ULTIMA INTERNAȚIONALĂ (II)

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Iac-aşa de frumos şi de tare şi de nălţător se aude Corul ad-hoc al lui moş Vasile Cherpedin: "sculaţi, voi, oropsiţi ai vieţii! voi, osândiţi la foame, sus! să fiarbă-n inimi răzvrătirea! să-nceapă al lumii vechi apus!"... Entuziasmul trist al acestui Imn universal şi etern perforează văzduhul, se opreşte o ţâră în Capitală, rezolvă ce mai este de rezolvat, vine şi în Galaţi, merge şi în Craiova... umblă peste tot şi pune la punct tot ce-i valmă, tot ce-i lăsat anapoda şi la cheremul celor care sug Ţara cu paiul, cu trailerul, cu irigatorul, cu banca! Apoi, să nu i se înmoaie forţa şi să nu i se facă (poporului) rău de-atâta bine, se întoarce la "încărcat"... fiindcă alde moş Vasile şi Costică şi Ion nu se joacă de-a Sărăcia! Asta-i reală, grozavă, autentică, mare cât batoza! Asta nu se dă bătută aşa de uşor! Şi nici nu-mi vine să cred că poate fi învinsă vreodată, mai ales că-i alimentată continuu, din toate palatele lumii, de la toate nivelele şi nivelurile internaţionale... că de aceea i se zice Internaţionala, nu? Internaţionala Sărăciei şi Sărăcia Internaţională, nu?

Când gardu-i aproape gata, când ultimele cuie sunt bătute straşnic şi definitiv în ultima scândură, aşa, cum se bat la capacul sicriului din groapă, nu care cumva s-o şteargă mortul de sub auspiciile iadului şi raiului veşnic, iată că, huruind şi claxonând vârtos cu motoreta, apare primarul ţinutului în uricele căruia se află şi sătucul istui sobor de ţărani/dumnezei cu pestelci şi opinci. Vine vehement şi ameninţător. Poartă cască de prim-cascador, de prim-ministru, de prim-arhonte. Poartă şi înfumurare corespunzătoare, dar şi-n soi de târşeală amestecată cu-un fel de angoasă... deoarece dumnealui a crezut că la patefon s-aude Internaţionala asta avertizoare şi demonstrativă, nu din bojocii de iască ai unor sărăntoci care l-au votat să salveze şi să ridice agricultura la blazon de regină, cum a fost cu treizeci și doi de ani în urmă, nu s-o lase... la pământ, nu să frece izma ţării prin pârloage şi prin seciuri, nu să mănânce (toată ziua şi toată noaptea) bostan, rahat, borş şi ciuperci despre prosperitatea lui Vasile Cherpedin, de pildă!

Primarul se dă jos de pe huruitoare, salută cu teamă şi zice cu miere-n beregată: "Vă rog foarte frumos, opriţi Internaţionala asta instigatoare la nesupunere şi la vraişte civică! Hai, c-or să vi se mărească pensiile şi vemegheurile! Fiţi serioşi! Din cauza voastră nu mă pot concentra, nu pot dormi, nu pot gândi în ce direcţie să înaintăm!"... Vasile se scarpină-n barbă, trimite un rotocol de Carpaţi spre Cel de Sus... şi-i zvârle primarului o replică memorabilă: "Dacă Ştefan cel Mare ar fi preşedinte, iar Vlad Ţepeş ar fi prim-ministru, toate cuiele din gardul ista ţi-ar fi fost în loc de păr! Lasă-ne în durerea noastră! Cară-te şi pregăteşte-te, că mâine venim cu Internaţionala-n Primărie! Pricepi?"... NEC PLUS ULTRA!

Citit 1121 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.