Gălăţeni care au uimit lumea - Gabriel Croitoru

Gălăţeni care au uimit lumea - Gabriel Croitoru
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gabriel Croitoru a devenit cunoscut în România după ce a câştigat concursul prin care a intrat în posesia viorii Guarnieri ce i-a aparţinut lui George Enescu. Chiar dacă activitatea sa muzicală era apreciată cu mult timp înainte de către specialişti, concursul din 2008 a reprezentat pentru Gabriel Croitoru ocazia de a deveni cunoscut şi în rândul publicului larg.

Violonistul s-a născut la Galaţi, pe 20 august 1966. Şi-a început pregătirea muzicală în oraşul natal, la Liceul de Artă, iar la 9 ani a urcat pentru prima dată pe scenă, alături de orchestra simfonică gălăţeană. În 1979 a câştigat primul său concurs important, la Lublin (Polonia).

A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din Capitală în 1983 şi Universitatea Naţională de Muzică în 1987. S-a perfecţionat sub îndrumarea unui alt violonist gălăţean, Ştefan Gheorghiu, iar în 2006 a devenit doctor în muzică, cu o teză despre Pablo Sarasate.

A participat la numeroase competiţii interne şi internaţionale, câştigând o serie de premii de prestigiu, în Austria, Franţa, Elveţia sau Italia, a cântat pe toate marile scene filarmonice ale lumii, având peste 1.000 de apariţii în concerte. A susţinut recitaluri în Europa, Asia şi America.

În 1998, Gabriel Croitoru a câştigat concursul pentru vioara Stradivarius Elder, pe care a cântat Ion Voicu, însă instrumentul nu a mai ajuns la tânărul interpret. Zece ani mai târziu, în 2008, Croitoru şi-a câştigat dreptul de a cânta pe vioara lui Enescu, instrument ce datează din 1731 şi care nu mai fusese folosit din 1955, de la moartea compozitorului. În 2011, Croitoru a susţinut un nou concurs, prin care a rămas în posesia „Catedralei” enesciene pentru încă cinci ani.

Dincolo de activitatea concertistică, Gabriel Croitoru este profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

De menţionat şi faptul că fiica sa, Simina, născută în 1990, este deja o violonistă cunoscută şi laureată a mai multor premii internaţionale.

Citit 6947 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2013 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.