Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
22 comentarii

În vreme ce alţi români cu un job respectat şi bine plătit în Franţa nu s-ar mai întoarce în ruptul capului în ţară, Adrian Şerban şi soţia lui, Iulia, au revenit. La trei ani după experienţa lor la Metz, şi-au deschis aici, în inima Galaţiului, o mică afacere tipic franţuzească, într-un domeniu pe care inginerul automatist Adrian Şerban nu şi l-ar fi putut imagina înainte de plecarea în Hexagon - o brutărie artizanală.

Despre familia Şerban aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Atunci, protagonista articolului nostru era Iulia, povestind cât de apăsător a fost dorul de ţară în cei trei ani, 2009-2011, petrecuţi la Metz, la graniţa Franţei cu Luxemburg şi Germania. Acolo, Adrian Şerban făcea parte dintr-o echipă de mentenanţă, în cadrul unui combinat, şi se ocupa de automatizări, fiind chemat la tot felul de proiecte care necesitau timp, dar şi în situaţii urgente. „Ni s-a făcut dor de ţară şi am hotărât să ne întoarcem”, ne-a mărturisit Adrian. Şi iată-l, la trei ani după experienţa din Haxagon, oferind Galaţiului un strop de Franţa.

Inginer şi brutar

Adrian Şerban ne-a primit în curtea interioară a micuţei brutării franţuzeşti, unde dimineaţa te poţi delecta cu un mic dejun ca la Paris: o cafea şi un delicios croisant. E îmbrăcat în tricoul negru, personalizat cu logo-ul brutăriei, şi uşor pudrat cu făină. Ai putea crede că e un patron care supervizează munca angajaţilor lui. Asta până observi arsurile simetrice din zona ambelor coate, pe care şi le-a făcut când s-a grăbit să scoată pâinea din cuptor. Pâinea era mai importantă decât pielea lui! Inginerul automatist este brutar! Cum se poate? Simplu, în Franţa, el şi soţia lui s-au îndrăgostit de arta culinară şi nu în ultimul rând de pâinea şi de patiseria franceză. „Bineînţeles că aici ne-au lipsit şi nu am reuşit să găsim o pâine ca acolo. În Franţa, ai posibilitatea să alegi de la o pâine mai ieftină, de la supermarket, până la o pâine de cea mai bună calitate, de la o brutărie artizanală, o afacere de familie, unde ştii că brutarul se scoală la 2-3 dimineaţa şi face pâinea pentru ziua respectivă”, îşi aminteşte Adrian.

„Am început să fac acasă o pâine, cum m-am priceput, după o reţetă de la bunica. Eram foarte mândru de ea şi parcă avea un gust mult mai bun decât ce găseam de cumpărat! Faţă de ceea ce fac acum e jalnică, dacă mă uit la poze! Pe urmă am început să studiez serios şi a devenit o pasiune. M-a prins! Am studiat mult şi am aflat că există pâine şi cu maia de casă, nu numai cu drojdie comercială. Nu folosesc exact metoda bunicii, ci una asemănătoare. Prima dată am crezut că e ceva în neregulă cu mine: sunt inginer automatist şi îmi place să fac pâine, dar am citit că şi în Franţa mulţi ingineri, oameni care activau în domeniul băncilor, s-au lăsat şi s-au apucat de făcut pâine”, spune Adrian.

Muncă gratis în Anglia şi Franţa

Adrian a studiat foarte mult şi s-a pus la punct cu tot procesul de producţie. Îţi poate povesti fascinant despre procedee de malaxare sau despre tipurile de făină şi modul în care au fost obţinute, încât ai putea să juri că e licenţiat în chimie alimentară!
Înainte de a-şi deschide brutăria, a lucrat gratis, pentru brutari din Anglia şi Franţa. „O săptămână am stat în Anglia, undeva la graniţa cu Scoţia şi am făcut tot felul de pâini pe care le-am copt într-un cuptor cu lemne, în curte, ca al bunicii. Pâinea făcută am vândut-o la festivalul mâncării. A fost o experienţă inedită. Apoi am lucrat cu un brutar din Franţa. La 4 dimineaţa eram în brutărie şi făceam baghete”, îşi aminteşte Adrian.

Calitate, nu cantitate!

