Ambiţia Luanei Neculiţă: „Vreau să le schimb belgienilor percepţia despre români”

Ambiţia Luanei Neculiţă: „Vreau să le schimb belgienilor percepţia despre români”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luana Andra Neculiţă locuieşte la Bruxelles împreună cu părinţii săi, dar îşi petrece toate vacanţele la Galaţi, la bunici. La 10 ani, vorbeşte fluent (şi corect) în română, franceză şi flamandă. Urmează cursuri de dans, teorie muzicală, teatru, chitară şi pian la Academia de muzică şi dans din Bruxelles. A câştigat, în noiembrie 2011, titlul de Mini Miss Personality Belgium Wallonie. Povesteşte cu dezinvoltură despre sistemul de învăţământ din Belgia, despre excursiile tematice pe care le-au făcut la o staţie de pompieri, la o închisoare, la o fermă şi la o fabrică de ciocolată (unde au fost încurajaţi să facă ei înşişi îndrăgita delicatesă); despre „drumul apei”, când au învăţat să preţuiască resursele de lichid vital fiind nevoiţi să parcurgă o distanţă de câţiva kilometri pentru a-şi procura o sticlă cu apă; despre vârstnicii de la o casă de odihnă situată în apropierea şcolii, cărora le prezintă adesea spectacole şi le ţin companie, jucând şah sau domino, după un program bine stabilit.

Luana ne-a vorbit şi despre agenda fiecărui elev în care învăţătorul notează actele de indisciplină ale acestuia sub formă de buline verzi, pentru abateri mici, care, când ajung la trei, se transformă într-o bulină roşie. La trei buline roşii părintele este chemat la şcoală. „E dezavantajos să fii indisciplinat, pentru că primeşti foarte multe teme suplimentare”, spune Luana, precizând, totodată, că „chipsurile, cola şi guma de mestecat sunt interzise la şcoală, iar înjurăturile şi actele de violenţă între copii sunt sancţionate de învăţător cu buline roşii”.

Ziua preferată a tuturor elevilor este joia, când, la pauza mare, au o jumătate de oră de dans şi parada modei: „Atunci toate fetele vin îmbrăcate frumos”, spune Luana.

Materia ei preferată este matematica. Poate şi pentru faptul că bunica dinspre mamă este profesoara Georgeta Burlacu, care a predat matematica la  Colegiul Cuza. „Şi îmi mai place W.O., o materie la care învăţăm totul despre lumea noastră”, explică fata, care îşi doreşte să devină doctoriţă.

Galaţiul înseamnă pentru ea „bucuria de a fi alături de familia întreagă”. Iar cea mai mare dorinţă a ei este ca prin exemplul bun pe care ea însăşi îl dă, să le schimbe belgienilor în bine percepţia despre români.

Citit 2901 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2013 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.