Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

„Pacienţi lăsaţi să moară cu zile! - Gălăţenii cu cancer nu mai au acces la radioterapie”, aşa suna, cumplit, ştirea publicată săptămâna trecută în ziarul „Viaţa liberă” care anunţa că aproape o sută de pacienţi cu tumori maligne au fost înscrişi pe liste de aşteptare la Spitalul Judeţean Galaţi, în ultimele săptămâni, după ce aparatul care asigura accesul la radioterapie nu mai poate fi utilizat. Aşa ceva nu s-ar întâmpla în veci în Grecia! Ne-o spune doamna Carmen Gherasim, originară din Galaţi, stabilită în Grecia, care a acceptat să ne povestească ce înseamnă să fii pacient diagnosticat cu cancer în spitalele greceşti.

Ignorată în România

Povestea gălăţencei a început aici, în România. Un doctor de la un cabinet privat i-a depistat cancerul şi a trimis-o la spital, de unde doctoriţa de gardă a trimis-o la plimbare spunând că nu are nimic, că medicul de la cabinet e „idiot” şi să-şi vadă liniştită de viaţă. La mai puţin de trei săptămâni, întoarsă în Grecia, a ajuns din nou la spital, cu dureri. A doua zi după confirmarea diagnosticului a început tratamentul.

Sută la sută gratuit

Trebuie să ştiţi că asigurarea de sănătate de care beneficiază gălăţeanca în Grecia este una obişnuită, echivalentul CAS-ului de acasă. „Cert este ca în toată perioada tratamentului pentru cancer totul a fost gratuit atât în spital, cât şi în afara spitalului, şi aici mă refer la medicamentele compensate sută la sută. Ce vreau sa subliniez de la început este faptul că aici cancerul este văzut şi tratat ca orice altă boală obişnuită. Dacă eşti depistat cu cancer, în funcţie de stadiul pe care ţi-l stabileşte oncologul, în urma analizelor, începi tratamentul cât mai curând. Nu se fac dosare care trebuiesc trimise spre aprobare sau liste de aşteptare. Bolnavii de cancer sunt trataţi ca orice alţi bolnavi, nu cu dispreţ sau desconsideraţie. Aici, să fii bolnav de cancer nu înseamnă să ţi se pună un stigmat, ci este pană la urmă o boală din care poţi supravieţui sau nu, asta depinzând de rezistenţa organismului tău mai mult decât de competenta doctorilor”, ne-a mărturisit dna Carmen..

Respect, zâmbete şi atitudine pozitivă

În doi ani de luptă cu cancerul dna Carmen a fost internată în patru spitale, unde a fost tratată, atât ca om, cât şi ca pacient, cu respect. „Acum, când scriu lucrurile astea, nu îmi pot imagina cum ar putea să fie altfel. Asistentele medicale sunt mereu drăguţe şi zâmbitoare şi îţi vorbesc ca şi cum ai face parte din familia lor. Toată lumea aici în spitale nu doreşte decât să te simţi mai bine, având în vedere circumstanţele. Se pune foarte mare preţ pe atitudinea pozitivă. Doctorii îţi cunosc în permanenţă problemele, discută cu tine toate aspectele situaţiei, te sfătuiesc, dar în ultima instanţă tu eşti cel care ia ultima decizie. Însă, deseori, când e vorba de cancer, opţiunile sunt limitate”, spune gălăţeanca.

O ţară din lumea a treia

În doi ani de tratament, dnei Carmen nu i s-a întâmplat să i se întârzie o şedinţă de chimioterapie din lipsă de medicamente sau alte cauze. Iar dacă aparatura se strică, există întotdeauna rezerve şi resurse pentru repararea ei. „Este o ruşine, după părerea mea, ca într-o ţară europeană să ajungem să cumpărăm seringi sau echipamente chirurgicale, medicamente, în condiţiile în care CAS-ul cere deja prea mult de la asiguraţi. Aici nu se întâmplă aşa ceva şi cred că dacă aş povesti cuiva de aici ce se întâmplă în spitalele din România s-ar crede că vin dintr-o ţară din lumea a treia”, spune gălăţeanca. Cu tristeţe admite că şansele sale de supravieţuire în lupta cu cancerul ar fi fost foarte reduse aici, în România, din moment ce cu trimiterea în mână de la medicul ginecolog care suspecta cancerul nici măcar nu a fost primită în spital! „Aş acuza întreg sistemul sanitar din România pentru ce se întâmplă cu prietenele mele care se tratează de cancer acolo şi care, dacă nu scot bani din buzunar ca să plătească servicii deja plătite, sunt nebăgate în seamă”, reclamă gălăţeanca.

