(FOTO) De la Dunărea de Jos, în Oraşul Artelor/ Trei plasticiene din Galaţi EXPUN LA PARIS
Foto: Rodica Costianu şi Elena Ilash

(FOTO) De la Dunărea de Jos, în Oraşul Artelor/ Trei plasticiene din Galaţi EXPUN LA PARIS
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În România, toamna se numără bobocii. În Franţa, se numără expoziţiile de artă. Pentru Rodica Costianu, plasticiana despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, un nou sezon artistic a luat startul. Ieri a avut loc vernisajul expoziţiei "Têtes de l'art" (16 septembrie - 18 octombrie), la Espace Art et Liberté, primul dintr-o serie de evenimente la care lucrările gălăţencei vor putea fi admirate. Iar cel mai important dintre toate este că va expune în celebrul Grand Palais din Paris.

La expoziţia al cărei vernisaj a avut loc ieri participă, după cum am aflat de la Rodica Costianu, 20 de artişti de naţionalităţi diferite. Portretul în arta contemporană, prezentat prin propria lor viziune, constituie motivul care i-a adus împreună. „Eu sunt prezentă cu 13 desene figurative, lucrate în tuş. De-a lungul timpului, omul a fost reprezentat în lucrările de artă. Înţelegerea privirii unui model nu va fi niciodată un gest gol”, ne-a mărturisit plasticiana.

  

Trei gălăţence şi un zbor spre România

„Foarte repede o să vină şi expoziţia din 25 septembrie - 18 octombrie, care se va desfăşura în spaţiul Maisson des Association arrondismentul 5 Paris şi care va reuni opt artişti, membri ai Association Parisienne des Artistes Roumains pe care o coordonez. Printre participanţi se află două artiste plastice cunoscute publicului gălăţean: Mihaela Brumar, arte decorative şi design, şi Elena Ilash, sculptor”, ne-a povestit plasticiana.

CITEŞTE ŞI: "Micuţa" de la "Viaţa liberă" s-a făcut mare! Rodica Costianu, plasticiană apreciată în Franţa

Pe 10 octombrie, Rodica Costianu va zbura către România pentru a onora deschiderea expoziţiei de la Braşov, Centrul Cultural Reduta (14 octombrie - 14 noiembrie): o „Conversaţie” cu desen şi culoare cu artistul plastic Ana Călugăru.

Atenţie, colecţionari şi galerişti!

În noiembrie, Rodica Costianu va fi prezentă cu două lucrări, desen în tuş, la "Salon de dessin et peinture à l'eau", expoziţie găzduită de Grand Palais Paris. „Salon de dessin et peinture à l'eau e unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului în arta contemporană pariziană, moment în care artiştii îşi expun cele mai reprezentative lucrări. Numărul artiştilor veniţi din toate colţurile lumii fiind foarte mare, lucrările participante sunt reduse la una sau două de participant. Un asemenea eveniment poate schimba uneori radical viaţa unui artist, putând fiind remarcat de colecţionari, galerişti”, ne-a mărturisit Rodica Costianu.

 

Rodica Costianu

 

Plasticiana va încheia anul cu o ultimă participare la expoziţia trinaţională de pictură, 26 noiembrie - 7 decembrie, din oraşul impresioniştilor Croissy sur Seine, unde va reîntâlni artişti români, reuniţi sub acelaşi spaţiu expoziţional: Adin Olteanu, Nicolae Maniu şi Daniela Bălănescu. Asta înseamnă să fii plastician talentat în Oraşul Artelor.

Cui îi pasă de artiştii gălăţeni?

Artistul vizual Rodica Costianu, preşedinta Association Parisienne des Artistes Roumains, este cea care a pus la cale schimbul cultural care a avut loc în perioada 21-29 iulie, la Facultatea de Mecanică, prin care şase artişti francezi din grupul “Terre d’artistes” din Dreux au venit în Galaţi. Pentru continuarea schimbului cultural, Grupul Athanor ar trebui să onoreze invitaţia grupului "Terre d'artstes" în Franţa, la Dreux, în perioada 27 septembrie - 8 octombrie 2014. Rodica Costianu este revoltată că, până la începutul acestei săptămâni, cei şase artişti din cadrul mişcării Athanor Galaţi, Eduard Costandache, Gina Ciobotaru Pop - pictura, Cristiana Culiţă - pictura, Rodica Gherghinoiu - pictura, Mihaela Brumar - arte decorative şi design, Marcel Marcu - fotografie şi Tudor Şerban - grafică, nu au un răspuns concret pentru finanţarea transportului.

„De ce oare, într-o societate democrată, liberă, modernă cum dorim să ne numim, artiştii sunt puşi la colţ, fără un suport real din partea comunităţii, lăsaţi să se umilească, să apară ca nişte cerşetori. Nimeni, dintr-un oraş de aproape 300.000 de locuitori, nu le poate oferi spaţii de lucru, condiţii pentru a deschide un atelier decent, unde să-şi desfăşoare activităţile şi să-şi câştige propria pâine fără a sta cu mâna întinsă la comunitate, o galerie modernă unde să poată expune. Ce s-a întâmplat cu comunitatea care altădată ţinea la loc de cinste artiştii, scriitorii şi toţi oamenii de cultură?”, ne-a spus Rodica Costianu.

"Galaţiul şi-a pierdut din identitate”

Stabilită de patru ani la Paris, Rodica Costianu a revenit, în cadrul proiectului cultural, la Galaţi şi am fost curioşi să aflăm cum se vede oraşul prin ochii plasticienei. „Modernizat cred ca e cuvântul potrivit. L-am găsit schimbat în bine, evoluat. Dar simt că şi-a pierdut din identitate. Tendinţa de modernizare occidentală, pe alocuri prost reprezentată. Din punct de vedere artistic, m-a durut ce am văzut: clădiri cu arhitecturi superbe lăsate în paragină. Unele, găzduind localuri, măcar au fost salvate. Dar ce se întâmplă cu zecile de case care altădată erau mândria oraşului? Pe acelea cine le salvează? Există în Galaţi arhitecţi, artişti plastici de toate categoriile. Ei trebuie consultaţi şi puşi la treabă, să schimbe imaginea oraşului în bine”, ne-a spus Rodica Costianu.

CITEŞTE ŞI: Sculptoriţa Elena Ilash expune la Paris: „Galaţiul, un cuib din care a trebuit să zbor”

În postura de ghid pentru colegii din „Terre d'Artistes”, gălăţeanca a fost pusă în dificultate atunci când francezii au întrebat-o unde pot găsi o hartă cu obiectivele turistice ale oraşului şi un pliant cu programul mijloacelor de transport. „Nu am avut de unde să procur aşa ceva, pentru că nu există. Îmi doresc să cred că data viitoare vom găsi toate astea. Şi că vor exista mai mulţi oameni care ne vor sprijini în proiecte viitoare, pentru că eu nu voi lăsa lucrurile să se oprească aici. Am primit propuneri pentru noi schimburi cu Galaţi, România. Dar este Galaţiul pregătit să ne primească şi susţină cu noi proiecte? Sper, îmi doresc enorm să se schimbe ceva! Nu, nu sunt politician, nu sunt în campanie, sunt doar o gălăţeancă şi vreau să fac ceva pentru comunitatea mea”, ne-a mărturisit Rodica Costianu.

Citit 2718 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.