Spaţiul micii brutării este închiriat, iar pentru dotarea ei a investit 30.000 de euro, pe credit. Făina e adusă din Franţa, cuptorul electric pe vatră e italienesc, dospitorul danez… doar apa şi sarea folosite sunt româneşti. „Vreau să introduc în Galaţi conceputul de brutărie de cartier, în care pâinea nu e făcută la cantitate, ci la calitate, unde brutarul se scoală de dimineaţă şi îţi face pâinea ta proaspătă. Nu păstrez pâine de pe o zi pe alta, încerc să estimez producţia. Nu e fabrică, e brutărie, ceva micuţ, cochet, unde fiecare pâine îţi trece prin mână. Gălăţenii au primit foarte bine brutăria şi au apreciat-o. Şi îmi face o deosebită plăcere să văd oamenii când revin. Da, am adus un colţ de Franţa la Galaţi. Mulţi colegi francezi cărora le-am dat să guste au spus: «Oau, asta e pâine franţuzească!». Nu mai spun de croissanturi, de produsele de patiserie despre care spun că sunt ca la ei acasă! Şi vin şi cumpără de aici, sunt clienţii noştri”, spune Adrian, care dimineaţa, de la ora 6.00 e brutar, între 8,00 şi 16,00 e inginer automatist, iar seara, până târziu în noapte, devine din nou brutar.

De ce o afacere la Galaţi?

„De ce nu?! Trebuie să investim şi în Galaţi. Nu trebuie să lăsăm pe seama autorităţilor totul! Trebuie să luăm frâiele şi să dezvoltăm noi. La Iaşi, un grup de antreprenori locali a făcut un site, «invest in iasi», au căutat investitori. Se întâmpla acum opt ani. Şi, acum, Iaşiul este acolo unde este. Şi în Galaţi se poate face la fel. Avem un potenţial foarte mare, dar trebuie să le arătăm investitorilor că aici pot câştiga”, spune micul întreprinzător.

Sfatul brutarului: Nu renunţaţi la pâine!

„Pentru mine, important este să ofer o pâine de calitate. Am văzut foarte mulţi oameni care au renunţat la pâine, ceea ce nu e bine, deşi sunt mulţi nutriţionişti care recomandă asta. Pâinea are un rol foarte important în alimentaţia de zi cu zi, îţi întăreşte sistemul imunitar. Vorbesc despre o pâine care îţi aduce aport de fibre şi cereale. Nu trebuie să mănânci multă pâine. O felie, două, la o masă, e suficient! Dar să fie o pâine de calitate”, spune Adrian Şerban.
În mica lui brutărie, pâinea cea mai căutată este cea cu seminţe de in, susan, bostan şi floarea soarelui. Nu sunt mai prejos nici pâinea de secară, nici pâinea spelta, dintr-un un grâu care nu a fost modificat genetic şi cu un conţinut mai mic de gluten, pâinea integrală sau pâinea inspirată după pâinea franţuzească ţărănească. O pâine costă între şapte şi zece lei, iar patronul brutăriei spune că firma lui se adresează gălăţenilor cu venituri medii care vor să mănânce sănătos.Citeşte şi: Din junglă, la masă cu guvernele lumii/ Un tecucean, "voce" pentru Greenpeace International

Citit 6623 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:31

22 comentarii

 • postat de cris Marți, 14 Octombrie 2014 21:40 89.136.5.*** Link la comentariu
  0
  0

  CE POT SA SPUN DUPA CELE CITITE MAI SUS SI COMENTATE CU ATATA ARDOARE DE RECLAMA SI ACAPARARE SI ALTE LOZINCI, "NUMAI LA NOI"...".NUMAI NOI",ASA CUM SPUN SI ANTE-CITITORII MEI,ATENTIE DSV. ATENTIE DSP. DAR AM UITAT DE FAPT CA "VOI" CEI DE LA PAIN VIVANT,NU VA PUTETI FACE RECLAMA NICI MACAR CU POZE DIN ATELIERUL VOSTRU,DISTRIBUITI POZE DIN ATELIERELE DIN FRANTA PE UNDE ATI DAT CU MATURA PE ACOLO,VOI CREDETI CA DACA ATI FACUT CURATENIE INTR-O BRUTARIE IN FRANTA?!! ..SI ATI VAZUT CUM SE FABRICA BAGHETA? CREDETI CA STITI SA FACETI SI PAINE???:)) VA INSELATI MAI "PAIN VIVANT,SI DIN FERICIRE LUMEA DIN GALATI FACE DIFERENTA INTRE O PAINE BUNA,DE CALITATE SI INTRADEVAR NATURALA CARE SE GASESTE LA "" ART BREAD&COOKIES""PE STRADA DOMNEASCA,VIZAVI DE ROMPETROL,ACOLO.........DA.............O PAINE CA ACOLO NU GASESTI IN GALATI,SI ATENTIE......................FARA ACEI 2% DROJDIE,CUM SE PRACTICA LA DUMNEAVOASTRA,DACA SUNTETI ADEVARATI PROFESIONISTI?.................SI CUNOASTETI ARTA PAINII ?!!! FACETI RECLAME PRIN REALITATI, SI IMFORMATI CUMPARATORUL CU CEIA CE PRODUCETI DUMNEAVOASTRA, NU CU CE PRODUC FRANCEZII SI CU POZE DIN BRUTARIILE LOR, SUNTETI PRAFFFF:))

