Special VL. Aproape 5.000 de firme gălăţene au datorii la asigurările sociale

Special VL. Aproape 5.000 de firme gălăţene au datorii la asigurările sociale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cea mai mare dintre restanţele înregistrate de firmele gălăţene "mici" la bugetele de asigurări sociale este, conform AJFP Galaţi, de aproape un milion de lei, iar cea mică este de un leu!

În contextul în care, de la 1 ianuarie 2018, după modificarea Codului fiscal, plata contribuţiilor sociale va fi trecută de la angajator la angajat, reluăm subiectul găurilor lăsate de unii angajatori la bugetele publice, cele de asigurări sociale de stat, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale de sănătate. Având la bază datele furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, "Viaţa liberă" a scris deja că 50 dintre cei mai mari 500 de datornici la bugetele asigurărilor sociale sunt din Regiunea Sud-Est, administrată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Este vorba de datorii totalizând peste 456 milioane de lei, adică aproape echivalentul a 100 milioane de euro. Referindu-ne strict la judeţul Galaţi, reamintim că topul celor mai mari restanţieri la bugetele sociale includea, la sfârşitul lunii septembrie 2017, firme ca (defuncta) Apaterm SA - 15,37 milioane lei, Galmopan SA - 12,65 milioane lei, Prollcef Şendreni SA - 9,1 milioane lei, Dimofte SRL - 5,59 milioane lei, CCC Blue Telecom SA - 4,85 milioane lei, Zătun SA - 4,56 milioane lei, Transurb SA - 4,03 milioane lei, Nicorvin Tecuci SA - 3,21 milioane lei şi Profiland Steel SRL - 3,18 milioane lei.

"Micii" restanţieri ai AJFP, datorii totale de 33 milioane lei

Principalele motive invocate de către debitorii care înregistrează obligaţii restante la bugetul general consolidat sunt lipsa de lichidităţi sau blocajele înregistrate în încasarea creanţelor de la instituţiile publice, ne-a informat Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, căreia i-am solicitat inclusiv o listă a firmelor din judeţul Galaţi care au cele mai mari datorii la bugetele sociale. Răspunsul primit de la Fiscul gălăţean nu cuprinde niciun nume de firmă şi ne oferă doar datele înregistrate la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi, făcând menţiunea că, la nivelul AJFP, nu sunt administraţi contribuabilii mari sau mijlocii, aceştia aflându-se în "ograda" DGAMC Bucureşti, respectiv, a Administraţiei pentru Contribuabili Mijlocii constituite la nivelul regiunii Galaţi, cu sediul la Constanţa.

Aşadar, conform răspunsului primit de la DGRFP Galaţi, la 30 octombrie 2017, 4.766 de societăţi comerciale aflate în administrarea AJFP Galaţi totalizau obligaţii restante la cele trei bugete de asigurări sociale, în valoare de 32,878 milioane de lei. Din acestea, cele mai mari sume erau datorate bugetului de asigurări sociale de stat - 22,474 milioane de lei. La bugetul asigurărilor pentru şomaj, restanţele erau de 1,040 milioane de lei, iar la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate - 9,363 milioane de lei. Cea mai mică restanţă era de un leu, iar cea mai mare avea valoarea de 972.143 de lei.

Am întrebat Fiscul gălăţean şi de ce firmele sunt lăsate să ajungă la datorii atât de consistente, mai ales firmele mari, în condiţiile în care la un IMM se pare că blocarea conturilor se face mult mai repede. Răspunsul primit a fost cel puţin evaziv: "Măsurile de executare silită, conform prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod unitar pentru toţi debitorii, în Codul de procedură fiscală nefiind stipulate prevederi speciale pentru contribuabilii mari sau mijlocii". Oare chiar aşa să se întâmple cu adevărat?

https://www.viata-libera.ro/ancheta/99574-special-datorii-colosale-crescute-nestingherite-sub-nasul-anaf-apaterm-si-galmopan-mari-fabrici-de-tepe-la-bugetul-asigurarilor-sociale

https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/99638-ce-poti-face-ca-angajatorul-sa-nu-te-lase-fara-pensie

 

Citit 4736 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.