Condiţii de spitalizare

Potrivit dnei Carmen, condiţiile de spitalizare din Grecia sunt la mulţi ani distanţă de România. „Nu vreau să spun că e luxos salonul în care stau. Sunt condiţii normale. Majoritatea saloanelor are câte două paturi şi fiecare salon are baie proprie. Nu îmi pot imagina gândacii de acasă, aici nici măcar musca nu intră în salon. Mâncarea este foarte bună şi în funcţie de dieta recomandată de doctori. Am întâlnit în unele spitale mai multe variante de meniu din care să aleg. Meniul este bogat în proteine, lipide şi glucide. Este întotdeauna însoţit de un desert - un fruct proaspăt sau din compot sau chiar o cremă”.

Preţ pe sănătate

"În Grecia se pune preţ pe sănătate aşa cum e în toată lumea. Sunt sigură că spitalele din vestul Europei sunt mai avansate ca aparatură, tehnologie sau personal medical, însă aşa cum am descris eu lucrurile aici ar trebui să fie şi în România", afirmă dna Carmen. Accesând http://www.uhi.gr/ puteţi face un tur virtual al Spitalului Universitar din Ioannina, unde a fost recent internată. 

Fiecare clipă e preţioasă

I-am cerut dnei Carmen un sfat pentru toţi pacienţii cu cancer din România. „Este greu să dai sfaturi cuiva. Pot spune doar că după ce m-am îmbolnăvit am început să preţuiesc momentele simple ca trezitul dimineaţa şi tot ce se întâmplă pe parcursul zilei până seara. Pentru noi, cei bolnavi de cancer, fiecare clipă e preţioasă. Am înţeles că viaţa e scurtă şi acum e o luptă pentru supravieţuire. Dar eu cred că, oricât de greu ar fi, nimeni nu ar trebui să se lase învins prea uşor. Şi am mai învăţat ceva: să nu uit niciodată să le spun copiilor mei cât de mult îi iubesc, de fiecare dată când vorbesc cu ei. Ei mă susţin, mă încurajează, ei sunt cei mai buni prieteni ai mei”, ne-a mărturisit Carmen Gherasim din Grecia.

Diagnostic: cancer, apoi leucemie

Carmen Gherasim a fost diagnosticată cu cancer ovarian în stadiul 3 c în iunie 2012. Au urmat complicaţiile din cauza puternicelor citostatice care i-au afectat măduva osoasă. A făcut, în prima fază, sindromul mielodisplazic, care, chiar şi ţinut din scurt, avansează spre leucemie acuta mieloidă, pentru care face acum tratament. În aceşti doi ani a avut şi momente bune, aşa că nu se plânge, merge înainte cu tratamentul. Amănunte puteţi citi pe blogul personal: http://gherasimcarmen.blogspot.gr/.

Citeşte şi:
 ÎN JURUL LUMII cu Ana şi Ionuţ/ BICICLIŞTI pe tărâmul Eladei

Citit 4948 ori Ultima modificare Joi, 28 August 2014 14:53

11 comentarii

 • postat de cetatean Marți, 07 Octombrie 2014 13:06 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  1

  SI DE CE MAI PLATIM SANATATEA ????? DE CE NU PROTESTAM FISCAL , SA NU MAI DAM NICI UN BAN LA SANATATE , CAS INSEMNAND CEVA LA FIECARE, ASA CUM POLITICIENII SUNT AMNISTIATI FISCAL SI CASTIGA BANII FURATI?????? VEDETI CA DE NOI DEPINDE.

  Raportează
 • postat de pacient Joi, 04 Septembrie 2014 10:51 94.226.238.*** Link la comentariu
  0
  3

  Anul trecut pe 4 sep am fost operata la IO Cluj de tumoare maligna ovariana,daca nu plecam acolo si ramaneam la Galati astazi nu mai eram.Aici am gasit cadre medicale amabile,dragute,mi-au explicat absolut tot ce am de facut.
  Tot aici am facut si 6 sedinte de chimioterapie unde totul este pe calculator,medicatie sigilata,doctor care vine la serviciu la 07:40 vorbeste frumos,explica,nimeni nu mi-a cerut nimic,oare cand va fi la noi asa ceva?.