  Raportează
 • postat de ADRIANA Marți, 23 Septembrie 2014 21:07 89.42.252.*** Link la comentariu
  4
  0

  Locuri de munca noi si pentru toti! Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi! Au fost acordate si primele plati! Avem dovada disponibila pentru toti! Oferim si cerem seriozitate maxima! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cautam operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un castig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: adriana.dragoi05@yahoo.com

  Raportează
 • postat de @Elena Joi, 18 Septembrie 2014 14:44 83.70.252.*** Link la comentariu
  1
  1

  Salariu minim Franta de la 1Ian'14 este de €1,445.38 per month, €9.53 per hour.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country

  Raportează
 • postat de Gioni Joi, 18 Septembrie 2014 13:52 83.70.252.*** Link la comentariu
  1
  10

  Inteleg genul de marketing cu articol dat la VL sub forma unei povesti despre diaspora, in loc de modul traditional: a cumpara spatiu publicitar, Insa ptr genul asta de publicitate trebuie sa aveti si un mesaj pe masura, sa aratati ca sustineti valoarea pe care spuneti ca o oferiti si evident sa fiti pregatit sa aveti profituri mai mici: eu nu vad valoarea pe care o aduceti comunitatii galatene, cat timp folositi strategia de pret JUMULIRE!?

  Ce numiti 'CALITATE' in cardul de costuri? Costurile operationale cu TRANSPORTUL din Franta, poate costurile cu faina din Franta (care contribuie la umflarea buzunarului producatorului francez, si de o calitate indoielnica considerand numarul reactoarelor nucleare mentionate anterior (inca n-ati invatat nimic din evenimente gen Cernobil?) Poate costurile de amortizare a aparaturii aduse din Italia, pe manopera banuiesc ca va platiti angajatii acelasi tarif pe ora ca in Franta(!?), poate comisioanele/dobanzile ptr servisarea imprumutului bancar? Asta pare a fi mult mentioanata "calitate " a baghetei frantuzesti! Unele costuri sunt ne-necesare, iar cu mai putina lacomie, puteti pune pe piata galateana acelasi produs la un sfert de pret si atunci o sa puteti spune ca oferiti ceva comunitatii galatene.
  Deocamdata, cred ca vindeti fiindca termenii "francez" si "frantuzesc" mai vind, banuiesc ca de aici si ideea cu numele in franceza. Insa sezonier, cand vin romanii din afara in tara sau eventual francezilor din Gl (banuiesc ca aia nu lucreaza pe salarul mediu!?) Si nu cred ca e de lunga durata (asa cum o asa afacere in Franta, cu un pret de vanzare 8eur pe bucata ar fi in faliment in cateva luni, daca ar incepe!)
  Speram sa mai auzim o data de d-stra in viitor cu un mesaj intradevar ptr comunitatea galateana si cu un raport pret-calitate care respecta puterea de cumparare a romanului, pana atunci insa ramaneti sub radar si, evident jumulire placuta!

  Raportează
 • postat de Elena Joi, 18 Septembrie 2014 12:36 84.98.172.*** Link la comentariu
  5
  0

  In Franta salariul minim e 1000 euro/luna din care scazi impozitele la sfarsit de an si nu 1400 cum spunea cineva anterior!
  Normal ca are legatura cu diaspora, poate se vor intoarce mai multi sa investeasca in tara ...
  Succes si curaj si rabdare si sanatate...

