Ce poţi face ca angajatorul să nu te lase FĂRĂ PENSIE

Ce poţi face ca angajatorul să nu te lase FĂRĂ PENSIE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aşa cum am mai scris, judeţul Galaţi a reuşit performanţa ca doar din sumele neîncasate de la nouă firme să lase în urmă o "gaură" de peste 62,5 milioane de lei, conform situaţiei făcute publice de Ministerul Finanţelor, pe 30 septembrie - CLICK AICI pentru mai multe detalii. Dincolo de pagubele aduse la bugetul asigurărilor sociale, există riscul ca angajaţii acestor companii să rămână fără un stagiu de cotizare complet, pentru perioadele cât nu s-a achitat contribuţia.

De la directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP), Ana Denis Aramă, am aflat că acest  lucru se poate întâmpla numai dacă angajatorul nu l-a trecut în declaraţia D112, care se completează lunar. "De regulă, cel care are de suferit în cazul în care angajatorii nu achită aceste contribuţii este bugetul asigurărilor sociale. Angajatul va primi pensia întreagă, el nefiind afectat de neplata contribuţiilor. Astfel, dacă un angajator nu plăteşte contribuţiile de asigurări sociale unei persoane cu care are încheiat contract de muncă, persoana în cauză are stagiu de cotizare, cu condiţia ca angajatorul să-l declare lunar în declaraţia D112. Doar angajaţii care nu se  regăsesc în evidenţa D112 sunt în pericol să nu aibă  stagiul de cotizare complet".

Cum poţi verifica dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia

Prin urmare, este bine ca angajaţii să ştie exact dacă patronii le achită aceste contribuţii sau dacă măcar sunt trecuţi în D112, pe care firma este obligată să-o depună lunar la Fisc. "Pentru a verifica dacă angajatorul i-a plătit contribuţia, angajatul se poate prezenta la ghişeele noastre cu cartea de identitate. Mai uşor ar fi să-şi deschidă un cont on-line, prin care se pot vizualiza: stagiile de cotizare începând cu 1.04.2001, de când se completează D112, vizualizarea datelor din carnetele de munca (până la 1.04.2001), vizualizarea informaţiilor  referitoare la viramentele pentru PILONUL II de pensii private, vizualizarea informaţiilor din declaraţiile D112 depuse de angajatori", ne-a declarat Ana Denis Aramă.

Contul personal poate fi deschis pe portalul Casei Naţionale de Pensii (CNP) - cnpp.ro. După completarea cererii de deschidere a contului, aceasta trebuie tipărită, semnată şi depusă personal la ghişeul Casei Judeţene de Pensii Galaţi. Solicitantul trebuie să aibă buletinul de identitate la el şi o copie pe care trebuie s-o depună odată cu cererea. După aprobarea contului, solicitantul va primi o informare pe adresa de e-mail şi un link către portalul CNP, pentru activarea contului.

Sesizare la ITM

Tot de la directoarea CJP Galaţi, am aflat că, dacă un angajat observă nereguli ale angajatorului cu privire la neachitarea contribuţiei de asigurări sociale, acesta poate face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca. "Dacă un angajat descoperă că angajatorul nu l-a declarat în D112, acesta se poate adresa angajatorului în vederea depunerii retroactive a declaraţiilor nominale sau, dacă firma este desfiinţată, se va adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, instituţie care ne va transmite nouă statele de plată, în vederea introducerii acestora în sistemul centralizat, pentru a recunoaşte stagiile de cotizare realizate. Acest lucru se poate face dacă angajatul descoperă din timp aceste nereguli, pentru perioade mai îndepărtate fiind greu să se mai găsească documentele", mai  spune directoarea CJP.