  Raportează
 • postat de ION Miercuri, 03 Septembrie 2014 14:26 5.13.230.*** Link la comentariu
  0
  4

  Spre deosebire de alte tari, noi nu suntem inca civilizati. Iar daca tu esti civilizat esti catalogat prost de cei inapoiati, ignoranti si rai. Suntem o tara a lumii a treia. La noi primeaza barfa, minciuna, badarania, violenta, nu stiu sa faca diferenta dintre bine si rau, niste salbatici mi-e rusine cand vad ce fac unii romani afara... De aceea nu mai iesim din criza, si tinerii pleaca din tara fara regrete pentru a se realiza in tari civilizate. Scoala romaneasca este buna, dar nu stie cum sa isi pastreze valorile !

  Raportează
 • postat de Gica Revoltatu Duminică, 31 August 2014 12:43 79.116.102.*** Link la comentariu
  1
  5

  Intr-un sistem sanitar in care majoritatea doctorilor fac politica pentru a cumula cat mai multe surse de inavutire,unde aceeasi doctori te indruma din spital spre cabinetul lui particular,si care peste politica,medicina la stat si in privat isi gasesc timp sa fie si profesori la universitatile aparute doar de dragul de a mai crea o sursa de venit si de vanitate,normal ca pacientul e privit ca un client care trebuie exploatat financiar la maxim.Cand sa isi faca el timp sa se intereseze de soarta ta cand el interneaza si cate doi in pat,se grabeste sa ajunga la timp la privat iar la usa il asteapta cardul de studenti?Sunt prea putini medici care se ocupa efectiv de medicina si salveaza vieti,restul sunt doar vraci care prescriu niste retete,trimit la tratamente standard si elibereaza concedii medicale contra micilor atentii oferite de bolnavii disperati.Duceti-va cu un set de analize din Galati,eventual cu rezultatele interpretete de medicii galateni de la CT sau RMN,la un spital cu specialisti din Bucuresti sa vedeti daca macar le iau in consideratie,fiindca pana si asistentii lor cunosc mai multa medicina decat doctorii cu functii universitare din Galati.

  Raportează
 • postat de DY TOTO GL Sâmbătă, 30 August 2014 15:00 199.101.171.*** Link la comentariu
  0
  17

  EU SPUN CLAR SI RASPICAT,PE BUNE,MENTALITATEA ROMANULUI E PAGUBOASA CLAR !!! MERGI LA DOCTOR BAGA SPAGA,MERGI LA POPA BAGA SPAGA,MERGI LA POLITIST BAGA SPAGA,MERGI LA PRIMARIE BAGA SPAGA,E CLAR CA SISTEMUL E VARZA,NOI INSA DACA SUNTEM MULTUMITI CU ACEST SISTEM SUNTEM TRATATI LA FEL!!! SUNT PLECAT DIN ROMANIA DE 14 ANI,REVIN IN ROMANIA SI IN GALATI CU MARE PLACERE,SUNT ROMAN SI RESPECT GALATIUL SI ROMANIA,DAR FRATE CAND VAD ATATA INDIFERENTA SI PASIVITATEA ALBESC DRACULUI PE LOC.AVEM POSIBILITATI IMENSE,RESURSE SUNT,FORTA DE MUNCA,SPECIALISTI BUNI,DAR CU 2-3 PERSOANE NU AI CUM SA PRODUCI UN SOC,UN IMPACT POZITIV ASUPRA UNEI NATIUNI,AVEM NEVOIE DE ALTA MENTALITATE !!! DESTEAPTA-TE ROMANE !!!

  Raportează
 • postat de ella Sâmbătă, 30 August 2014 12:06 83.103.238.*** Link la comentariu
  0
  10

  In tara noastra sa te fereasca cel de sus sa te inbolnavesti..caci mori cu zile.Dupa ce platim si eu si sotul meu cite 2 milioane pe luna pentru sanatate,cind esti bolnav trebuie sa te duci la o clinica particulara in Bucuresti,caci in acest oras nu mai avem medici in care sa mai ai incredere in cunostintele lor.Mai avem un cardiolog si un oftalmolog//dr.Grigorica si dr.Iuroaia//dar care sint foarte aglomerate ,atunci preferi sa te deplasezi in centre universitare.Dar cei care nu au posibilatatea aceasta ce fac?

  Raportează
 • postat de Vio Sâmbătă, 30 August 2014 08:46 78.96.252.*** Link la comentariu
  4
  8

  Grecia nu e tara aia de ne inspaimantase d-ul Basescu ca am putea-o urma in decadere? Si ca singura solutie sa nu ajungem in SITUATIA GROAZNICA a Greciei a fost taierea salariilor si pensiilor??? Si ca noroc cu el si boculet ca ne-au salvat???

