Ce înseamnă să fii pacient în SPITALELE din Grecia/ „CANCERUL, văzut şi TRATAT ca orice altă BOALĂ OBIŞNUITĂ”

Ce înseamnă să fii pacient în SPITALELE din Grecia/ „CANCERUL, văzut şi TRATAT ca orice altă BOALĂ OBIŞNUITĂ”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Pacienţi lăsaţi să moară cu zile! - Gălăţenii cu cancer nu mai au acces la radioterapie”, aşa suna, cumplit, ştirea publicată săptămâna trecută în ziarul „Viaţa liberă” care anunţa că aproape o sută de pacienţi cu tumori maligne au fost înscrişi pe liste de aşteptare la Spitalul Judeţean Galaţi, în ultimele săptămâni, după ce aparatul care asigura accesul la radioterapie nu mai poate fi utilizat. Aşa ceva nu s-ar întâmpla în veci în Grecia! Ne-o spune doamna Carmen Gherasim, originară din Galaţi, stabilită în Grecia, care a acceptat să ne povestească ce înseamnă să fii pacient diagnosticat cu cancer în spitalele greceşti.

Ignorată în România

Povestea gălăţencei a început aici, în România. Un doctor de la un cabinet privat i-a depistat cancerul şi a trimis-o la spital, de unde doctoriţa de gardă a trimis-o la plimbare spunând că nu are nimic, că medicul de la cabinet e „idiot” şi să-şi vadă liniştită de viaţă. La mai puţin de trei săptămâni, întoarsă în Grecia, a ajuns din nou la spital, cu dureri. A doua zi după confirmarea diagnosticului a început tratamentul.

Sută la sută gratuit

Trebuie să ştiţi că asigurarea de sănătate de care beneficiază gălăţeanca în Grecia este una obişnuită, echivalentul CAS-ului de acasă. „Cert este ca în toată perioada tratamentului pentru cancer totul a fost gratuit atât în spital, cât şi în afara spitalului, şi aici mă refer la medicamentele compensate sută la sută. Ce vreau sa subliniez de la început este faptul că aici cancerul este văzut şi tratat ca orice altă boală obişnuită. Dacă eşti depistat cu cancer, în funcţie de stadiul pe care ţi-l stabileşte oncologul, în urma analizelor, începi tratamentul cât mai curând. Nu se fac dosare care trebuiesc trimise spre aprobare sau liste de aşteptare. Bolnavii de cancer sunt trataţi ca orice alţi bolnavi, nu cu dispreţ sau desconsideraţie. Aici, să fii bolnav de cancer nu înseamnă să ţi se pună un stigmat, ci este pană la urmă o boală din care poţi supravieţui sau nu, asta depinzând de rezistenţa organismului tău mai mult decât de competenta doctorilor”, ne-a mărturisit dna Carmen..

Respect, zâmbete şi atitudine pozitivă

În doi ani de luptă cu cancerul dna Carmen a fost internată în patru spitale, unde a fost tratată, atât ca om, cât şi ca pacient, cu respect. „Acum, când scriu lucrurile astea, nu îmi pot imagina cum ar putea să fie altfel. Asistentele medicale sunt mereu drăguţe şi zâmbitoare şi îţi vorbesc ca şi cum ai face parte din familia lor. Toată lumea aici în spitale nu doreşte decât să te simţi mai bine, având în vedere circumstanţele. Se pune foarte mare preţ pe atitudinea pozitivă. Doctorii îţi cunosc în permanenţă problemele, discută cu tine toate aspectele situaţiei, te sfătuiesc, dar în ultima instanţă tu eşti cel care ia ultima decizie. Însă, deseori, când e vorba de cancer, opţiunile sunt limitate”, spune gălăţeanca.