Citit 16137 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2017 01:26

7 comentarii

 • postat de Un card de pensie cu valoarea depunerilor și momentul depunerii, lună, zi, ar rezolva problema.
  Marți, 28 Noiembrie 2017 15:38
  213.233.109.***
  De ce nu se emite un card, așa cum este la sănătate, să vezi și să verifici, depunerile de către angajator la Casa de Pensii , așa cum este în alte țări occidentale ? Vezi dacă s-a depus de către patron suma și mai ales valoarea depunerii, că și aici patronii te trag în piept, depun cât vreau, să nu se prindă fraierul....și te trezești cu o pensie mai mică. Mergi la Casa de Pensii, angajatul introduce cardul și ai și un extras de depunerii, cu valoarea financiară a depunerilor.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Averio
  Marți, 28 Noiembrie 2017 13:09
  5.13.151.***
  Tot patitu-i priceput! Si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare, impreuna cu intreg colectivul pe care il coordonam. Angajatorul nu platise de 2 ani si jumatate nimic.
  Intrebarea era aceasi: De ce nu s-au facut controale cind firma este in activitate, angajeaza, incheie carti de munca etc??? Am facut multe demersuri, birocratia te omoara! Primele piedici si refuzuri le-am intimpinat tocmai de la Casa de pensii!!! Cum adica... Casa de pensii nu are pirghii de control asupra firmelor???
  Am fost la un pas de proces... Cu ajutorul ANAF si ITM în final am obtinut trecerea contributiilor pentru fiecare angajat.
  Cu siguranta nu am fost singurii, dar ar fi bine sa nu mai existe astfel de situatii.
  0
  12
  Raportează
 • postat de io
  Marți, 28 Noiembrie 2017 10:57
  212.54.122.***
  Pe contul online apar doar contributiile pana in luna ianuarie 2016 pt ca probabil nimeni nu se ocupa sa actualizeze aceste date...doar sunt bugetari si nimeni nu ii obliga sa faca acest lucru astfel incat sa vezi in timp real daca angajatorul efectueaza sau nu platile.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 28 Noiembrie 2017 10:18
  109.103.134.***
  O mica corectura se impune totusi.Are de suferit atat bugetul de asigurari sociale cat si angajatul pentru ca pensia se stabileste in functie de contributia achitata pentru fiecare salariat.Sfatul pe care il da in ce priveste verificarea daca angajatorul a platit contributia de asigurari sociale prin deschiderea unui cont personal on/line la Casa Nationala de Pensii este foarte bun mai putin bun pentru cei care nu au computere .Neregulile pe care le obseva un salariat cu privire la achitarea contributtilor sociale prin sesizarea I.T.M. se rezolva de obicei in instanta mai putin in stuatia in care firma este desfiintata si aceasta institutie are documente care pot fi utilizate in vedere reconstitirii stagiului de cotizare.
  0
  10
  Raportează
 • postat de gaga
  Marți, 28 Noiembrie 2017 06:56
  82.78.153.***
  Contul personal poate fi deschis pe portalul Casei Naţionale de Pensii (CNP) - cnpp.ro. După completarea cererii de deschidere a contului, aceasta trebuie tipărită, semnată şi depusă personal la ghişeul Casei Judeţene de Pensii Galaţi. Solicitantul trebuie să aibă buletinul de identitate la el şi o copie pe care trebuie s-o depună odată cu cererea. După aprobarea contului, solicitantul va primi o informare pe adresa de e-mail şi un link către portalul CNP, pentru activarea contului.
  Nu se poate altfel?Mi se pare ca nu prea simplificam lucrurile?!!!!Tot la ghiseu ?
  1
  13
  Raportează
 • postat de cineva
  Marți, 28 Noiembrie 2017 06:49
  92.87.201.***
  dar statul de ce nu face controale? ba e vina angajatorului, ba a angajatului, dar statul nu face nimic ca sa puna putina presiune pe ei. vedem acum cu mutarea contributiilor care va fi treaba.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Ultima solutie inca o re...
  Marți, 28 Noiembrie 2017 03:57
  95.77.196.***
  BUNA SOLUTIE ! TE DUCI LA ITM, FIRMA E AMENDATA, SE INCHIDE SI AJUNGI SOMER. BRAVO, ITM !
  3
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.