Români în America - Moştenirea dacică, descifrată peste Ocean

Români în America - Moştenirea dacică, descifrată peste Ocean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Americanii nu cunosc istorie şi geografie”, este una dintre opiniile false vehiculate în România. Aflaţi că americanii sunt cât se poate de interesaţi de istorie, şi mai mult, de istoria Daciei. La începutul acestui an, la Clubul Cosmos din Washington DC, locul unde s-a fondat „National Geographic Society” în 1888, a avut loc un eveniment special pentru prezentarea culturii şi istoriei României „Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage”.

Evenimentul a fost relatat în ziarul „Mioriţa USA” de Simona Botezan, jurnalist româno-american premiat de North American Romanian Press Association pentru reportaje, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului nostru. „Felul în care înţeleg americanii istoria noastră ne dă şi nouă o altă perspectivă asupra rolului, locului şi importanţei României în Europa şi în lume. De regulă, ţările care atrag atenţia americanilor din punct de vedere istoric, devin şi destinaţiile predilecte pentru vacanţele lor. O ţară mică, aşa cum este România, pentru a fi apreciată şi pentru a capta interesul în America, are nevoie de apartenenţă şi de lobby. Am înţeles câtă greutate are apartenenţa României la UE şi NATO abia după ce am ajuns în SUA. Ei cunosc foarte bine istoria marilor imperii, istoria Indiei, Chinei, a lumii islamice sau a Americii Latine, dar istoria ţărilor mici din Europa nu se aprofundează în şcolile americane, aşa că trebuie să ne promovam noi înşine, să atragem atenţia asupra istoriei noastre şi asupra contribuţiilor româneşti la progresul umanităţii. Depinde numai de noi să ne facem remarcaţi, cunoscuţi şi apreciaţi în SUA”, ne-a spus Simona Botezan.

Şi ca o dovadă în plus a faptului că americanilor le pasă de istorie, aflaţi că redactor-şef al ziarului Mioriţa USA este prof. dr. Marius Petraru, un tânăr şi reputat cercetător ştiinţific originar din Suceava, care predă istorie şi geografie la “California State University” şi la “American River College”.

Citit 2814 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2013 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.