare transmise în USA şi întreaga lume, a produs emisiuni TV precum „Out and Around Colorado Springs” – o emisiune despre destinaţiile turisitice, şi „Rocky Talk”- o emisiune de ştiri şi dezbateri pentru regiunea Vail Valley din Colorado şi Rocky Mountain West Region. "CrossWest Adventures" este un serial de documentare de călătorie care prezintă scene de neuitat din mai multe state americane: puteţi vedea de toate, de la staţiuni montane şi peisaje spectaculoase, până la sporturi montane specifice, călătorii cu elicopterul şi călărit la ferme tradiţionale. "Acest documentar mi-a oferit prilejul să vizitez o mulţime de locuri minunate din Vestul Americii, majoritatea destinaţii de vacanţă mirifice, multe pe care nu cred că le-aş fi văzut altfel", mărturiseşte Cristian Bohuslavschi.

 

Citit 3428 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2013 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.