Gălăţeni care au uimit lumea - Eugen Aburel

Gălăţeni care au uimit lumea - Eugen Aburel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medic renumit, inovator al unor tehnici chirurgicale, recunoscute în întreaga lume, Eugen Aburel s-a născut la Galaţi, pe 23 ianuarie 1899, într-o familie cu origini armeneşti.

După ce a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, a rămas aspirant şi asistent în cadrul instituţiei, iar din 1922 a devenit şi medic intern la maternitatea „Grigore Ghica” din capitala Moldovei. În 1923 a obţinut titlul de doctor, cu lucrarea „Contribuţii la tratamentul infecţiei puerperale”. În 1928 a plecat să studieze în Franţa, fiind, în acelaşi timp, asistent la clinica „Tarnier” din Paris, iar mai apoi la maternitatea „Boucicault”.

S-a întors în ţară după doi ani, iar în 1933 a devenit suplinitor al directorului Institutului „Grigore Ghica Vodă”. Tot în 1933 a fost raportor la Congresul de obstetrică de la Bucureşti, iar un an mai târziu a obţinut titlul de doctor docent. În paralel, a început să colaboreze cu publicaţii de specialitate din străinătate, în special din Franţa, şi să activeze în diverse foruri ştiinţifice din ţară sau de peste hotare, printre care se numără Societatea de obstetrică şi ginecologie din Paris, Societatea franceză de ginecologie, Asociaţia mondială pentru prevenirea cancerului uterin sau Academia de medicină din Paris. Între 1935 şi 1946 a fost profesor la clinica ieşeană, iar în perioada 1951-1969 a activat la Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

Eugen Bogdan Aburel s-a remarcat prin studiile de anatomie şi fiziologie a inervaţiei senzitive a organelor genitale feminine, de psihoprofilaxie a dure­rilor naşterii, de declanşare arti­ficială a naşterii şi a introdus noi tehnici de chirurgie ginecologică, formulând în acest sens unele principii în anestezia locală continuă, recunoscute în 1945 în literatura mondială de specialitate. De asemenea, datorită importantelor sale contribuţii în cercetare, a fost primul român înscris în Enciclopedia Franceză.

Eugen Aburel a încetat din viaţă la Bucureşti, pe 16 decembrie 1975.

Citit 6711 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.