Din partidul lui Iohannis, în cel al lui Juncker. Singura candidată româncă la ALEGERILE din Luxemburg e gălăţeancă

Din partidul lui Iohannis, în cel al lui Juncker. Singura candidată româncă la ALEGERILE din Luxemburg e gălăţeancă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Niciodată până acum nu a fost vreo candidată româncă în Luxemburg, deci sunt mândră să fiu prima", ne-a mărturisit Clara Moraru, o gălăţeancă despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă".

Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa o ştiu tecucenii, foştii colegi şi profesori, dar mai ales elevii de excepţie de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, beneficiari ai burselor de merit "Clara Moraru". La alegerile locale din octombrie, va candida pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998.

Preşedintele României e "de vină"

După cum ne-a mărturisit, Clara Moraru îi datorează lui Klaus Johannis interesul pentru politică. "Am luat pentru prima oară o poziţie politică în 2014, când am aflat că era candidat la preşedinţie şi se făcea propagandă împotriva lui, pe motiv că este de origine germană şi ne va vinde ţara. L-am cunoscut la Sibiu, când era primar, în perioada în care am fost la Ministerul Culturii în Luxemburg, la serviciul de monumente istorice. Am lucrat cu dânsul şi echipa lui pe proiecte precum Casa Luxemburg sau Sibiu, Capitală europeană a culturii. Ştiam ce rezultate extraordinare a avut politica dânsului la Sibiu. Am văzut schimbările majore pe care le-a implementat, fondurile pe care a reuşit să le atragă pentru dezvoltarea oraşului şi cât de frumos a devenit Sibiul, unde locuieşte o parte din familia mea. Am hotărât că un asemenea om este bun să ne conducă ţara şi merită susţinerea mea. Şi aşa am intrat eu în politică, de la distanţă", ne-a povestit Clara Moraru.

Experienţa politică

Opţiunea sa politică a fost sută la sută legată de Klaus Johannis şi de PNL. A fost membră în Consiliul PNL Diaspora din 2015 şi apoi preşedinta PNL Luxemburg. Din 2016, când Klaus Johannis a venit la Luxemburg, a devenit membră în partidul luxemburghez CSV (Partidul Creştin - Social), care face parte din aceeaşi familie politică (PPE). "Din partidul meu, probabil îl cunoaşteţi pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, fost preşedinte al partidului până în 2014, sau pe eurodeputata Viviane Reding, căreia îi datorăm faptul că din 1 iunie nu vom mai plăti roaming în Europa", spune Clara Moraru. Anul trecut, a fost pe lista lărgită din care urma selecţionarea candidaţilor PNL Diaspora la alegerile parlamentare din România. După vizita lui Johannis la Luxemburg, i s-a propus să devină candidată la Luxemburg. A fost necesar să aleagă între implicarea în politica românească pentru diaspora şi politica din Luxemburg, pentru că nu avea timpul necesar să facă treabă bună în amândouă.

De ce candidează

"Fiind din 1998 în Luxemburg, consider că înţeleg mai bine realităţile din Luxemburg, unde în momentul de faţă străinii reprezintă mai mult de 70 la sută din populaţia capitalei. Dorinţa mea este de a contribui la crearea mai multor punţi de legătură între luxemburghezi şi diferitele comunităţi de străini (mai mult de 140 de naţionalităţi). Lucrez deja din 2004 cu străini, în contextul şcolii mele de limbi, şi înţeleg dificultăţile şi provocările cu care se confruntă. Motivaţia mea este simplă: vreau să ajut!", spune Clara Moraru.

"Mandatul de consilier local este de şase ani în Luxemburg şi dacă aş fi aleasă ar trebui să reprezint toţi cetăţenii capitalei, pentru că nu pot alege să reprezint doar o parte a populaţiei. Însă mai mult de 70 la sută din cetăţeni sunt străini şi în momentul de faţă nu există niciun străin în consiliul local. Pentru că eu sunt foarte implicată de mult în diferitele comunităţi de străini şi cunosc bine multe dintre dificultăţile şi provocările lor, îmi doresc să fiu în principal vocea străinilor în consiliul local, ţinând totuşi cont de faptul că toţi, indiferent de naţionalitate, ne dorim să trăim (cât mai) bine", ne-a declarat tecuceanca.

Cum aleg luxemburghezii

La alegerile locale din Luxemburg, fiecare partid prezintă o listă alfabetică de 27 de candidaţi, câte locuri sunt în consiliul local al oraşului Luxemburg. Dintre consilierii locali, se aleg apoi viceprimarii şi primarul. "Sistemul electoral luxemburghez este destul de special, pentru că permite fie votul listei unui partid, fie votul unor persoane din acelaşi partid sau din diferite partide. În plus, dacă cineva alege să voteze mai multe persoane, indiferent de partid, poate da fiecărei persoane pe care doreşte să o susţină nu doar un vot, ci două!", spune Clara Moraru.

Pentru a o putea vota, românii trebuie să fi locuit cel puţin cinci ani în Luxemburg şi trebuie să se înscrie pe lista electorală înainte de 14 iulie. Fiecare cetăţean eligibil poate vota doar în localitatea de reşedinţă. Mai exact, pe Clara Moraru o pot vota doar cei care locuiesc în capitală. 

Cine este Clara Moraru

Născută la Tecuci, Clara Moraru a absovit Colegiul "Spiru Haret" şi apoi Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, urmând apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie. În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg, în domeniul cultural. După un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) şi un doctorat în Managementul educaţiei, şi-a creat propria companie.

"Vocea fiecăruia dintre dumneavoastră contează"

"Este important să vă implicaţi în politica locală, pentru că ea vă influenţează viaţa, nu doar a dumneavoastră personal, dar şi a familiei şi comunităţii în care locuiţi. În politica locală se iau decizii în legătură cu spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii, cu planul general de amenajare a teritoriului oraşului, cu modul în care este organizat transportul în oraş, parcările, manifestările culturale şi sportive… Sunt foarte multe decizii luate la nivel local care vă influenţează direct. De aceea, vocea fiecăruia dintre dumneavoastră contează", spune Clara Moraru, un îndemn valabil nu doar în Luxemburg!

Citit 9309 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2017 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.