Primăria râvneşte la banii şcolilor

Primăria râvneşte la banii şcolilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrătorii acestei instituţii au trimis în repetate rânduri adrese prin care solicitau unităţilor de învăţământ să le pună la dispoziţie resursele extrabugetare * Atât în actuala lege a învăţământului cât şi în cea care urmează să fie adoptată se specifică în mod clar că aceste sume rămân la dispoziţia şcolilor *  Directorii susţin că nici nu se vor mai chinui să producă venituri proprii dacă acestea trebuie virate primăriilor *

“De ceva vreme, celor de la Primărie le-a intrat în cap să pună mâna pe banii din veniturile extrabugetare ale unităţilor de învăţământ. Au trimis adrese în şcoli, iar la sfârşitul anului trecut cinci unităţi au dat aceste venituri, în mod ilegal, Primăriei. Ca să fie clar: în Legea învăţământului actuală, cât şi în cea care urmează să fie adoptată scrie negru pe alb că veniturile aparţin numai şi numai unităţilor de învăţământ care le produc”, ne spune liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Valeriu Diculescu.

Inspectorul general nu ştia legea, dar s-a informat

La începutul acestui an şcolar, reprezentanţii Primăriei şi-au înnoit aceste cereri către conducerea ISJ: “Ne-au trimis hârtii peste hârtii prin care să ne demonstreze că au dreptul la aceşti bani. Ei se agaţă de Legea 213 din 1998 privind proprietatea publică. Chiar dacă şcolile sunt în patrimoniul primăriei, există o lege specială – cea a învăţământului - care bate   această lege 213. Banii rămân la şcoli. Am redeschis procedurile de licitaţii pe care le suspendasem iniţial, pentru că aproape mă convinseseră cei de la Primărie că  veniturile extrabugetare trebuie virate la ei”, ne spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Acesta a cerut ISJ să nu mai organizeze licitaţiile pentru chioşcurile care funcţionează în incinta şcolilor, încât era de datoria Primăriei să facă acest lucru din moment ce solicitau să le fie virate fondurile provenite din închirierea spaţiilor.  “Între timp m-am convins că nu au niciun drept asupra acestor bani şi am dat drumul la licitaţii”, mai spune Doruleţ Resmeriţă.

Ce spune legea

În Legea 84/1995, art. 170 (3), se spune că: “Instituţiile şi unităţile de învăţământ pot beneficia şi de alte surse de venituri dobândite în condiţiile legii: venituri proprii, subvenţii, donaţii, sponsorizări şi taxe de la persoane juridice şi fizice. Veniturile obţinute din sursele menţionate se gestionează şi se utilizează integral la nivelul instituţiilor şi unităţilor respective, inclusiv pentru majorarea fondului de salarii, fără vărsăminte la bugetul de stat, la bugetele locale şi fără a afecta alocaţiile bugetare”.

Acelaşi text se regăseşte şi în proiectul de lege ce urmează să fie aprobat în curând, în articolul 61 (6).

Ce spun directorii de şcoli

“Am primit de multe ori de la Primărie circulare prin care ni se tot cereau ba procent din veniturile proprii, ba chiar toată suma, aşa cum s-a întâmplat anul trecut”, spune Florin Cernat, de la Şcoala Nr. 34.

Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi Marinela Râpă de la Colegiul Economic: “A venit o hârtie anul trecut şi nici nu ne-am mai propus să obţinem venituri extrabugetare de acest tip. Noi facem proiecte şi beneficiem astfel de finanţări europene, fără să mai poată avea nimeni pretenţii la ele.”

“Să nu se pună problema vreodată să ni se ceară aceste venituri. În situaţia aceasta nu mai facem nimic. Şi aşa primăria ne-a dat insuficienţi bani pentru igienizare şi am fost nevoiţi să le acoperim din bani proprii. În plus, noi avem o linie de producţie pentru care trebuie să cumpărăm materie primă. Ne trebuie aceşti bani. Cine ne susţine cheltuielile? De la Consiliul local n-am primit nimic”, ne spune şi Luminiţa Nichita, directoarea de la Colegiul de Industrie Alimentară “Elena Doamna”.

Citit 1108 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.