O ţară din lumea a treia

În doi ani de tratament, dnei Carmen nu i s-a întâmplat să i se întârzie o şedinţă de chimioterapie din lipsă de medicamente sau alte cauze. Iar dacă aparatura se strică, există întotdeauna rezerve şi resurse pentru repararea ei. „Este o ruşine, după părerea mea, ca într-o ţară europeană să ajungem să cumpărăm seringi sau echipamente chirurgicale, medicamente, în condiţiile în care CAS-ul cere deja prea mult de la asiguraţi. Aici nu se întâmplă aşa ceva şi cred că dacă aş povesti cuiva de aici ce se întâmplă în spitalele din România s-ar crede că vin dintr-o ţară din lumea a treia”, spune gălăţeanca. Cu tristeţe admite că şansele sale de supravieţuire în lupta cu cancerul ar fi fost foarte reduse aici, în România, din moment ce cu trimiterea în mână de la medicul ginecolog care suspecta cancerul nici măcar nu a fost primită în spital! „Aş acuza întreg sistemul sanitar din România pentru ce se întâmplă cu prietenele mele care se tratează de cancer acolo şi care, dacă nu scot bani din buzunar ca să plătească servicii deja plătite, sunt nebăgate în seamă”, reclamă gălăţeanca.

Condiţii de spitalizare

Potrivit dnei Carmen, condiţiile de spitalizare din Grecia sunt la mulţi ani distanţă de România. „Nu vreau să spun că e luxos salonul în care stau. Sunt condiţii normale. Majoritatea saloanelor are câte două paturi şi fiecare salon are baie proprie. Nu îmi pot imagina gândacii de acasă, aici nici măcar musca nu intră în salon. Mâncarea este foarte bună şi în funcţie de dieta recomandată de doctori. Am întâlnit în unele spitale mai multe variante de meniu din care să aleg. Meniul este bogat în proteine, lipide şi glucide. Este întotdeauna însoţit de un desert - un fruct proaspăt sau din compot sau chiar o cremă”.

Preţ pe sănătate

"În Grecia se pune preţ pe sănătate aşa cum e în toată lumea. Sunt sigură că spitalele din vestul Europei sunt mai avansate ca aparatură, tehnologie sau personal medical, însă aşa cum am descris eu lucrurile aici ar trebui să fie şi în România", afirmă dna Carmen. Accesând http://www.uhi.gr/ puteţi face un tur virtual al Spitalului Universitar din Ioannina, unde a fost recent internată. 

Fiecare clipă e preţioasă

I-am cerut dnei Carmen un sfat pentru toţi pacienţii cu cancer din România. „Este greu să dai sfaturi cuiva. Pot spune doar că după ce m-am îmbolnăvit am început să preţuiesc momentele simple ca trezitul dimineaţa şi tot ce se întâmplă pe parcursul zilei până seara. Pentru noi, cei bolnavi de cancer, fiecare clipă e preţioasă. Am înţeles că viaţa e scurtă şi acum e o luptă pentru supravieţuire. Dar eu cred că, oricât de greu ar fi, nimeni nu ar trebui să se lase învins prea uşor. Şi am mai învăţat ceva: să nu uit niciodată să le spun copiilor mei cât de mult îi iubesc, de fiecare dată când vorbesc cu ei. Ei mă susţin, mă încurajează, ei sunt cei mai buni prieteni ai mei”, ne-a mărturisit Carmen Gherasim din Grecia.

Diagnostic: cancer, apoi leucemie

Carmen Gherasim a fost diagnosticată cu cancer ovarian în stadiul 3 c în iunie 2012. Au urmat complicaţiile din cauza puternicelor citostatice care i-au afectat măduva osoasă. A făcut, în prima fază, sindromul mielodisplazic, care, chiar şi ţinut din scurt, avansează spre leucemie acuta mieloidă, pentru care face acum tratament. În aceşti doi ani a avut şi momente bune, aşa că nu se plânge, merge înainte cu tratamentul. Amănunte puteţi citi pe blogul personal: http://gherasimcarmen.blogspot.gr/.

Citeşte şi:

 ÎN JURUL LUMII cu Ana şi Ionuţ/ BICICLIŞTI pe tărâmul Eladei

Citit 5819 ori Ultima modificare Joi, 28 August 2014 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.