  Raportează
 • postat de eugen Joi, 18 Septembrie 2014 05:20 72.83.65.*** Link la comentariu
  0
  6

  Toate bune si frumoase dar unde este legatura cu diaspora. Aici se vorbeste de o familie din galati care nu s-a putut adapta in Franta si s-au intors . Ei nu reprezinta in nici un fel diaspora romaneasca.

  Raportează
 • postat de dia Joi, 18 Septembrie 2014 01:11 5.13.180.*** Link la comentariu
  9
  1

  Le doresc multa sanatate si succes celor care au avut aceasta initiativa fericita pentru noi! Pretul este discutabil. S-a demonstrat ca mancarea gustoasa iti da senzatia de satietate mai repede, majoritatea painii de pe piata are gust fad...
  M=am saturat, de jumatate de an incerc sa invat sa fac paine, am reusit partia deoarece este laborios de obtinut maiaua.Toata lumea din jurul meu spune ca fac cei mai buni cozonaci. Aceasta se datoreaza ca am avut de la cine sa invat, am ajutat multi ani la prepararea lor si sunt generoasa cu calitatea si cantitatea ingredientelor, cam aceasta este cheia succesului. Ei, cu painea este o poveste mai complicata, chiar daca la orice colt se gaseste paine cu 1 leu, experienta face diferenta;
  Multumiri familiei Serban !

  Raportează
 • postat de Gioni Miercuri, 17 Septembrie 2014 14:06 83.70.235.*** Link la comentariu
  0
  14

  Pai cum se pozitioneaza produsul pe piata? E ok ca bagheta frantuzeasca, de calitate, sa coste 2eur+ in Franta unde salariul minim este 1,400+eur/luna, insa in Romania clientul tinta al afacerii are venit mediu de 350eur/luna, deci de 4ori mai putin. La 2Eur+ pe bucata, este in zona pret foarte mare ptr consumatorul roman si calitate sub pretul cerut. Alternativ, e ca si cum consumatorul francez ar plati 8eur+ pe acelasi produs, la aceeasi calitate!? Sigur fiecare cere pretul pe care-l vrea, asta nu inseamna ca cei care-si permit sa plateasca sunt romani cu venituri medii, ci cei care castiga chiar in Romania salarii la nivel occidental (de4ori salariul mediu romanesc actual) sau o alta categorie- cei care lucreaza in afara si viziteaza Galatiul de cateva ori pe an; exact cei de care se plange unul mai jos, ca polueaza vara orasul cu masini si fite. Restul se uita prin geam, ar vrea sa cumpere insa nu cum sa plateasca!

  Raportează
 • postat de florin Miercuri, 17 Septembrie 2014 08:02 95.76.33.*** Link la comentariu
  0
  10

  Pacat ca alaturi e plin de ciori sau ti gani ,uitati-va ce fata au infractorii aia scrijeliti si tatuati.

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 16 Septembrie 2014 21:16 89.121.158.*** Link la comentariu
  1
  8

  Draga Ana,
  1 gram de drojdie la 1000 de grame de faina face 0.1% si nu 2%(ceea ce sunt de acord este mult) si acest lucru nu l-am ascuns niciodata. Maiaua e tot o drojdie . Am rugamintea sa nu mai induci lumea in eroare daca nu cunosti toate detaliile. Nu stiu de unde ai scos 2%(20 de grame), nu cumva....
  Esti binevenita oricand sa stam de vorba la o cafea sa discutam despre paine, sa facem schimb de idei. Astfel putem ajuta comunitate in care traim.

  Raportează
 • postat de Ana Marți, 16 Septembrie 2014 19:36 217.10.195.*** Link la comentariu
  1
  6

  Toata aprecierea pentru initiativa , dar as dori sa aduag faptul ca "Pain vivant" nu este singura brutarie artizanala din oras si nici prima . Initiativa a fost materializata inca de acum un an pe strada Domneasca , vizavi de Rompetrol , la atelierul "Art Bread & Cookies" . Domnul Adrian Serban nu a introdus in Galati conceptul de brutarie de cartier , dar ii uram mult noroc si cat mai multa atentie la calitate ( aviz 2% drojdie industriala pe care aparent clientii nu o sesizeaza ).