  Raportează
 • postat de Contributia la sanatate mintala Vineri, 29 August 2014 22:05 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  13

  @Daniela
  Da, dar în Spania angajatul NU plătește contribuții la asigurările de sănătate (!) Ci angajatorul este obligat să plătească, în contul fiecărui angajat, indiferent de salariu, o primă fixă de asigurare de sănătate. Exact cum ești obligat să asiguri mașina de care te folosești (în altă direcție a daunei, evident) cu un RCA, la fel ești obligat să asiguri și... angajatul.
  În România, stat socialist prin comportament deși capitalist în declarații, asigurarea sănătății se împarte aproximativ jumi-juma între angajat (5,5%) și angajator (6,5%). Asta nu atât fiindcă angajatul mai bine plătit se „repară” mai costisitor, ci pur și simplu pentru a jecmăni angajatul mai productiv deci mai bine plătit. Iar, pe de altă parte, pentru a justifica, printr-un salariul mediu mic (că deh! asta-i țara) un tratament ca-n vremuri de război, cu fonduri cică insuficiente, de fapt prost cheltuite/bine furate. Dar asta e altă discuție...
  Anyaway, la un salariu mediu brut în RO de vreo 2100 de lei, rezultă că pentru fiecare angajat se plătescvreo 50 de euro. În Spania, asigurarea e de vreo 400 de euro. Iată unul din motivele importante ae diferenței în calitatea serviciilor. Restul ține de sistemul nostru păgubos în care ne ascundem după cireș când am putea să mai tăiem din mașinile luxoase ale unor butcari sau dezmățul concediilor, primelor și protocoalelor șefimii din multinaionale și să instaurăm un principiu simplu: sănătatea ORICĂRUI angajat costă ATÂT (să zicem 200 de euro, că suntem în România și nici nu avem de plătit doctori și asistente chiar la nivelul celor de afară, nici personalul TESA nu ne costă chiar atât, nici medicația și aparatele n-or fi chiar de ultimă oră, nici nu trebuie să tratăm toți turiștii englezi, francezi sau germani, cum au pățit spaniolii înainte de 2008fiindcă nu prea vin ăștia la frunza lu' Udrea etc).Nu-ți permiți să-i plătești sănătatea la acest nivel, nu-l angajezi!Ia să vedem, muncești tu, patronul, în locul lui?
  Fiindcă nu poți să înhami la căruță cai și să-i îngrijești ca pe câini dar să-i opintești ca pe boi. Iar dacă ai să le tai din salarii ca să plătești asigurările la un standard decent de sănătate, atunci iar vom vedea cine ți-o mai veni la muncă, pe bani puțini, chiar și cu o asigurare medicală decentă...
  Dacă s-ar adopta modelul spaniol, ar deveni și sistemul sanitar unul cu adevărat al însănătoșirii, nu unul al omorârii cu zile, nici medicii și alte cadre medicalenu ne-ar mai pleca din țară în grupuri mariși, prin efect de domino, ar crește și nivelul de salarizare (inclusiv de trai) din retul economiei.

  Raportează
 • postat de mateuts Vineri, 29 August 2014 21:25 5.13.218.*** Link la comentariu
  0
  8

  Sanatate Carmen! Un prieten vechi, sagetator (M) :P.

  Raportează
 • postat de Daniela Vineri, 29 August 2014 20:58 88.12.207.*** Link la comentariu
  1
  13

  In Spania,... pacientul este cel mai important. Aici nu ai preferinte. Conditiile din spitale sunt deosebite, mincarea ca la restaurant, suficienta, camerele cu doi pacienti, cu baie proprie, fiecare pat din camera are propriul Tv. , etc./uriiiii. Asternuturile se schimba zilnic. Prosoapele de asemenea ZILNIC. Daca nu te poti spala, vine asistenta si te ajuta sa te speli, sa te imbraci, etc. Totul este de o curatenie ... Aici nu ai voie sa intri cu mincare. Si orele de vizita sunt programate. Si cel mai important... medicii... pentru ei esti un om pe care ei vor sa/l salveze!!!!!!! Nu esti o persoana care daca nu are bani ,nu poate sa faca o operatie...asa cum se intimpla in Romania. Aici... daca vrei sa le daruiesti ceva, ca simbol, nu ti/l primesc! Daca citeste cineva si locuieste in Spania stie ca spun adevarul. Aici nu se da spaga cum se spune in Romania. Aici spui Multumesc... si multumit este si doctorul cu toata echipa lui. Sanatate si sa auzim de bine!

  Raportează
 • postat de ada Vineri, 29 August 2014 12:09 5.13.205.*** Link la comentariu
  0
  19

  Multa sanatate, doamna si bunul Dumnezeu sa va aiba in paza!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.