  Iar pentru cei interesati , o privire pe aceasta pagina de facebook . :)
  https://www.facebook.com/ArtBreadCookies?fref=ts

  Raportează
 • postat de un galatean Marți, 16 Septembrie 2014 12:04 83.70.241.*** Link la comentariu
  1
  13

  Felicitari ptr intiativa, insa ma intreb de ce este folosita faina adusa din Franta? Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de faina din EU, la cele mai mici preturi si cea mai buna calitate. In plus, un aspect "frantuzesc" mai putin cunoscut: au 56 reactoare nucleare, raspandite in toata tara, ceea ce inseamna ca toata industria lor alimentara, vinuri inclusiv, poate fi legata de retele de apa grea!

  Raportează
 • postat de Iulian Duminică, 14 Septembrie 2014 12:37 94.176.183.*** Link la comentariu
  11
  10

  Apreciez oamenii care lucrează în străinătate și se întorc cu idei și investesc în asemenea afaceri care ne fac sa descoperim și la noi acasă asemenea bunătăți. Acești oameni trebuiesc apreciați.versus alții care se fac apreciați prin autoturisme de lux și,, fițe,, care ne lasă un gust amar și de care ne-am saturat. Încă o data se demonstrează la Galați ca se poate, dar pentru cine are o cultura o școală la baza și mult bun simț.
  Bravo Domnule Inginer.

  Raportează
 • postat de Elena Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 12:31 84.98.172.*** Link la comentariu
  3
  13

  Eu locuiesc in Franta deasupra unei brutuarii, iar mirosul se paine calda si croasante imi invadeaza bucataria in fiecare dimineata. De multe ori, la sfarsit de zi nu mai au nici o paine pe raft. Croasantele din imagine arata exact ca cele frantuzesti: pe 4 straturi. Francezii consuma multa paine si nu sunt obezi. Sa incercati sa faceti si painea cu nuci, sunt convinsa ca o sa le placa galatenilor. Succes! O sa va vizitez cand vin la Galati.

  Raportează
 • postat de MEME Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 08:01 5.13.216.*** Link la comentariu
  3
  5

  Bafta in continuare!!!!

  Raportează
 • postat de un gurmand Vineri, 12 Septembrie 2014 22:13 89.121.158.*** Link la comentariu
  2
  9

  Am descoperit de curand brutaria din articol. Painea este excelenta, croissantele ti se topesc in gura. Este pe Brailei vis-a-vis de BRD unde a fost o saormerie. Pain Vivant se cheama.

  Raportează
 • postat de iulia serban Vineri, 12 Septembrie 2014 21:30 78.96.40.*** Link la comentariu
  13
  4

  ATENTIE CUSILA/ POZELE SUNT DINTR6O BRUTARIE FRANCEZA!!! POFTESTE LA SEDIUL NOSTRU SI LASA RAUTATILE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de cusila dezor Vineri, 12 Septembrie 2014 20:40 5.13.217.*** Link la comentariu
  9
  11

  Eu vad :aluat cornuri din aluat inghetat made in polonia, utilaj veeeechi, igiena precara, diverse produse si obiecte pe masa de lucru(dezordine). Zic pas. Atentie DSP, DSV!

  Raportează
 • postat de cusila si de asata Vineri, 12 Septembrie 2014 20:35 5.13.217.*** Link la comentariu
  8
  12

  Din poze vad cornuri din aluat inghetat, made in poloniaun talmes balmes de diferite obiecte pe masa de lucru ,un utilaj foarte vechisi igiena precara. Zic pas.Atentie DSP, DSV.

  Raportează
 • postat de mancacios Vineri, 12 Septembrie 2014 15:06 5.13.205.*** Link la comentariu
  8
  7

  Unde-i de gasit painea asta ca m-am saturat de mancat plastic si nu pot intotdeauna sa-mi fac painea in casa !

  Raportează
 • postat de @Marks Vineri, 12 Septembrie 2014 15:02 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  9

  Pain Vivant - Brutarie artizanala, strada Brailei nr 122, Galati,

  Raportează
 • postat de Marks Vineri, 12 Septembrie 2014 13:33 5.13.145.*** Link la comentariu
  1
  15

  ok an inteles poetul da doamna ziarista daca vreau si eu sa vad ce scrii matale unde ma duc? La Metz? Unde puii mei e brutaria de cartier? In Filesti? Sau cum se cheama. Scrii ca la povesti nemuritoare....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.